"Страната ни се нуждае от обща стратегия, която да се изпълнява от всеки дошъл на власт. „Визия за България“ е предложение за нов обществен договор“ - казва бившият председател на общинската организация на БСП в Бургас, юристът Димитър Стоянов. Той е депутат от ПГ на БСП в 44-то НС, член на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и на комисията по правни въпроси. 

 

-    Ще продължи ли бойкотът на пленарните заседания от БСП, още повече, че и ВОЛЯ поставиха срок до петък за махането на вицепремиерите? И дали утре ще гледате бюджета, господин Стоянов?

-    Да, утре ще се приема бюджета и поне за сега няма такива податки. Бих казал, че утре ще има бурно заседание на Народното събрание. Що се отнася до искането на оставки, поне за сега, решението на групата е такова. А как ще се развият събитията ми е трудно да прогнозирам. Но това, дали ние се регистрираме или не, в случая няма голямо значение. След като има правителствено мнозинство, то е длъжно да си подсигури своите депутати, за да има кворум. Защото се получава един парадокс - ние присъстваме, в Парламента има кворум с нашите гласове, но при гласуването те ще имат повече от половината от този кворум и ще приемат закони, които са си техни, несъобразени с нашите становища. Колкото и грубо да звучи, това е част от парламентарната игра. 

-    Евроразместванията може и да доведат БСП на власт. Как ще гарантира левицата, че ще изпълни красивите обещания от „Визия за България“ и дали хората ще и повярват след 30-годишни излъгани надежди?

-   Това е проблем на левицата и той е изключително сериозен. Практиката до сега е показвала, че правителствено управление на БСП заедно с ДПС увеличава силата и мощтта на вторите, но намаля влиянието и авторитета на столетницата. Значи, БСП трябва да търси друг съюзник. Не казвам, че ДПС е лошо или нещо подобно. Ние просто нямаме интерес от подобен вид сътрудничество. 
А иначе, не е важно какво е писано в текста на "Визията", важна е самата визия. Идеята е следната: в България се вършат много неща, но това са условия за постигане на някакви цели. Примерно, нас ни приемат в ЕС и това е условие за постигане на някакви цели. Влизане в НАТО също е условие за постигане на някакви цели. Правим пътища - условие за постигане на нещо. Но страната няма цели. Тя е като кораб без посока. Правим нещо, заради самото правене. Правим магистрали, за да привлечем инвестиции, но в един момент големите фирми се изтеглят от страната. Затова „Визия за България“ поставя една дългосрочна цел за страната от 20, 30 години за напред. И тази цел да бъде приета от всички политически сили. За да няма парадокси като този, ние да договаряме да строим "Южен Поток" или АЕЦ "Козлодуй" и идват ГЕРБ и спират всичко това. После идваме ние и почваме да правим нещо трето. И така се хаби обществен потенциал, страната се изпразва от инвеститори. "Визията" служи като основа за разговори с политическите сили. Ние не казваме, че е много добра. И не твърдим, че точно това трябва да е целта пред България. Може да го отречем, да приемем нещо съвършено друго, но важното е да дискутираме. Ще Ви дам един пример с Южна Корея, там са се извършвали много преврати с годините. Един от военнит прави двадесетгодишна програма за страната, така, че тя да достигне начални позиции в света по икономическо място. Този генерал след време е свален, но следващите продължават да допълват и работят по тази програма. И по време на Олимпиадата в Сеул Южна Корея се нареди на 13 място в света по развитие. Тази програма  продължава и сега. Така е и в Китай.

-   Тъй като и Южна Корея и Китай са доста далече, да Ви питам за нещо по-близко и конкретно – не се ли опасява БСП, че след изборите /когато и да са те/, ще се наложи същата многоспектърна коалиция, същото статукво и същият пъзел на властта и не смятате  ли, че България има нужда от преформатиране, независимо дали то ще стане с Кръгла маса или с площадна революция, след която да се подпише нов Обществен договор?  

-   Ако говорим за нов обществен договор, можете да приемете, че "Визия за България" е предложение за такъв договор.  Ясно е, че нещата не вървят и че с еволюционни мерки ние само ще разрушим остатъка. Колкото и да се хвалим, страната е в състояние на регрес.

-   Вие сте юрист - как оценявате арестите на олигарсите – външен натиск, вътрешни сигнали към евроинституциите или открояване на фигура за бъдещ главен прокурор? А може би и трите?

-   Смятам, че е от всичко по малко. Икономиката на България започна да се стеснява. Пазарът също и започват битки между различните икономически лобита за завладяване на части от този пазар. 

-   Петдесетина леви упрекнаха Корналия Нинова в еднолично управление. Битка за влияние ли е това или лобизъм и натиск за позиции? Да не би пък да е напън за повече демократичност в левицата?

-   Смятам, че повече е битка за принципи и спазване на устава на партията, защото ми се струва, че има известни залитания в други посоки. Не бих я определил като битка. Това е позиция. Корнелия Нинова стои стабилно, но на мен ми се струва, че оттам идват нападките.

-   Отговаряте като адвокат, а не като политик!

-   Не. БСП в момента е основната опозиционна сила и състоянието и има значение за всичко, което се случва в политическия живот на страната. Но БСП не увеличава влиянието си. И не го увеличава от доста време. Не е ясно как ще увлече симпатизанти и това е някакъв сигнал, че трябва да се вземат мерки. И това е големият и проблем.

-   „Иска ми се в Парламента да има критична маса, която да казва, че не става така“. Това са Ваши думи, казани при влизането Ви в законодателната власт. Видяхте ли я тази маса, защото казват, че левицата е „хилава опозиция“?

-   Няма я масата. ...Аз не знам какво значи "хилава опозиция", но, в интерес на истината, чисто наши опозиционни действия не винаги са подкрепяни от други опозиционни формации като ВОЛЯ и ДПС, които декларират, че са опозиционни сили. Сама разбирате, че правителството е създало собствено мнозинство, което да приема закони и решения в полза на определени кръгове.

-   Преодоляха ли се разпадните процеси в общинската организация на БСП Бургас, където бяхте на върха в определен период?

-   Бургаската общинска организация не се е разпаднала, но тя символизира кризата, в която се намира партията като цяло. Процесите започнаха там първи в страната. Цялото ни общество е в криза - духовна, икономическа, социална и т. н. А БСП също символизира тази криза. Тя е създадена като идейна партия, но в момента изживява идейна криза.

-   С този отговор доказвате правотата на максимата, че морето не е провинция, щом трусовете започват първо оттук?

-   Не, не, никога не е провинция. Трябва да Ви кажа, че Бургас за мен е нещо повече от София. Няколко са градовете със собствен дух в България. И Бургас е един от тях.
                                        
 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.