От няколко независими един от друг източници, пред LIBERTA.BG бе потвърдена информацията, че днес в България пристига служебно подчинен служител на главния прокурор и министър на правосъдието на САЩ Уилям Бар.
Американската прокуратура вече се е конституирала като страна в наказателен процес по RICO, свързан с овластени в България лица (тук).

Най-вероятно посещението няма да бъде оповестено от официалните власти в България. Умишлено от САЩ е занижен рангът на служителя на Тhe United States Department of Justice. Това е практика и политика, за да бъдат избегнати опити за обвързване, които в случая ще бъдат анонсирани у нас със закупуването на F-16.
Официални срещи няма да бъдат провеждани.

Вчера /30.07.2019 г./, в късния следобед, преди 17.00 часа, репортер на LIBERTA.BG осъществи телефонни обаждания към Правителствената информационна служба на Министерски съвет, Прокуратурата и Министерство на правосъдието. Може би поради края на работния ден, контакт и разговор бе реализиран само със служител от Пресслужбата на Министерство на правосъдието. Поискахме потвърждение - дали днес се очаква посещение от САЩ на важна държавна фигура, защото до този момент няма налична публична информация на страниците на официалните държавни институции в България. Отговориха ни, че нямат информация за провеждането на такава среща.

Източниците на LIBERTA.BG са категорични, че днес в България пристига командирован подчинен на републиканеца, главен прокурор и министър на правосъдието на САЩ Уилям Бар, който ще остане в страната ни за няколко дни.

От февруари месец 2019 г. Уилям Бар е главният прокурор на САЩ, назначен лично от президента Доналд Тръмп, одобрен от Сената с 54 гласа "за" и 45 - "против".
Неговата кандидатура бе издигната, след като президентът на САЩ уволни предшественика му Джеф Сешънс.
68-годишният Уилям Бар, юрист, републиканец, с дългогодишен опит във Вашингтон, вече е бил министър на правосъдието при президента Джордж Хърбърт Уокър Буш, от 1991 до 1993 г.

Тази работна визита е твърде обезпокоителна за официалните лица в България, особено като допускат какви са нейните цели, затова е предвидено информацията за нея да бъде смачкана и да не излиза в публичното пространство. Най-вероятно срещите с представляващия главния прокурор на САЩ, ако изобщо има такива, ще са неофициални и ще се осъществяват в Посолството на САЩ в София.

Целите на пристигането в България на подчинения служител на министъра на правосъдието и главен прокурор на САЩ са две - Доклад от мащабно разследване на американските служби, събиране на допълнителна информация и избора на главен прокурор на България.

Докладът

е обобщение от казуси, свързани с корупционните практики, контрабанда, пране на пари на широк кръг овластени физически и корпоративни субекти, офшорки, банки, сметки, инвестиционни посредници, корпорации, контакти с терористични организации, оръжия, финансови и дялови участия, подставени лица, недвижими имущества... 
Докладът е на базата на окончателна фаза на разследвания, свързани и с официални лица на България.
При такива посещения любезностите са формални, както и съобщенията до медиите за целта им, както е в конкретния случай.

На косъм стои и изборът на главен прокурор на България в лицето на Иван Гешев

Неговата фигура не е официално одобрена от САЩ и, по информация на наши презокеански източници, партньорските служби и разузнавания "трудно ще работят" с него по международни разследвания, свързани с овластени в България лица. Изключително сериозно и силно впечателние са направили в САЩ медийните публикации, разследвания, изказвания на важни фигури в странта ни, свързани с прокурор Иван Гешев. Както и масовите протести срещу единствената издигната кандидатура за главен прокурор на България в негово лице.

Припомняме, че в САЩ бе привикан (а не поканен) зам.-главният прокурор Гешев, а не главният прокурор Цацаров (по известни причини). Той бе привикан от зам.-шефа на ФБР, а не от федерален прокурор, като заедно с него бе привикан и зам.-шефа на ДАНС Недялко Недялков (тук). 
Малко след тази презокенска визита, зам.-главният прокурор Иван Гешев каза пред медиите в България, че "на 99,99% няма да се кандидатирам за главен прокурор на РБ".

По изложените криминални казуси в Доклада от 6 месеца командировани служители от САЩ разследват в България (тук).

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.