Пластмасовите отпадъци е трябвало да бъдат изгорени и/или заровени в България

Италианските власти разследват кой е крайният получател в България на над 800  тона боклук, които бяха хванати в сряда край Милано от италианските карабинери без никакви документи за превоз. За 17-те жп вагона със смесени отпадъци се смята, че е трябвало незаконно да бъдат унищожени или заровени в България. От нашите власти не е искано разрешение за вноса на тази количества отпадъци, заради инцидента е засилен митническият контрол, съобщиха на съвместен брифинг министрите на вътрешните работи Младен Маринов и на околната среда и водите Нено Димов.

Маринов обяви, че в кореспонденция с италианските власти след като случаят бе оповестен в местните медии е дошла информация за разследването, но още не е ясно за къде точно са били предназначени боклуците. Той допълни, че страната ни ще търси съдействието на тамошните власти за установяване на замесените лица.

Нено Димов на свой ред обяви, че в екоминистерството не е постъпвало заявление за внос на отпадъците, задържани в Италия. По думите му от публикуваните кадри е видно, че става въпрос за смесен отпадък и вносът на такъв подлежи на разрешителен режим и то само за оползотворяване и рециклиране.

Министерството обаче все още не било уведомено за незаконен превоз в боклуци, предназначен за България.

Във връзка със случая Димов бил призовал агенция "Митници", МВР и Министерствота на транспорта към повишено внимание и поддържане на засиления контрол върху вноса на отпадъци, който беше въведен през лятото на тази година.

582 бали отпадъци или 815 тона незаконен боклук натоварени в 17 вагона за България спряха вчера карабинерите от Милано, предаде в. "Кориере дела сера"

Вагоните били натъпкани с пластмасови изделия. Незаконният товар бил засечен на гарата на Леко, до Милано, преди да потегли за България. 

Отпадъците трябвало да стигнат до България през Словения и Хърватия с уговорката, че са материали, които трябва да бъдат подложени на третиране. Според карабинерите от екологичното звено, под ръководството на подполковник Масимилиано Корсано, всичко това било с цел да се заобиколят нормите и да се претопят нелегално отпадъци в България. 

Разследването стартирало след сигнал от Митническата агенция на Леко. Започнала проверката на вагоните, готови за отпътуване, след което била издадена заповед за запор от магистрат от Милано. Разследването трябва да установи кой е организирал изпращането на пратката, за кого е била предназначена и най-вече произходът на пластмасовите отпадъци. Сред балите били открити материали от пластмаса, гума, смесени боклуци и др.

Според следователите и тук, както и в други случаи, става въпрос най-вероятно за изпращане в чужбина от страна на нелегални организации на пратки за незаконно третиране. Подозренията са, че веднъж, щом пристигнат в България, отпадъците по всяка вероятност е трябвало да бъдат изоставени или погребани в депа, без да се спазват екологичните норми. 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.