ДПС даде решаваща подкрепа на кандидати на ГЕРБ за кметове. Това стана на втори тур, тъй като на 27 октомври избирателите на движението бяха инструктирани да гласуват за общинските листи на ДПС. Изключение бе Кърджали, където Хасан Азис спечели пети мандат на първи тур. Но това е съвсем друга тема.

Това, за което говорим – схемата за избор на общински съветници, а след това яка подкрепа на гербаджийските кандидат-кметове в много селища. Направили са го чрез свои посредници в ромски квартали. Поне така твърдят анализатори от средите на движението, които отлично познават кухнята на изборните кампании. Те са категорични, че тази подкрепа е платена и струва 220 млн лева. Те бяха отпуснати от правителството за разширяване и модернизиране на пристанищната инфраструктура в района на Варна през следващите 3 години. Парите са заложени в държавния бюджет за 2020 г.

Голямо съвпадение е, че в същата посока са и плановете на дружеството, чийто собственик е почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Спомняте си, че той купи ТЕЦ „Варна“ и пристанището към нея. Макар удълбочаването на пристанището да много стара тема, изведнъж сега се вадят стотици милиони, когато пристанището стана собственост на Доган. Парите, естествено, са на българските данъкоплатци, но ги вадят финансовия министър Владислав Горанов (считан от някои за близък на Делян Пеевски и кръга #Кой) и премиерът Бойко Борисов.

Ако предполагаемата схема е вярна, а логиката сочи в тази посока, излиза, че гражданите дават 220 милиона, за да се сключват задкулисни политико-икономически сделки с мирис на корупция. Поне така изглежда отстрани, а и хора от средите на движението, пожелали анонимност, твърдят точно това.

Според тях е много странно, че министър Горанов не казва как ще бъде експлоатирано пристанището, след като се модернизира и кой ще прибира печалбите от извършваната дейност.

Засега правителството предлага средствата да бъдат разпределени в продължение на 3 години. За 2020 г. са заложени 111 млн.лв, за 2021 г. - 131 млн. и за 2022 г. – оставащите 11 млн. лв.

В пристанището ще се построи контейнерен терминал, два терминала за зърно, един за сярна киселина и терминал за петролни продукти.

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е собственик на ТЕЦ „Варна“ и на прилежащото към него пристанище. Наскоро от порта обявиха, че ще го развиват за обработката на зърно и контейнерни товари, което съвпада с аргументите на правителството. 

Неработещият ТЕЦ на политика пък редовно е захранван с пари от държавата за т. нар. "Студен резерв". За придобивката на Доган отиват по 27 милиона лева на година по това перо.

Едва ли има друга толкова печеливша частна структура в държавата, и същевременно толкова облагодетелствана от държавата, сиреч от данъкоплатците, коментираха експерти пред Фрог нюз.

Затова е било толкова важно и избирането на Иван Портних за кмет на Варна. Броят на недействителните бюлетини, подадени на балотажа в т.нар. ромски секции във Варна, е бил мистериозно по-нисък в сравнение с първия тур. Това се вижда от протоколите на Централната избирателна комисия, качени на нейния сайт. В някои секции разликата са повече от 8 пъти, което е истински феномен. Данните от изборите във варненските квартали с преобладаващо ромско население показват, че там победителят Иван Портних е желан от 92,3%! Не казваме, че става дума за купен вот, а вероятно за любов. Проф. Михаил Константинов, който заплаши по бТВ, че коментарите за купуване на ромски гласове, са дискриминация, може да е спокоен. За любов и признателност става дума във Варна. И тези 'чувства нямат нищо общо с ДПС, ама ни-що.

Детайлите от различните изборни секции са супер интересни, но ще ги спестим, за да не се отвлича вниманието от 220-те милиона, които данъкоплатците на драго сърце дават, пристанището на г-н, д-р Ахмед Доган да се преустрои с модерни терминали.

Няма да отваряме дума и за ултра модерната яхта, с която пори вълните Доган през лятото, нито за руските охранители, добре въоръжени и тренирани, за да осигуряват спокойствие на негово превъзходителство почетния председател и носител на наградата „Стефан Стамболов“ за лидерски качества и заслуги… към всичко.

Ако все още се питате, защо данъкоплатците (раята) са платили с такова желание стотици милиони за частната кауза и амбиции на агата Доган, обяснението е просто. Дадено е на 19 юни 2019 в НС от Делян Пеевски пред журналисти, които шумолят около корпуленцията му по темата за ТЕЦ „Варна“: „Вижтe ceгa, тeмaтa e другa. Тoвa ли e тeмaтa? Виe oткъдe cтe, гocпoдинe? Винaги бих инвecтирaл в прoeкти нa г-н Дoгaн.”

Очевидно данъкоплатецът се е вслушал в мъдрия съвет...

Екип на Фрог нюз

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.