Премиерът на България Бойко Борисов се намира на финала на своята активна политическа кариера след близо 15 години пребиваване във властта - като кмет на столицата София, главен секретар на МВР и министър-председател. Събитията от последните месеци и особено през последните няколко дни видимо ускоряват процесите, потвърждавайки тази теза. Аудиозаписът и снимките, в които той е главно действащо лице, сякаш излизат в публичното пространство като предупредителен залп към самия Борисов, за да му подскажат, че часовникът тиктака и взривяването на "бомбата" тепърва предстои. 

 Ежедневните скандали и протести в държавата, породени от неговото управление, силно компрометират и отношенията му с евроатлантическите партньори на страната ни - ЕС и САЩ. В същото време нараства и недоверието сред гражданите, въпреки тенденциозните социологически проучвания, които сочат покачване на общественото доверие към Борисов и партията му ГЕРБ. Данните няма как да бъдат меродавни при търсено мнение от респондентите в телефонен разговор, когато анонимността при този вид метод е негарантирана.

България е разлюляна из основи от разкрития за гранд корупция по високите етажи на властта и рекет над бизнеса, които не само не са останали незабелязани, но и със сигурност са довели до преосмисляне на отношенията на евролидерите и американската администрация с настоящата представителна власт, отъждествявана от кабинета "Борисов 3". Умъртвени са основните правови и демократични устои, които няма как да бъдат реанимирани от сегашната върхушка. 

Успокоението на правителството, че България излезе почти невредима от Covid-19 епидемията като щети, измерени в човешки ресурс, не е достатъчно. Страната ни е силно разтърсена от икономическите, социални и финансови последици на извънредното положение. Безработица, фалиране на физически и юридически лица, нулев туристически сезон, износ на стоки към месец април на 2020 г., сравним с нивата от периода на голямата световна криза през 2009 г. На фона на тези мрачни събития и продължаващи негативни тенденции, българското правителство е единственото в ЕС, а и извън общността в рамките на Стария континент, което не предложи и не приложи никакви адекватни мерки за подпомагане на бизнеса и гражданите, каквито видяхме в другите демократични страни и общности.

С парите на данъкоплатците бе субсидиран едрият капитал, приближен на властта, колекторска фирма и търговска банка, чиито акции не представялваха интерес за частния сектор, което от своя страна заговори нееднозначно и за състоятелността й. Под въпрос е влизането на България в Банковия съюз, а решението за присъединяване към чакалнята на Еврозоната може да дойде едва към края на месец декември. Към момента страната ни не отговаря и на политическите стандарти за членство в ЕС, заради високата корупция.

Във вътрешнополитически план това, което се случва в България, трудно може да бъде видяно някъде в Европа, а и по света. Един от най-влиятелните Българи - Васил Божков, а сега обвиняем от прокуратурата, направи самопризнания за рекет от властта. По негови твърдения, над 60 милиона лева са потекли от авоарите му лично към премиера на България Бойко Борисов и финансовия минисър Владислав Горанов. Божков заявява, че има доказателства за всичко изречене от него и може да го предостави на прокуратурата. Като последната публикация в социалната мрежа Фейсбук днес бе придружена с банкови извлечения от сметката му.

Вместо да се оттегли от властта, като достойно подаде оставка след моралните щети, които си самонанесе и които обикалят в превод посолствата в България и техните администрации в чужбина, министър-председателят Борисов реши да даде объркана по съдържанието си пресконференция, на която си пролича, че е обзет от пълна параноя.

Премиерът Бойко Борисов заподозря в атаките срещу себе си, визирайки изтеклите снимки и аудиозапис - "пробити" кадри на НСО, опозицията, Цветан Цветанов, президента Румен Радев и... ДПС, "които действали тихо отзад". Борисов демонстрира пълно противопоставяне да напусне предсрочно властта и не без основание. Извън премиерския пост той не може да контролира изборния процес и протичането му по порочния модел за осигуряване на предизвестена победа. Също така би трябвало да има и сериозни основания да се притеснява не само за политческата си кариера, а и за вероятността от наказателно преследване.

От различни свои източници "Либерта" научи, че външни фактори вече са със "свален палец" за Борисов, наблюдавайки случващото се в България, нестабилността на управляващите, общественото недоверие, нулевата толерантност и ширеща се безнаказано корупция до такава висока степен, че министър да заяви публично как трявба да бъдат затаени измамите с еврофондове в земеделието.

Нормално е при тези обстоятелства на "Дондуков 2" редиците за служебен кабинет, който да поеме управлението, вече да са стегнати кадрово.
Не е случайна и активността на бившия втори в ГЕРБ - Цветан Цветанов, който днес официлано се отказа от членството си в партията на Бойко Борисов. Нещо повече, той заяви, че вече не е повод за гордост да си член на ГЕРБ. Със сигурност при един нов свой политически проект Цветанов ще откъсне огромна електорална маса от ГЕРБ, а основание, че ще учреди такъв,  дава оневиняването му от прокуратурата по "Апартаментгейт". 
Не трябва да се подценяват и огромните възможности на втория властови център (във връзка с изтеклите снимки и запис), който неофициално е първи в държавата - на Делян Пеевски (и прокуратурата). Той вече веднъж публично се обърна срещу ГЕРБ и Бойко Борисов. Няма да е проблем да се повтори, ако от това ще извлече необходимите дивиденти.

Бойко Борисов безславно се превърна в "Берлускони на Балканите", с което не може повече да бъде пълноправен и равнопоставен лидер на държава от ЕС. Демонтирането му от властта е в ход. Вътрешните скандали избуяват до такава степен, че се превръщат в международна пречка за неговото пребиваване в управлнието на държавата.
Корупция, компрометиращи аудиозапис и снимки, обиди към официлани лица на други европейски страни... Доклади от чужди посолства, в които главен герой е самият той, валят към Централите им в столиците. 

Интересна ще бъде и кулминацията на президентската кампания в САЩ. Независимо от закупените самолети F-16 от България, не е тайна, че проектът ГЕРБ и Борисов са в сферата на Клинтанови-Байдънови. А по тази линия обвиняем за корупция е вече бившият президент на Украйна - Порошенко и се очаква в папката с доказателства да се появят и други лидери на държави. Защо не и от България?! 

Конвертируемият герой от - "тази вечер на мека пухена възглавничка сладък сън ще спиш", може скоро да се окаже на твърда постеля.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.