"Чужди правителства се свързаха с мен, а българското все още не е. С нетърпение очаквам да разбера в какво съм обвинен." Издирваният от руснаците журналист отрече да е агент на британските служби МИ-6

Това заяви ексклузивно пред bTV издирваният от Русия български журналист.

По-скоро има риск за живота ми. Освен официални инструкции, за да се извърши покушение срещу когото и да е, има и неофициални групи - паравоенни, хибридни войски, които с голямо удоволствие ще извършат нещо, което да е подарък за Кремъл, каза Грозев. 

Той бе категоричен, че цял отдел на разузнаването в Русия е ликвидиран заради разследванията ни. "Русия действа бавно. Последните 5-6 години сме нанесли непоправима щета върху фикцията, че руснаците имат най-страшните и най-съвършенните тайни служби".

Грозев се надява, че би разпознал руски шпионин. “Все пак с това се занимавам вече 8 години. Повечето от наемниците са бивши представители на тайните служби. Те имат определен подход и определени гафове, които правят - използват последователни паспорти за фалшивите си личности, изпращат съобщения с незащитена връзка. Голямата корупция в Русия ни позволява да купуваме данни в реално време на мобилните им оператори, да следим тези, които са най-опасните за нас ”, каза той.

"Купувам си самолетни билети в последния момент и попълвам грешна информация", добави Грозев. 

Издирваният от руските служби журналист Христо Грозев сподели, че е на друг континент и смята да остане там от съображения за сигурност. Той призна, че се страхува за живота си.

„Страхувам се от това, което на руски наричат „ексцес на изпълнителя“, т.е. някой, който ще реши да свърши на своя глава услуга на Кремъл и да ме убие или да се опита да ме отвлече. Това е по-големият риск“, каза разследващият журналист в интервю за „Здравей, България“ по Нова телевизия. 

След като водещият Виктор Николаев го пита дали крие местонахождението си, той отговори, че се налага, не го правил нарочно, а после добави, че когато бил обявен за международно федерално търсене в Русия, се намирал на друг континент. „Затова реших да остана известно време там. Нека да не конкретизирам“, заяви Грозев. 

На въпроса дали ще промени маршрутите, по които пътува, той отговори, че това е очевидно.  „Поне от две години с колегите ми имаме особен режим на пътуване с купуване на билети в последния момент, за да не може да бъде лесно разгадано къде отиват и какво разследват. След това обявяване за издирване обаче нещата минават на качествено друго ниво и сега, за да се върна в Австрия, където живея, ще трябва да променя значителна част от билетите си, за да не попадна в териториално пространство на страна, която може да извърши услуга на Кремъл“, изтъкна издирваният българин. 

След като Николаев го пита дали се тревожи, че може да бъде ликвидиран от руските служби или смята, че списъците им са формалност, той отговори, че по-скоро напротив, тъй като включването на чуждестранен гражданин в листата за федерално търсене, е прецедент. „Има случаи с дългогодишни криминални дела в Русия, но в случая аз съм един от серията журналисти, които досега са били само руснаци“, заяви Грозев. 

„Поне от 2-3 години ФСБ имат огромен проблем с нашите разследвания. Получавали сме сигнали от източници, които са работили в руските служби, да внимаваме с новите познанства, с хора, които искат да се запознаят с нас, с мен конкретно“, добави той.

Издирваният от руснаците журналист отрече да е агент на британските служби МИ-6 (б.а. английското разузнаване). „Ако дори част от това беше вярно, това означава руснаците да имат тези доказателства, или поне някакви кадри, хакнати e-mail-и, или комуникация, която да посочва такива връзки, за тях щеше да е един новогодишен подарък да ги публикуват и веднъж завинаги да си решат проблема с „Белингкат“, с Грозев и т.н. При положение, че само говорят въпреки милиардите, които имат за разузнавателни средства, за хакване и т.н. означава, че това е една измислица“, коментира той. 

„Това с МИ-6 беше пуснато в контекста на един филм, сниман от вас, за който руснаците твърдят, че представлява опит украинските служби да отвлекат руски самолети, като обявят руски пилоти срещу пари да предадат руско въоръжение, конкретно самолети“, обясни водещият. 

„Не знам каква е причината да бъдат включен в списъка на национално издирване, което е абсурд. Аз съм наел адвокати в Русия, които са смели и в момента обслужват правните интереси на над 40 журналиста с подобен статут. Те не могат да разберат в какво точно съм заподозрян или обвинен“, отговори Грозев. 

„Имаше документален филм, който продължаваме да снимаме. Той показва игрите на двете страни в този военен конфликт – на Русия и на Украйна. Техните специални служби правят интересни шпионски разработки. Една от тях е приемането на закон в Киев, който поощрява финансово руски офицери, които се предават заедно със своята тежка техника – танкове, самолети, подводница. Има награди за тях“, разказва той.  

„Започнахме да снимаме именно за такава операция, при която украинците се опитват да убедят руски пилоти да спрат да бомбардират градове срещу заплащане. Много бързо обаче открихме, че руснаците също знаят за тази операция и се получава надиграване на двете специални служби. Този филм рано или късно ще излезе“, добави разследващият журналист.

„Вчера наех адвокат, който е от правозащитната организация „ГОРА“. Вече втори ден не може да получи информация, макар че се е обърнал от мое име. Очаквам днес да я получим, ако не я имаме от посланик Митрофанова“, добави той.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.