"Безобразната сеч и това, че хората не си прибират окастрените клони, а ги оставят на място и когато дойде голяма вода, тя ги отнася, това е една от главните причини за наводненията". Това коментира пред БНР инженер Димитър Куманов от Сдружение "Балканка“.

Той допълва:

"Копривщица също беше наводнена и ние подавахме пет пъти сигнали само за тази година до РИОСВ за безобразни сечи, за боклуци, изхвърлени в реката. Съвременният начин да се добива дървесина е с едни зловещи пътища, които изкопават из планините, за да минава тежка техника. Тези пътища представляват улеи за вода и така водата стига много бързо до самите реки, докато едно време, като са секли дървета, са ги дърпали с мулета, с коне. Пътищата са страшно нещо и в тази посока трябва да се мисли за сечите. Не казвам, че трябва да се спрат тотално, обаче трябва да се мисли, че районът около Стряма е със значителен потенциален риск от наводнения".

Климатологът проф. Георги Рачев сподели същото мнение пред bTV:

"Бедствието е следствие и от сеч в района. Тези дървета, тази огромна купчина дървесна маса, все едно е пренесено сечището долу в града. Има и изкоренени дървета, но са 10-15% на фона на всичко, което виждаме“.

Тази сутрин граждани от село Каравелово отново подчертаха, че наводненията се дължът на безобразната сеч през годините. Те показаха сигнали, които са подавали от 2004 г. до отгворните министри, включително и през 2016 година, в които подчертават, че стават свидетели на огромни количества изсечени дървета, които се извозват на трупи с камиони.

Коментарът на Риболовен клуб "Балкана" отново е насочен в тази посока - поголовната сеч. Ето какво пишат на страницата си във Фейсбук:

"Една от силно деградиралите реки си връща. Не ми се мисли, какво се случва с тоновете боклук, които Община Копривщица, така и не изчисти от терасите на реката.
Сеч ли бе да я опишеш ... а и усвояване на коритото ли бе да го опишеш ....
А като допълнение, преди месец реката едва църцореше пак поради същите причини - бруталната сеч във водосбора на реката."

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.