Днес, преди да бъдат затворени вратите на Божи гроб заради коронавируса, бе направена специална молитва и запалена свещ за България и за здравето на българите. Нещо, което не е правено досега за държава и народ.

За първи път от стотици години Божи гроб бе затворен. Вратите се заключват за една седмица като мярка срещу разпространението на коронавируса. Минути преди да бъде затворен Омар - член на фамилията, която държи ключа от векове, се помоли за България и запали свещи за здраве на българите. Молитва, която не се е случвала за нито една държава и никога досега!

"Църквата на Гроба Господен е затворена от 17:00 часа в сряда. Разбира се, църковните водачи изразиха разбиране. Първоначално се прие, че указът е валиден за една седмица, въпреки че никой не знае колко дълго ще продължи тази криза", каза Абу Насър, представител на Асамблеята на католическите ординарии в Светите земи. Според него решението е взето след среща между израелската полиция и църковните лидери.

2369 души са заразени с коронавирус в Израел, петима са починали.

Божи гроб е главното светилище на християнския свят. Представлява гробницата в скалата, в която според Евангелията е бил погребан Исус Христос след разпъването му на кръста, и преди Възкресението Христово. Божи гроб е под олтара на църквата "Възкресение Христово“ в Ерусалим.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.