Общинските съветници от БСП-Бургас Васил Иванов и Христо Панайотов застават зад инициативата на Гората.бг – Засаждаме бъдеще, която цели облагородяването на градските райони чрез засаждане на дървета. Двамата съветници са входирали докладна записка, с която призовават своите колеги от Общинския съвет да подкрепят инициативата.

„Един от основните проблеми на община Бургас е лошото качество на атмосферния въздух. За съжаление през последните години наблюдаваме продължителни периоди на суша, както и такива на обилни валежи и  наводнения, породени от изсичането на горите и повишеното ниво на парникови газове. Точно затова считаме, че трябва да сме социално отговорни и да се възползваме максимално от подобни инициативи, които не натоварват бюджета на Община Бургас, които имат възпитателен характер и най-важното - оставят нещо за поколенията“, пишат Васил Иванов и Христо Панайотов.

До момента, благодарение на инициативата, са засадени над 1 милион дървета в цяла България и предстоят да бъдат засадени още стотици хиляди дървета и през тази година. За целта през месец март от инициативната гражданска група ще изпратят писма, с които ще предложат на всички общини в България да получат безвъзмездно дръвчета от над 12 дървесни вида – липи, явори, дъбове, кестени, кедри, смърч и др. Също така организаторите поемат ангажимента да осигурят посадъчен материал, инструменти за садене, както и доброволци, които да се включат в кампанията. От Община Бургас се изисква само да посочи терен или терени, където да се озелени, като това включва местност край града, парк или в градска среда.

„От проведен разговор с организаторите установихме, че до този момент Община Бургас не е взела участие в нито едно от предходните три събития. Смятаме, че през тази година не трябва да пропускаме отдалата се възможност и трябва да бъдем активната страна. В тази връзка искаме да приканим и повече граждани, както и другите общини в страната, да прегърнат благородната инициатива“, споделят общинските съветници.

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.