Сикаджията Божидар Стоицев и собственикът на МБАЛ “Надежда” Иван Стаменов завели Илия Златанов при Петьо Еврото, за да му реши бизнес проблем чрез прокуратурата. Те получили комисионна за услугите си, а Златанов не е бил единствения им “клиент”, разказа самият той във видеоинтервю за БРРД, позициониран в края на текста.


Божидар Стоицев

Божидар Стоицев е бил охрана на убития подземен бос Милчо Бонев – Бай Миле, един от ключовите хора в групировката СИК. Той живее на семейни начала с Ива Панагонова, сестрата на Силвия Панагонова, от която Бай Миле има дете – разказа Златанов. Според него Стоицев се занимавал с лихварство и уреждал откупите за автомобили откраднати от автоджамбазина Светослав Петков – Лъвицата, осветлява BIRD.bg.

Репортер на БРРД се свърза по телефона със Стоицев, но той отказа коментар на тази информация.


Божидар Стоицев продава на сина на Бай Миле апартамент в Несебър на 28.04.2017 г.

Данни за близостта на Стоицев и семейството на на Бай Миле се откриват в Имотния регистър. През 2017 г. Стоицев продава на Милчо Милчев Бонев – синът на Бай Миле, апартамент в Слънчев бряг. На същия ден – 28 април 2017 г. е вписано дарение от Силвия Панагонова за дъщерята на Стоицев, която също се казва Силвия. В резултат на дарението младата Стоицева, която тогава е само на 11 г., се сдобива с апартамент на Симеоновско шосе.


Силвия Панагонова дарява апартамент на малолетната дъщеря на Стоицев на 28.04.2017 г.

Видно от Търговския регистър, Стоицев и Ива Панагонова са били съдружници във фирмата “Юкон-05” от 2005 до 2011 г., когато Панагонова продава своите дялове. Фирмата се занимава със спедиторска и туристическа дейност, но не е подавала годишни финансови отчети от 2011 г. насам. Подобно е положението и с фирмата “Агро Индустри Инвест“, в която Стоицев е съдружник с двама немски граждани. Тя не е подавала отчети от 2014 г. Това са единствените две компании, в които Стоицев има участие, а в НОИ няма данни той да е бил осигуряван на заплата в други фирми.

Иван Стаменов – от обвиняем за контрабанда на цигари от “Булгартабак”, до болничен бос с офшорни пари


Иван Стаменов

 

Второто лице, цитирано от Илия Златанов е Иван Стаменов Стаменов с прозвището “Дебелия”. Той има мащабен бизнес в България, финансиран от офшорни фирми. С пари от офшорки е построил  болницата за женско здраве “Надежда”.

Но преди да се захване със здравния бизнес, Стаменов е замесен в схеми за контрабанда на цигари. Името му се появява в качеството на обвиняем в разследване на българската прокуратура от 2007 г. за контрабанда на цигари от “Булгартабак” и пране на пари (пр.пр. 6030/07).

За разследването стана известно покрай скандала с уволнението на Делян Пеевски, който беше заместник-министър на държавната политика при бедствия и аварии. Пеевски беше обвинен, че е изнудвал шефа на “Булгартабак” Христо Лачев.

Тогава българската прокуратура разкрива мащабна контрабанда на цигари от марката “Престиж” към Близкия изток чрез офшорката “Каледон Инвест”. Регистрираната в САЩ “Каледон Инвест” се водела на името на Чавдар Стоянов, приближен на Иван Стаменов Стаменов. Двамата са привлечени като обвиняеми. От документите по делото става ясно, че Стаменов и бившият шеф на “Булгартабак” Христо Лачев са работели в тандем.

Обвиняемият Стаменов дава показания пред прокурорите, че всички документи за експорта са оформени от “Булгартабак”, но твърди, че не знаел кой е регистрирал “Каледон Инвест” и кой е нейният реален собственик. Ето защо българската прокуратура изпраща в САЩ съдебна поръчка за разкриване на реалният собственик, като в придружаващата документация праща подробна информация за делото. Разследващият сайт Биволъ пръв издири и публикува тези съдебни документи, които в САЩ са публични.


