„Светът дели диктаторите на свои и чужди. Правенето на конституция в момент, в който се иска оставка на правителството, е най-вулгарният акт, който съм виждала в политическия живот.
Обръщам се към представителите на четири държави и дипломатите на ЕС да демонстрират реално, а не лицемерно и подкрепящо отношение към властта в страната. Тук са не да ходят на курорт и екскурзии. Нека погледнат пробива на нидерландския  посланик, който направи първа стъпка с разкриване на реалните параметри на кризата у нас.
Нека паднат Борисов и Гешев, тогава ще им се каже какво следва. Друго те не заслужават.
Нека да е Велико Народно Въстание!
Събирайте сили! Предстои не кратка битка, а маратон."

Бившият служебен премиер на България Ренета Инджова се възстановява след вандалския акт и строшената си китка, когато непознат я блъска на тротоара близо до дома й, тя пада и чупи китка на лявата си ръка. Докато се изкачва към стълбите на дома си, от силната болка пада втори път. Днес лекува физическите рани с рехабилитация. Душевните?! Не е сред тези, които им се поддават. Усещам болката й, докато правим интервюто, което обеща за LIBERTA.BG. Този път думата „желязна“ няма да фигурира. Не останаха съмняващи се в това определение.

-    Когато един бивш премиер пострада след участие в антиправителствен митинг, за това трябва да се говори. Обещахте ни цялата истина. Какво се случи, госпожо Инджова?

-    Щом сте разбрали, че на един министър-председател могат да се случват такива неща, какво ли може да се случи на другите хора? Говоренето по възстановяването на истината ще си спестя, защото в отделните документации по случая фактите са в много дефектно състояние. Целта е да се измисли, че това са битови работи, че няма нужда от никакво разследване, пък и да направят такова и да намерят извършител, най-много да му дадат нова задача. Аз ще се заема с този случай, след като се почувствам по-добре.

-    Колкото и да не Ви се иска да говорите за травмиращите  моменти от преживяното, защо не казахте цялата истина на лекаря при оформянето на документите при постъпването Ви в болницата?

-    Защото знаех, че ми предстои операция. Защо трябва  при  всички институции аз да се занимавам с търсене на извършител? Достатъчно ме измъчиха, докато бях в къщи. Идваха от полиицята, записаха всичко, но после частично се използваше онова, което съм дала като показания. Може вече и да не е в този вид.

-    Изпитахте ли страх през тези моменти на физическо страдание, на душевно омерзение от изписаните спекулации, меко казано?

-    Тя, болката,  вече съм й свикнала в последните 40 години.  Хем министър-председател, хем не е от тяхната клика, хем се бори... 

-    Дали малцината „хвърчащи хора“ по тези ширини ще успеят да се съхранят, след всичко случващо се, как мислите?

 -   Знакът на този случай е - ако борбата ни не спечели, това ще постигне всички ни. Аз поисках операция „Чисти ръце“, те чупят ръце. Какво мога да кажа повече?

-    Ще успее ли говоренето за нова конституция да покрие с нови дрехи голотата на Царя?

