БСП печели изборите! Не, БСП няма да е първа на изборите в неделя! Може да не е и втора. Но ще се окаже големия победител в тези избори. Без нея няма да може да се състави правителство. Без всеки друг - ГЕРБ, ПП, ИТН, ДБ, ДПС - ще може, без БСП - не!

Това не е само аритметика - цифрите все още са неизвестни. По-скоро става въпрос за политическа логика. Какво имам предвид?

Ако изключим БСП, броят на гласовете за двете основни политически групи - партиите на статутквото и тези на промяната - изглежда ще е приблизително равен. Или ако поставим ГЕРБ и ДПС на едната страна, а на другата застанат ПП, ИТН, ДБ и който друг влезе, всяка от групите ще има солидно, но недостатъчно за парламентарно мнозинство присъствие. При това ГЕРБ и ДПС няма да отидат при Промяната, защото последните ги презират, а и никой от Промяната няма да прескочи встрани - все едно да плюе нагоре, като знае, че субстанцията ще му падне на лицето. Едните са нежелани, другите - неясни.

БСП е в друга позиция. Тя може да бъде разглеждана от гледна точка и на статутквото, и на промяната. Била е част и от двете. И все още е. Към кого ще отиде партията зависи от това кой какво ще предложи и какво тя ще иска да направи.

Статутквото ще е много по-щедро. То ще предлага висши постове, позиции, възможности, ще приема искания и раздели от партийната програма. Всичко, само и само да не се пипат Гешев, Борисов, Пеевски, Доган и техните съратници. Готово е да даде власт, но да получи индулгенция за грехове в давност.

А, ще иска и общ фронт срещу преизбрания Радев.

Промяната ще е по-скръндза. Тя иска да управлява и да покаже, че може. Ще се стиска за кресла, възможности и влияние, но до някъде. Тя съзнава, че ще може да изплува като ползва опита и кадрите на БСП. Без тях е загубена. Затова накрая ще приемат това, което социалистите поискат.

Стига да им поискат. Защото може вече да са приели предложенията на статутквото.

И двете оферти изглеждат примамливи. Първата дава кислород на толкова дълго лишената от власт партия. Дава и възможност да осъществява програмата си и да се подготви за кметските избори. Втората дава перспектива, привлича симпатизанти и добавя ореол на борец с олигархията.

По-лесното - властта - изглежда в кърпа вързана за БСП. Остава по-трудната част - какво да прави, как да упражнява тази власт, така че да не я изгуби завинаги.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.