Стаменов е цитиран като обвиняем в съдебната поръчка до САЩ по дело за контрабанда на цигари от “Булгартабак” по преписка 6030/2007.

По същото време докато тече разследването в България, “Каледон Инвест” се явява официален партньор на контрабандиста Салам Кадер Фарадж, известен още като “Молла Омар”. Тогава той се явява екслузивен дистрибутор за марките “Престиж”, “Виктори” и “ММ” за Ирак и Близкия изток. Фарадж запазва партньорството си с “Булгартабак” след като държавната компания беше продадена на офшорки, свързвани с депутата и медийния магнат Делян Пеевски. В периода 2012 – 2016 г. контрабандата на български цигари към Близкия изток се разгърна до рекордни нива, които притесниха турските служби и предизвикаха гневната им реакция, отразена в няколко доклада изпратени до Интерпол.

Не е известно също какъв отговор е получен от властите в САЩ по искането на българската прокуратура от 2007 г. Ясно е, обаче, че  делото за контрабандата на “Каледон” с участието на Стаменов и Лачев е покрито и не стига до присъди. Нещо повече, самата преписка мистериозно изчезва от деловодната система на прокуратурата.

От скандала с Пеевски през 2007 г. се разбира, че той е искал дял от контрабандните канали на “Булгартабак”, контролирани от Лачев.

“Единственият натиск, който ми е оказван, е бил от страна на бившия заместник-министър на държавната политика при бедствия и аварии Делян Пеевски и от страна на Ангел Александров“ – казва тогава Лачев.

Не е ясно дали тогава Стаменов е имал отношение към предполагаемото изнудване на Лачев от страна на Пеевски, но със сигурност той е бил централна фигура в схемата. Другият цитиран обвиняем Чавдар Стоянов всъщност е просто шофьор на Стаменов и негово подставено лице.

Трудно е да се приеме, че присъствието на Стаменов в контрабандната схема на “Каледон” – “Булгартабак” през 2007 г. и години по-късно в скандала “Осемте джуджета”, е плод на случайността.

Едва ли е случаен и фактът, че през 2007 г. редом с “изнудвача” Пеевски е цитиран тогавашния шеф на НСлС Ангел Александров, а през 2019 г. пред кабинета на Еврото, по думите на Златанов, дежури сегашния шеф на НСлС Борислав Сарафов.

Свързващата фигура между тези събития е Делян Пеевски. Според Илия Златанов, цитиран от Антикорупционния фонд, именно Пеевски е основен бенефициер от рейдърските схеми на групата на Петьо Еврото и е трябвало да придобие неговите активи.

Иван Стаменов в момента е член на борда на директорите на “Надежда Инвестмънт” – фирмата мажоритарен акционер в МБАЛ за женско здраве “Надежда” с 97,99%. “Надежда Инвестмънт” е собственост на  “Надежда Репродуктив Инвестмънт” ЕООД, а тя от своя страна е собственост на “Надежда Инвестор” ЕООД. Последната фирма е на брата на Иван Стаменов – д-р Георги Стаменов.

Но преди “Надежда Инвестмънт” и чрез нея Георги Стаменов да влезе като собственик в болницата, мажоритарен собственик е фирмата “Ива Пропъртиз” ЕООД, която пък е собственост на акционерното дружество “ИБГ Холдинг” АД. Действителният му собственик е Иван Стаменов.


Иван Стаменов е действителният собственик на “ИБГ Холдинг”.


Офшорно финансиране на “Ива Пропъртиз”

БРРД направи опит да се свърже с Иван Стаменов за коментар чрез управата на МБАЛ Надежда. Оттам отговориха, че са предали на Стаменов нашето запитване, но не беше получена обратна връзка до редакционното приключване на статията.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.