Един разговор с проф. Вълко Гергелчев, създал последната карта на златните и сребърни пояси в България и т.нар. "Златен триъгълник". Според него България е една от най-богатите на злато държави в Европа и единствената със 166 типа полезни изкопаеми в ПРОМИШЛЕНИ количества.
В същото време националната служба по геология е закрита.

Първоначално находището в Челопеч се експлоатира от испанска фирма при 35% българско акционерно участие. Фирмата е внесла инсталация за отделяне на арсена, която обаче не се използва.
Първият концесионен договор предвижда 400 тона годишен добив на руда. Впоследствие, когато българската държава сключва договор с международната минна компания със седалище в Канада "Дънди Прешъс Металс", този добив се увеличава на 1 млн. тона, а през 2006 - 2007 г. - на 3 млн тона.

През 2007 г., в резултат жалба на 27 български геолози, този добив се ограничава от Върховния административен съд (ВАС) на 1 млн тона. Въпреки това, през 2019 г. е добита 2,2 милиона тона руда в Челопеч.

КОНТРОЛ - НЯМА!

Канадците отчитат съдържание на злато 3,96 гр. на тон злато, а след обогатяване - 2,96 гр.Според проф. Гергелчев това е абсурдно, тъй като след обогатяване на рудата златното съдържание се повишава 20 пъти.

Намалява се /по документи/ количеството златни запаси. Концесионната такса е престъпно ниска. В Германия ии Испания тази такса е 30%, в Индия - 45%. В България, при правителството на Костов, таксата е 1,5%, при Л. Шулева - 0,75%, при Станишев - 2-3%, но не повече от 8%. Реално обаче "Дънди Прешъс Металс" плаща 1,5%.

Българската държава не контролира и не знае реално какви количества златоносна руда се добива и безотговорно приема отчетените количества, върху които се начислява нищожна концесионна такса.

При рудодобива се извличат над 40 компонента, много от които много скъпи, което не се отчита и плаща. Общата загуба, според проф. Гергелчев, е 20-30 млрд. лева за периода от 10 години. За тези години той е уведомявал всички български премиери.

КОЙ ОТ ГЛАВНИТЕ ПРОКУРОРИ СЕ ЗАИНТЕРЕСУВА ОТ ТОЗИ ГРАБЕЖ?!

Това е класически случай на безстопанственост. Вместо за пореден път прокуратурата да прави вече безмислени проверки на приватизацията, по-добре да образува проверки и досъдебни производства за тези престъпления, а правителството да прекрати договорите. И, ако упорито не го правят от 2007 г., ЗАЩО ЛИ?

Румяна Ченалова

Чуйте и научете повече от видеото:

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.