България ще получи ресор “Образование и култура” в новата Европейска комисия. Това съобщи bTV, като се позовава на свои дипломатически източници в Брюксел.

Според изтеклата информация новата ЕК ще има двама изпълнителни заместник председатели- Франс Тимермас със специален сектор “Климат” и Маргрете Вестагер с  “Дигиталиазация”. Предвижда се за комисар по отбрана да бъде избран  бившият говорител на комисията - Маргаритис Схинас от Гърция.

За Върховенството на закона очаквано е посочена чешката комисарка Вера Юрова, а Румъния получава ресор “Транспорт”. Ресорът “Земеделие” отива при поляците, а трите топ ресора – “Конкуренция”, “Икономика” и “Търговия” съответно се разпределят между Франция, Финландия и Ирландия. Политическите сили са разпределени в новия състав на комисията по следния начин: социалистите с десет комисари, девет комисари и председател на ЕК за ЕНП и пет за "Обнови Европа", които са бившите либерали.

Българският кандидат за еврокомисар е Мария Габриел. В предишния състав на ЕК тя отговаряше за цифровата икономика и общество. В края на август се появиха информации, че българия настоява за ресор “Земеделие“, но те бяха опровергани от премиера Бойко Борисов, според когото там всичко е предварително ясно и разпределено. По думите му страната ни иска модерен ресор като “Високи технологии и киберсигурност“, припомня "Медиапул".

Още по темата: За Мария Габриел се подготвя последният по значимост ресор в ЕК

Новата комисия трябва да започне работа на 1 ноември, ако изслушванията на номинираните комисари в Европарламента мине успешно. Комисарите ще бъдат препитвани от ресорните комисии в ЕП в началото на октомври.

Новоизбраната председателка на Комисията Урсула фон дер Лайен ще представи официално състава на кабинета си във вторник, а през последните седмици тя вече редеше и препитваше номинираните комисари за тяхната компетентнопст. Последната част от пъзела бе наместена след като в петък Италия представи своя кандидат, бившия премиер социалист Паоло Джентилони. Любопитна подробност е, че освен председателката, която е с аристократичен произход, в кабинета ѝ влиза още един потомствен аристократ - Джентилони.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.