Има някакъв ъпгрейт в чипа на нашия минстър-председател Бойко Борисов. Вече подчертава, че няма нищо безплатно, а всичко, което дава, е от парите на данъкоплатците. ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ!
За 11 години не научи 100 думи на английски език, но толкова му трябваха, за да спре да повтаря "Аз, аз, аз... давам пари!". Последните няколко месеца от управлението си може пък и да спре да "усвоява", но последното се поставя под дълбоко съмнение и недоверие.

Все пак днес, на редовнто заседание на Министерски съвет, премиерът заяви, че дават 156 млн. лв за малките и средни предприятия, като подчерта, че всичко идва от данъкоплатците. Не са безплатни и ваксините за COVID-19. Te също са платени от данъкоплатците.

Ето какво реши днес кабинетът:

Одобрени и в експлоатация са електронните направление и рецепти. Те ще бъдат достъпни в специализирания медицински софтуер на лекарите, сключили договор с НЗОК

Министерският съвет гласува промяна в Наредбата за осъществяване на правото на достъп до медицинска помощ, с която се осигурява възможността за издаването на електронни направления и рецепти, съобщи пресслужбата на кабинета.

„С приемането на тази промяна изчистваме и част от исканията, които вчера по време на срещата ни поставиха представителите на Българския лекарски съюз“, заяви министър-председателят Бойко Борисов в рамките на заседанието. Премиерът възложи на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов да продължи да работи в тясна връзка с лекарите, които всеки ден водят битка за живота и здравето на българските граждани.

Министър-председателят акцентира, че медиците имат още една ключова роля - помощта, която оказват на държавата във връзка с имунизирането срещу коронавируса и в предстоящата важна разяснителна кампания за характеристиките на ваксините.

Здравният министър Костадин Ангелов отбеляза огромното значение на регламентираното от правителството днес издаване на електронни направления и електронни рецепти в настоящата епидемична ситуация, при която извършването на физикален преглед е силно затруднено.

„Електронните направления ще бъдат достъпни в специализирания медицински софтуер на изпълнителите на медицинска помощ, сключили договор с НЗОК“, уточни Ангелов. Той допълни, че същата ще бъде процедурата и по отношение на електронното изписване на лекарствени продукти, на медицински изделия и на диетични храни за специални медицински цели.

Министър-председателят Бойко Борисов посочи, че във всяко едно действие правителството се води от целта - да осигури всичко необходимо за адекватното и навременно лечение на пациентите и да подпомага работата на медицинските екипи.

Отпускат се 156 млн. лева за малките и средни предприятия

„Със 156 000 000 лева от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ ще можем да финансираме мерки за микро, малки и средни предприятия“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание. Кабинетът реши Министерството на икономиката в сътрудничество с Националната агенция по приходите да обяви процедура за подбор на проекти, по които ще могат да кандидатстват фирмите, засегнати от временните противоепидемични мерки.

„Министърът на финансите, заедно с колегите от НАП и парламента, извършиха огромна работа, за да можем от приходна агенция да я превърнем в разплащателна, така че по най-бързия начин парите да стигат до бенефициентите“, подчерта премиерът Бойко Борисов.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов уточни, че процедурата е подкрепа на предприятия, преустановили или ограничили дейността си в резултат на заповедите на министъра на здравеопазването във връзка с противоепидемичните мерки. „Приемането на документи за кандидатстване, обработката и изпращането на помощта се предвижда да се извършва от НАП изцяло по електронен път. Заложени са изключително кратки срокове за подаване на проектни предложения – две седмици и за предоставяне и изплащане – една седмица“, уточни министърът.

Близо 5 000 000 лева ще бъдат предоставени на община Девня, реши още правителството. Средствата ще са за реконструкция и изграждане на елементи от общинската пътна инфраструктура в общината. „Изграждането на инфраструктурата ще е от значение за бъдещото развитие на региона чрез строителството и ще се използва от всички инвеститори в региона. А също ще допринесе и за лесен достъп до пристанище „Варна-запад“, допълни министърът на икономиката.

Инфраструктурата се изгражда във връзка с изпълнението на сертифицирания по Закона за насърчаване на инвестициите проект „Инсталация за производство, опаковане и съхранение на сода бикарбонат“ на „Солвей Соди“ АД. Инвестицията на компанията е в размер на 60 000 000 лева.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.