АЕЦ „Козлодуй” и АЯР прикриват сериозна повреда в реактора на Блок 6. За това алармира пред Фрог нюз д-р Петър Кърджилов. Той обобщи ситуацията: Миналата седмица анонимен източник разпространи във Фейсбук снимка на вътрешен документ от АЕЦ „Козлодуй” – сведение с данни за работните параметри на двата блока на централата. Снимката се появи първо в профила на енерийния специалист Еленко Божков на 17 ноември, който като коментар към нея задава въпрос към министъра на енергетиката, изпълнителния директор на АЕЦ и председателя на АЯР: „Теменужка Петкова, Наско Михов, Лъчезар Костов ще кажете ли какво се е случило днес  17.11.2020 г с 6 -ти Блок в АЕЦ Козлодуй?”. На следващия ден снимката на документа е изпратена и до бивш специалист в АЕЦ „Козлодуй” Георги Котев, който в две поредни публикации в своя блог коментира данните от сведението, причината и резултата от тях. От 17 ноември Блок 6 работи с около 70 мегавата по-ниска мощност (1011 MW за някоко дни), което, ако остане така до края на горивната кампания на реактора, според изчислението на Георги Котев, означава че централата няма да реализира продажби на електроенергия за най-малко 45 360 000 лева.

Тази сряда мощността на Блок 6 беше намалена с още един мегават до 1010 MW. Вчера сутринта беше увеличена със 7 до 1017 MW, следобед намалена с 2 до 1015 MW, а вечерта намалена два пъти с още 3 до 1012 MW и после до 1010 MW (данните за двата блока в реално време са достъпни за всеки на главната страница в сайта на АЕЦ „Козлодуй”). През цялото това време от 17 ноември до днес мощността на Блок 5 остава непроменена на 1082 MW, както по принцип трябва да бъде и при Блок 6.

В края на миналата седмица на 20 ноември в сайта на АЕЦ „Козлодуй”, по повод на изтеклия от централата документ, беше качено неясно и странно информационно съобщение „във връзка с публикации в социалните мрежи”. Реших да се обадя на двама от най-добрите ни експерти, работили в АЕЦ „Козлодуй”, като вторият е също бивш председател на националния ядрен регулатор. Това са ядреният физик Георги Котев и проф. д-р Георги Касчиев. Предлагам на вниманието на обществото, медиите и най-вече на отговорните институции интервютата, които провердох с двамата експерти.

Георги Котев е инженер физик, специалност Атомни и електрически централи в Московския енергиен институт , специализирал в  АЕЦ „Козлодуй” повече от 17 години в областта на ядреното гориво и реакторната физика. Две години специализира ядрена физика в Университета на Пиза. През 2008 г. напуска АЕЦ „Козлодуй”, след като разкрива подмяна на ядреното гориво с рециклирано, без разрешение от ядрения регулатор. Последните десет години е блогър с основна тема разследване на престъпления в енергетиката.

Инж. Котев, какво представлява изтеклата миналата седмица снимка на документ от АЕЦ „Козлодуй”, автентичен ли е той според Вас и какъв човек го е разпространил?

Документът е справка, която показва разлика в активностите на блокове 5 и 6. Според мен справката е реална, защото отговаря на информацията за работата на блоковете, която се публична в сайта на централата. В сайта виждаме намаляване на мощността на Блок 6 със 70 MW, а справки като сниманата се издават от всяка смяна за следващата. Човекът, който е направил снимката е или дежурен смяна или технолог или ръководител на сектор или направление, със сигурност е мениджър над средно ниво. Ясно е, че самият човек е бил притеснен от това, което вижда, но не е посмял да коментира.

Какво показват данните в тази справка?

Първо, в долния крайна на страницата са показани изхвърлянията на радиоактивни благородни газовое, отляво за пети, отдясно за шести блок. От вентилационна тръба към енергиен блок (ЕБ) 6 са изхвърлени в околната среда радиоактивни благородни газове (РБГ) в количества над обичайното. Вторите и по-важни данни, които съм оградил с червено в моя блог, са сумарните активности в топлоносителите (топлоносителят е флуид, който взима топлината от реактора и я отнася в генератора) на двата реактора, като тази в Блок 6 е с 33 пъти по-висока в Блок 5. Тази разлика е огромна.

