Президентът Румен Радев беше гост в предаването "Лице в лице" на bTV с Цветанка Ризова, което се излъчи от Президнството. Държавният глава е скептично настроен от ефективността на новия законопроект на премиера Борисов за разследване на главния прокурор и коментира инициативата с ирония.

"Борисов се сети за разследването на главния прокурор в залеза на своето управление и за 20 минути иска да реши проблем от десетилетия. Аз ще се възползвам от конституционното си право и ще внеса промени в Конституцията. Къде е общественото обсъждане, къде е оценката за въздействие? Освен, ако мислят, че са непогрешими. Чак в залеза на своето управление г-н Борисов решава изведнъж да даде предложение. Президентът е в края. Когато дойде при мен гласуваният закон, тогава си давам своето мнение. С интерес ще следя дебатите в Народното събрание. Дали е достатъчен (проектозаконът - б.р.), дали не влиза в колизия с Конституцията? Вменяваме независимост, а по Конституция главянит прокурор осъществява надзор. Въвежда се една нова мощна фигура, а я няма регламентирана в Конституцията. Намират ли за нормално прокурорската колегия, която се номинира от главния прокурор, да предлага и избира неговия надзорник. Ако този нов независим прокурор наруши закона, кой ще го разследва? Може би главният прокурор? Неслучайно Венецианската комисия издаде препоръки за дълбоки промени, които да обхващат нови правила, еволюция на политическата култура. Явно това е непосилна задача за един презрял етап от управлението", коментира държавният глава.

Относно повишеният кредитен рейтин на София, с който премиерът Борисов не спира да се хвали, президенът отсече: "Излиза, че Борисов полага неистови усилия, за да ни спаси от Борисов". И продължи: "Когато премиерът с охота и възторг чете листчетата на кредитните агенции, неговите подчинени трябва да му кажат, че на сайтовете на тези институции има история. Ние сме имали по-висок кредитен рейтинг - "ВВВ+" от 2006 до 2008 г. Тогава на власт беше "Тройната коалиция". Сега възстановяваме кредитния си рейтинг от 2013 г. Излиза, че Борисов полага неистови усилия да ни спаси от Борисов", е изводът на Радев

На коментарите на управляващите и премиера Бойко Борисов, че негативните му оценки са от завист и злоба, а ГЕРБ управлява толкова добре, Румен Радев посочи: "Не искам България да катастрофира от самодоволство, искам да вървим напред и нагоре!". Той припомни опита от предишната си професия на военен летец, където след всеки полет има разбор. За полошителното се отделя минута, две, а на анализа на недостатъците - два часа. В противен случай, при следващия полет летецът ще бъде мъртъв.

"Трябва все повече да си задаваме въпроса "Как?" - как строим, как ремонтираме", бе категоричен държавният глава.

На упреците, че говори черногледо, Румен Радев заяви: "Аз говоря амбициозно!".

Относно "Турски поток" и упреците на президента на Русия Путин, че България умипшлено бави проекта, президента Радев заяви, че "не трябва да се съобразяваме със заплахите на Путин, а да гледаме интереса си по отношение на "Турски поток".

"Амбицията на България трябва да е оставането ни на европейската газова карта като държава на транзит на газ след провала на "Южен поток". Трябва да има много откровена оценка и мотивиране за формирането на цените, защото ние ние българите, с нашите пари плащаме, за да може руския газ да стигне до Европа. Не виждам и анализ на оценката на риска за "Турски поток". Чувам, че ще можем да си върнем парите след 15 г. Това е много дълъг период. За толкова време ще се построят много терминали за втечнен газ. Надявам се най-накрая да се построи интерконекторът между Гърция и България и да даде някаква, макар и минимална, диверсификация”, каза още Румен Радев.

На въпрос дали, ако кабинетът беше купил изтребители "Грипен", вместо американските самолети, щеше да се избегне конфликт между него и Борисов, Радев заяви, че за него типа самолет няма значение.

"Ако кабинетът беше решил да купи „Грипен” по начина, по който купи F-16, аз щях да съм същият върл противник. Българското правителство погази открития и честен конкурс, който да ни даде най-добри условия и това тепърва ще носи последствия”, заяви президентът.

"Покрай F-16 ние сключихме и договор за индустриално сътрудничество, който е скрит. В него няма реални параметри и срокове. Ние трябваше да направим много повече. Предложих на Тръмп да направи така, че когато купуваме от тях, да има много стабилна подкрепа от американското правителство именно за индустриално сътрудничество и за трансфер на технологии, за да няма тази икономическа бездна", каза още Радев.

Румен Радев смята, че според САЩ в България явно има ненаказана корупция по върховете на властта. Той коментира и казаното от новата посланичка на САЩ у нас, че ще санкционират корумпирани държавници и техните семейства с отказ за издаване на визи. Според Румен Радев никой не може да реши нашите проблеми с корупцията отвън.

"Трябва обаче да се отнесем със сериозност към едно такова намерение. Това е ясен знак от Държавния департамент, че в България има ненаказана корупция по високите етажи на властта. Никой не може да реши нашите проблеми с корупцията отвън, Няма кой да вкара нашите корупционери в затовра, освен българската прокуратура и българския съд”, каза Радев.

Той уточни, че такива визови санкции има за страни като Иран, Пакистан, Еритрея, Нигерия и Камбоджа.

"Вкарването ни в една такава група е имиджова щета за нашата страна. Това няма как да не влияе с отношенията ни със САЩ”, на мнение е той.

Радев заяви, че не е подписал указа за Гешев първия път, защото не е имало състезателна процедура. Според него подобни процедури липсват и при изграждането на магистралите.

"Принципът на конкурентност и прозрачност трябва да важи за всички сфери", каза Радев.

Според него обществото трябва да осъзнае, че изборът на главен прокурор има пряко влияние върху него. 

"За мен изобщо не е важно колко време ще бъда президент, а какъв президент ще бъда", каза Радев.

Той опроверга премиера Бойко Борисов, като подчерта, че полк. Георги Гешев има дълга кариера в НСО много преди брат му Иван Гешев да бъде шеф на спезиализираната прокуратурата. Според президента Георги Гешев е прекрасен професионалист и човек, но вече не е част от неговата пряка охрана.

Относно нападките на министър-председателят, че Румен Радев е близък с Иван Гешев и са се "прегръщали и целували", държавният глава отговори, че той позлва други начини за общуване, различни от тези на премиера и неговият репертоар с прегръдките и целувките. 

 

 

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.