Преди няколко дни от парламентарната трибудна екоминистъра Ревизоро съобщи, че от месец май 2021 г. предстои водна криза в Бургаска област, заради присушаваните язовори. След среща с премиера Борисов министърът на МОСВ съобщи, че няма даима водна криза и проблемът е решен. Как се решава проблем с природна даденост в  рамките на час не е известно, но може да се предположи, че чудото се дължи на супер силите на министър-председателят.

И уж нямаше да има водна криза, а днес в Областна управа - Бургас за среща са пристигнали зам.-министърът на МРРБ Николай Нанков, считан за приближен до Делян Пеевски, както и министър Ревизоро. Познайте защо?! Ами ще решават проблема с водната криза, какъвто проблем преди дни разбрахме, че всъщност нямало.

На явката са се положили, естествено, кметът на Бургас Димитър Николов, шефът на ВиК-Бургас Ганчо Тенев и други разбирачи по темите за язоворите, ТЕЦ-овете, водните цикли и водните кризи.

Най-интерсното е, че властимащите отново чакат природата да се смели над тях и да ни даде много сняг и дъжд, защото проблемът, явно, по друг начин не може да бъде решен.

Иначе възнамеряват да пренасочват вода от яз. "Камчия" към язовирите "Порой" и "Ахелой", но първо трябва да бъде изградена връзка между тях. Също така не споменават какво е нивото на 'Камчия" сега и дали водата в "Порой" и "Ахелой" ще става за битово-питейни нужди. 

"Варна ще се лиши временно от водата на яз. “Камчия”. С питейна вода ще се снабдява само област Бургас за няколко месеца. Прехвърлена бе и собствеността върху язовирите “Ахелой” и “Порой”. Те ще се стопанисват от местната управа, а не от Министерството на земеделието и храните, за да започне авариен ремонт. Целта е двата водоизточника, които сега се използват за напояване на земеделските площи, да се включат за резервно водоснабдяване на Бургас", съобщи Ревизоро.

И си дойдохме да думата - ремонт, обществена поръчка и фирми-изпълнители. Много вероятно е цялата драма около водната криза в Бургаска област за управляващите да се върти около това чии фирми да изпълнят ремонтите - близките до Борисов, или близките до Пеевски.

По-късно днес предстои извънредна сесия на Общински съвет - Бурагас, която е свикана заради предстоящата водна криза, какъвто проблем уж вече не бил на дневен ред. 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.