„Поморие – Скритата Перла“ ще бъде излъчен в неделя, 28-и юли, от 13 часа по Националната медия в разгара на летния сезон. Документалният филм е съвместен проект между Община Поморие и Продуцентска къща. Файв Стар Медиа Груп. Той ще е част от най-популярната рубрика за документални филми на БНТ - „Световните градове на България“.

Свети Андрей Първозвани, първият сред апостолите на Христос, баснословно богатият византиец Михаил Кантакузин, известен и като Сина на Дявола, императрица Зоя Карбонопсина, апостол Петър, самият  Иисус са част от образите, които придвижват сюжета на филма за този уникален черноморски град. Поморие съчетава в себе си класическите образци на древногръцката цивилизация, типичните черноморски традиции в риболова и плажове като от Лазурния бряг.

Като реверанс към традициите, а вероятно и като спомен за посещението на един от онези, които Христос нарича „Солта на земята“, в Поморие е издигнат и единственият музей на солта в Източна Европа. Той е посветен на производството на сол чрез слънчево изпарение на морска вода - метод е известен като „древна анхиалска технология”, разказва сценаристът Александър Перпелиев /”Градът на живата магия”, „Долина на светци” /. Режисьор е Степан Поляков /”София – историята на Европа”, „Внезапна спирка”, „Няма! Няма да работя!”/, главен оператор е Момчил Александров /”Йога воин”, „Тайната столица”/, композитор Симеон Германов /”Небесния Йерусалим”, “Градът на Живата магия”/. Изпълнителни продуценти са Вивиан Бояджиева и Никол Костова – и двете с десетки филмови продукции зад гърба си. Режисьор по монтажа е новата звезда на София в тази област – Цветелина Василева- Лямова. В ролите са поморийските актьори Петър Граматиков, Коста Самоковлиев, Ян Петров, Атанас Димитров, Константин Каракочев, Георги Каприев, Огнян Вичев.

Поморие би трябвало да е световна атракция. Тук лежат пластове хилоделтна човешка история – духовна и материална, казва режисьорът Степан Поляков. Интервю на Българсокто национално радио за филма „Поморие – Скритата перла“ с него може да чуете тук.

http://bnr.bg/burgas/post/101077787/pomorie-skritata-perla

„Файв Стар Медиа Груп” и БНТ от 6 години работят върху поредицата „Световните граодве на България“. В поредицата са включени български градове, които са променили историята на Европа, а с това и на света. Продукциите са мащабни, включват много исторически възстановки, снима се с най-модерна кинотехника.

Новият популярен документален проект между Файв Стар Медиа Груп и БНТ се нарича „Битките за Европа“.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.