Каква може да бъде причината за тази огромна разлика в справката?

Лаборатория в АЕЦ-а всеки ден взима проби от водата в първи контур. На снимката справка присъства тази информация за 16.11. Именно сравнението на двете активности „бие камбаната”. Единствената причина може да бъде разхерметизация на един или повече топлоотделящи елементи в една или повече горивни касети. Това означава пукнатина или пукнатини в предпазната обвивка на горивните таблетки, която представлява циркониева тръба. Вследствие на тази или тези пукнатини топлоносителят, работещ под налягане от 160 атмосфери и температура от 320 градуса на изхода,  влиза в контакт със самото ядрено гориво и неговите продукти на делене като ги разнася в целия първи контур, което във всеки случай води до неблагоприятни последици.

Какво правят в този случай операторите в атомната централа и какво точно ни говори съобщението в сайта на АЕЦ „Козлодуй” от 20 ноември?

Чрез намаляването на мощността с около 6% искат да спрат процеса на допълнително разрастване на пукнатините в предпазната обвивка на горивото. Ако активността на топлоносителя продължи да расте, но въпреки това мощността не бъде намалена още или реактора не бъде спрян, съществува риск от частично разтапяне на ядрено гориво.  Съобщението в сайта на АЕЦ „Козлодуй”, освен че е закъсняло със 72 часа е лъжливо, заблуждаващо, и прикриващо опасен инцидент. В него не се коментират нито данните от изтеклата във Фейсбук справка, нито причината за намаляването на мощноста на Блок 6. Дори не се споменава, че мощноста на Блок 6 е намалена значително, което се вижда на челната страница в сайта и означава най-малко финансови загуби за централата.

Случвала ли се е и преди повреда с разхерметизация като сегашната?

През 90-те е имаше няколко по-сериозни аналогични случая. Последният е от 26 април 2011 г., когато при вече спрян реактор на Блок 5 при отварянето му се изпуска голямо количество радиоактивен ксенон-133. Облъчени са част от ремонитния персонал. Централата съобщава официално едва 32 часа след инцидента по същия начин – манипулативно, скрито, непълно, както в последното съобщение за Блок 6. При инцидент тогава в официалните документи и кореспонденцията между АЕЦ-а и АЯР нито веднъж не се съобщава истинската причина за изхвърления радиоактивен ксенон, която може да бъде единствено и само разхерметизирана защитна обвивка на горивна касета, както се случва и днес. Вместо това в доклада на АЯР се твърди, че причината за ксенона е отваряне на винтил от първи контур. Невъзможно е причината за отделянето на ксенона да е мехенично движение като това.

Спомняте си, че през миналата година имаше общо четири неочаквани и нежелани изключвания на двата реактора от елекроенергийната система на страната, като три от тях бяха на реактора в Блок 6 – на 3 юли, 1 август и 26 ноември, и един в Блок 5 – на 16 ноември. Поисках от АЯР докладите от АЕЦ „Козлодуй”, за да разберем обществото причините за тези инциденти, но ми отказаха с аргумента, че АЕЦ „Козлодуй” не разрешават достъп. Заведох дела две срещу отказите, като впоследствие делото за първите два инцидента беше прекратено, а за вторите два съдът отсъди в полза на АЯР и АЕЦ „Козлодуй”. Какво  би станало ако подобен инцидент се случи отново в Блок 6 при сегашното състояние на разхерметизация?

Ако се случи подобен инцидент, реакторът трябва незабавно да бъде изключен, защото всяка такава рязка промяна в налягането и температурата може да разшири съществуващата пукнатина и да се стигне до авария. Важно е да се отбележи, че реакторът на Блок 6 е в самото начало на горивната си кампания, която продължава около една година.

Какви отговори дължи ръководството на гражданите?

Ако са открити трябва всеки ден да правят публични тези сведения към хората, които не работим в централата или регулатора. Да публикуват обективни, актуални и достоверни данни за състоянието на обектите. Искаме да сме спокойни за здравето и сигурността на всички граждани. Радвам се, че вътре в централата има хора, които осъзнават риска и усещат личната си отговорност за всички хора извън централата. Такъв е вътрешния човек, който е снимал и качил справката от 16.11. Това важи в още по-голяма степен за регулатора, но за съжаление не виждаме никаква реакция от там.

