"Адмирирам желанието на всеки един държавник да бори организираната престъпност. От експертна гледна точка обаче - това, което се случва, е несериозно и несъстоятелно". Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ експертът по национална сигурност и граждански активист Росен Миленов. Думите му бяха относно зададен въпрос от водещата, касаещ декларираните намерения от министър-председателя Кирил Петков за борба с престъпността.

"Тук сме го коментирали, може би от 6-7 години говорим, че организираната престъпност или мафията - както искате я наречете, онова, което е превзело цялата държава, не са 50, 100, 200 човека. Това е мрежа от 15 000 лица, които са заграбили 200 милиарда и те фактически доминират икономически, политически и дори в социалната среда в страната", припомни Миленов.

"Връщаме се на това какво има в службите. Аз съм го казвал, правили сме протести пред ДАНС. В службите има цялостна, всеобхватна информация за всички престъпни схеми, които се случваха в последните 32 години", отново припомни бившият служител на службите за сигурност, който е виждал нещата отвътре.

"В 150 страници подробно е описано каква е ролята на службите, прокуратурата, съда, както и на всички останали държавни органи в спомагането на организираната престъпност, а не в противодействието й", каза той и уточни, че тези 150 страници са от негов разпит след като е напуснал службите през изминалото десетилетие.

"В България всичко онова, което знаем като мутри, като икономически лица олигарси, са кръгла нула. Те не са мафиоти. Мафиотите са политиците и назначените от политиците на висши ръководни длъжности в трите власти - изпълнителна, законодателна и съдебна". твърди Росен Миленов.

"Хората чакат задържани лица и отнемане на придобито имущество по незаконен начин в полза на държавата", обобщи той очакванията на гражданското общество.

"Mрежата от 15 000 в тесния и широкия смисъл има монопол върху средствата от Европейския съюз, върху бюджета, върху всяка една пазарна ниша, независимо дали става дума за хранително-вкусовата, за търговията с акцизни стоки и т.н. Службите имат потенциал в рамките на 15 дни да установят по оперативен, негласен начин приближените лица до всеки един от т.нар. политически лица, включително Борисов. След това трябва да се иска разкриване на банкова тайна, като това може да стори прокурорът, тъй като той има право на това без разрешение от съдия. Оперативните лица или разследващите полицаи трябва да искат разрешение от съдия", коментира Миленов, а след това продължи така:

"Личността Гешев по законоустановения начин не е проблем да бъде разследвана при наличие на придобити данни. Прокуратурата са едни канцеларски писари. Очите, ушите и ръцете на прокуратурата са службите. Те по негласен начин могат да установят лица, да установят обстоятелства, там са хората, които могат да боравят със специални разузнавателни средства, да правят оперативни комбинации и ред други неща, които са част от оперативната дейност. За това, ако има политическа воля, когато държиш изпълнителната власт не е проблем да събереш обстоятелствата, при които е бил назначен Иван Гешев, дали някой и с какви пари е гарантирал за неговото значение, дали на него са му дадени пари за самото назначение и с кои лица е свързан. Споменах за оперативна комбинация, а това значи, че можеш да работиш по отношение на лица, които са приближени до Гешев, през които той е уязвим и да поставиш прокуратурата пред свършен факт. Тогава вече може да изкараш пред обществото данни, че главният прокурор в качеството си на такъв осигурява чадър на тези лица. Например да вземем един Делян Пеевски. Имам чувството, че постоянно го проверяват, заграбил е 500-600 милиона, а може би и повече, и накрая ще се окаже, че е останал само с Опела си, с който влезе в политика. Той постоянно разпродава всичко".

"Ако бъде задържан Борисов или Делян Пеевски, това ще е само видимата част на айсберга. Отдолу са 15 000. Те са се крили зад широкия гръб на Борисов, докато той е лъгал, както и зад гърбовете на други политици. Той (б.р. Борисов) ще повлече всички тях - кой ли не е ходил в кабинета в Министерски съвет, в къщата му в Банкя, в ловните хижи, където е играл карти", смята експертът по национална сигурност.

"Така неречената Велика троица Делян Пеевски-Кирил Домусчиев-Георги Самуилов взимаха най-големите финансови активи, които обществото дори не може да си представи. Говорим за престъпления с акцизни стоки - горивата, които отиваха към строителството и земеделието и т.н.", заяви още Росен Миленов, а след добави, че: "Може би някой филтрира информацията до министър-председателя".

"Никой не е по-силен от държавата. Това, че Иван Гешев не може да бъде махнат, са приказки за наивници", отбеляза той.

"Публично ще приканя и Гешев, и Рашков, и председателя на ДАНС, за да демонстрираме какво могат правораздавателните органи", добави Росен Миленов към края на участието си във ФАКТИ.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.