-    Това е последното издевателство върху търпението на хората, защото  беше открадната една идея на част от протестиращите. Осъзнаването на дефектите на системата е недостатъчно само с предложението за нова конституция. Известно е, че тази не е прилагана още, защото у нас въпросът с прилагането на закона е поначало липсващ елемент. И този, който е провален политически и морално в съзнанието на цял свят, да тръгне да прави нова, това означава, че държавата става посмешище пред света. И че всеки ще може да направи с нея това, което пожелае. От друга страна, правенето на конституция в момент, в който се иска оставка на правителството, е най-вулгарният акт, който съм виждала в политическия живот. Сега участниците в Парламента ще започнат да се изнудват един друг, докато се съберат нужните гласове. Виждате, че този ажиотаж вече върви. Всъщност, няма да има нова конституция, защото нищо не се е променило нито в света, нито във вътрешен план. Още повече, че не виждаме никакви качествени разлики в предложението с онова, което имаме в момента. При 120 мажоритарни депутати, това означава, че всички местни феодали ще влязат в парламента. От малките партии ще влязат само ръководителите. Законът пак е направен така ,че да са фалшиви изборите, а новата конституция ще бъде еманация на една престъпна власт, която да просъществува още две-три десетилетия. При това, ще е с името борисовска - най-черната страница в съвременната ни история. Нещо, което се чудя защо светът допуска. Макар, че той дели диктаторите на свои и чужди. Нашият минава за свой. Ако тези, които го подкрепят, продължават да демонстрират закрила, те рискуват след време да третират държавата като дивашка и престъпна. А това ще се върне върху подкрепящите страни като рикошет.

-    Като фалшив паспорт на терорист-камикадзе?

-    Да, такива ние дадохме много на Европа. Ние сме множествен протекторат. Това означава ,че до този момент ни се прилагат “протекции“ от четири страни. Ако трябва да изтърпим натиска им, това значи, че ще бъдем подложени на допълнително унищожение, вече от външен фактор и то, защото смятат, че Борисов е в състояние да им се издължава - и на САЩ, и на Турция, и на Русия и най-вече Германия. Обръщам се към представителите на тези 4 държави у нас, към дипломатите от ЕС да демонстрират реално, а не лицемерно и прикриващо отношение към властта в страната. Тук са не за да ходят на курорт и екскурзии. Нека погледнат пробива  на нидерландския посланик, който вчера  прави първа стъпка с разкриване на реалните параметри на кризата. Много са загрижени какво става в други страни с диктаторски режими, които не са членове на ЕС, но нямат загриженост за ставащото тук.

-    Бяхте на протестите, взривихте множеството с вдъхновените си думи. Успяха ли управляващите да разфокусират целите на протеста, или той ще се  втвърдява повече до обявеното Велико Народно Въстание на 2 септември с блокада на Парламента?

-    Нека да е Велико Народно Въстание, вместо крадене на една част от идеите на протестиращите. Аз и тогава казвах - няма нужда от никакво разкриване на целите на протеста, защото коварството на властта е или да ги краде, или да ги потушава. Оставката на Борисов и Гешев е достатъчна. Нека паднат, тогава ще им се каже какво следва. Друго те не заслужават.

-    В предишно интервю казахте, че с помощ отвън ще се свали това прогнило управление. Но не се видя някаква забързаност отвън?

-    Аз съм казала, че с помощ отвън ще се разкрият престъпните схеми, в които българската политическа класа участва. И по отношение на еврофондовете, и по отношение на износ на пари в чужбина и използването им, и по отношение на поддържане на канали. Виждам помощта като предстоящо разкъсване на възела на тези зависимости. Предупредила съм европейските партньори - протектори на тази престъпна власт, че тези процеси у нас рано или късно ще дискредитират и партньорите в Европа. Защото с тази поддръжка е достатъчно основание да смятаме, че са съучастници.
Нека кажем защо не са се забързали отвън. До избухване на Ковид епидемията имаше достатъчно условия за сриване на либералния модел в света. Със старта на тази биологическа война се удължава живота на най-коварния, на най-извратения, на най-престъпния спрямо интересите на народите стадий в развитието на капитализма. И не са се затичали за това, че посъбраха допълнителна мощ за устояване на либерализма все още в света. Иначе, ако не задържат краха си, либаралите рискуват да загубят всичките си позиции, плюс състоянието на финансовата система, която също ще рухне, защото е върху глинени крака. Това е един последен реванш на тези сили. Усещаме го и тук. Изборите в САЩ през ноември ще покажат изхода... или краха.
Събиряйте сили! Предстои не кратка битка, а маратон. Уверена съм, че българският народ има енергия за него.
 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.