Проф. д-р Георги Касчиев има повече от 40 години опит в ядрената енергетика и ядрените технологии. 16 години опит в пуск и експлоатация на реакторите ВВЕР в АЕЦ „Козлодуй“  и 24 години опит в регулиране, изследователска и преподавателска дейност, включително  международен опит в САЩ, Япония, Австрия и други страни. Председател е на Българския ядрен регулиращ орган през периода 1997 -2001 г.

Проф. Касчиев, какво е мнението ви за изтеклия миналата седмица във Фейсбук документ от АЕЦ „Козлодуй”? Каква информация носи той?

Документът прилича на истински - сводка, която се попълва за смяната от дежурния инженер на АЕЦ. Данните от него позволяват да се направят сравнения между състоянието на активната зона на 5-ти и на 6-ти блок, а именно, че първо сумарната активност на топлоносителя на 6-ти блок е 32-33 пъти по-висока от тази на 5-ти блок. Засега е доста под лимита. Радиоактивните изхвърляния от вентилационната тръба на 6-ти блок са 32-33 пъти по-високи от тези на 5-ти блок. Засега са доста под лимита.

Каква може да е причината за тази извънредна активност в реактора на Блок 6?

Изпускат се само радиоактивни благородни газове, което означава, че обвивките на някои топлоотделящи елементи в активната зона на 6-ти блок са нехерметични. Това са дефекти от типа "газова неплътност". Няма изхвърляне на йод, което означава, че няма пряк контакт на топлоносителя с таблетките ядрено гориво.

Знаем ли от кога точно са тези изхвърляния и какво е причинило нехерметичността на обвивките?

Не може да се направи заключение от кога са тези изхвърляния и дали нехерметичността на обвивките се дължи на заводски дефекти или дефектите са възникнали по време на работа. 6-ти блок е в началото на горивната си кампания и вече има топлоотделящи елементи с нехерметични обвивки, докато 5-ти блок е в средата на кампанията си и няма нехерметични топлоотделящи елементи. Нямаме информация има ли разлика между касетите с ядрено гориво в 5-ти и в 6-ти блок. Възможно е причината да е в горивните касети.

Има ли връзка между намалената мощност на Блок 6 с около 70 MW и данните, които коментирахте от изтеклата справка?

Да, това което ми прави впечатление е, че 5-ти блок работи на номинална мощност (1082 MW), докато 6-ти блок е със 7% по-ниска (1011 MW). Същите данни са от няколко дни в сайта на АЕЦ „Козлодуй”. Доколкото е известно няма наложено ограничение на мощността от Централно диспечерско управление на Електроенергинния системен оператор. По-ниска мощност означава по-малко производство, неизпълнение на договори, по-малки приходи от продажби и т.н. Следователно мощността на 6-ти блок най-вероятно е ограничена поради достигнати предели на безопасната експлоатация. Имам хипотеза какво може да е причината, но няма никаква информация. Това е ключовият въпрос на който трябва да отговорят АЕЦ „Козлодуй” и АЯР.

При това положение възможен ли е негативен сценарий за Блок 6, ако не бъдат взети мерки?

По принцип съществуващи вече пукнатини и други дефекти в металните обвивки на топлоотделящите елементи при инциденти с рязка промяна на мощността се развиват, възникват и нови. Т.е.  – може да се очаква негативно развитие във времето.

Становищата на независимите експерти Георги Котев и Георги Касчиев относно случващото се в реактора в Блок 6 изцяло съвпадат и изглежда не могат да бъдат логически и научно опровергани предвид манипулативното съобщение в сайта на АЕЦ „Козлодуй”. За това очакваме от ръководството на АЕЦ „Козлодуй”, Агенцията за ядрено регулиране и Министерството на енергетиката незабавен и ясен отговор дали данните в изтеклата справка отговарят на реалността, каква е причината за значителното намаляването мощността на Блок 6 през последната седмица и какво мислят да предприемат за осигуряване на безопасността.

АЕЦ-Kозлодуй-мощност-Бл5 и 6 -26.11.20-22.14
.

АЕЦ-Kозлодуй - мощност-Бл5 и 6 - 26.11.20-23.14
.

АЕЦ-Kозлодуй - мощност  Бл 5 и 6 - 27.11.20-11.16
.

Сведение-АЕЦ-16.11.2020
.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.