Петте държави, които е вероятно да са гласували против избора на Лаура Кьовеши, са: Испания, Португалия и Словакия. И трите са ръководени от социалистическ правителства, в близки отношения с премиера Виорика Дънчила, която се опита да блокира избора на Лаура Кодруца Кьовеши за главен прокурор на Европа. Също така Италия (правителство, съставено от социалисти и популисти) и Чехия, където на власт е също и популистко правителство, ръководено от Андрей Бабиш. Управлението на премиера Бабиш в Чехия предизвика многохиляден протест, на който беше поискана оставката му заради измами в кабинета му с европейски фондове. Много е вероятно Бабиш да бъде един от първите  "клиентите" на Лаура Кьовеши, пише румънският сайт "Зиаре".

"Гласът на една посланичка не означава, че Румъния е била против мен. Подкрепата на гражданите означава, че Румъния е била с мен. Това коментира бившата ръководителка на Националната дирекция за борба с корупцията Лаура Кодруца Кьовеши, която бе избрана вчера с убедително мнозинство за европейски главен прокурор, въпреки съпротивата на румънското правителство, съобщава информационният сайт "Зиаре", цитиран от "Фрогнюз".

Премиерът Виорика Дънчила даде мандат на постоянния представител на Румъния в ЕС Луминица Одобеску да гласува против кандидатурата на Кьовеши. Според в. "Адевърул", който се позовава на дипломатически източници, посланичката не е спазила това искане, тъй като не е получила писмена заповед от МВнР, каквато е процедурата.

На фона на липсата на яснота как е гласувала Луминица Одобеску, Кьовеши каза, че според нея не е имало нужда от тайно гласуване. По думите й един глас не означава, че страната е против нея. Бившата ръководителка на румънската антикорупционната прокуратура посочи, че винаги е усещала подкрепата на гражданите.

"Процедурата още не е завършила, но днешното (бел. - вчерашното) гласуване е важна крачка и смятам, че е успех на всички румънци. Това е един вот на доверие и поддръжка от общество, което подкрепя борбата с корупцията. Избирането на румънски прокурор е признание за работата, положена от цялата съдебна система. За всички магистрати това ще бъде мотивация да продължат борбата с корупцията и да защитават независимостта на съдебната система", каза Кьовеши вчера за телевизия Диджи 24.

Запитана как приема получените 17 гласа "за" от общо 22, Кьовеши отговори, че е радостна и че това е изключително важно мнозинство.

"Не зная как е било гласувано нито първия път, нито днес (вчера - бел. ред.), смятам, че е задължение на други институции да обяснят. От моя гледна точка не е секретна информация и би трябвало да е известна. Но не смятам, че подкрепата на дадено лице, което заема някаква длъжност, или гласът на една посланичка означава, че Румъния е била против мен", коментира Кьовеши.

"За мен подкрепата на гражданите означава, че Румъния е била с мен. Надявам се този вот да промени положението в съдебната система и моите колеги да се почувстват насърчени да продължат онова, което започнахме", допълни тя.

Кьовеши каза още, че много румънци и граждани на други страни са я подкрепили и в нито един момент не е била сама в тази борба, за което изказа благодарности.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.