Част от паричните средства, с които са давани подкупите в Държавната агенция за българите в чужбина /ДАБЧ/, са трансферирани във виртуални валути. Това обяви пред журналисти наблюдаващият делото прокурор Ангел Кънев.

Днес Специализираният наказателен съд разгледа искането на държавното обвинение трима от обвинените да останат в ареста. Това са председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев, главният секретар Красимир Томов и сръбският гражданин Марко Стойов. Вчера се разбра, че прокуратурата е пуснала четвъртата обвиняема срещу гаранция заради здравословното ѝ състояние. Адвокатите на тримата обвиняеми заявиха днес пред съда, че по делото няма намерени пари освен в основния свидетел на прокуратурата - заместника на Харалампиев Димитър Владимиров, който най-вероятно ще бъде и и.д. шеф на агенцията. В съдебната зала беше казано, че Владимиров бил натискан да се включи в корупционната схема, но отказал, затова е бил и заобикалян. Не се разбра обаче защо не е сигнализирал органите, които разследват.

Това стана повод и за коментара на прокурор Кънев. Той обясни, че в кориците по делото има редица протоколи, в които са отразени намерени значителни суми пари в различни хора, включително са намерени и иззети биткойн-портфейли. Прокурорът добави, че има назначени експертизи за тези валути, които ще установяват пътя на парите. По делото са назначени и данъчни ревизии на много хора, не само на обвиняемите, като прокуратурата търси съдействие от Националната агенция за приходите и сходни фискални институции в чужди държави.

Съдът остави в ареста и тримата обвиняеми. Решението на съда не е окончателно и ще бъде обжалвано.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.