Александър Василев Лонгочев, действащ полицай от СПС-София се е качил на танкера БАДР с униформа на охранител на „Башев Секюрити Тийм“. Той е разпознат от капитана на кораба Абдулла Абдул Джалил като едно от лицата, превзели насилствено танкера на 21 декември миналата година, разкрива сайтът за разследваща журналистика "Биволъ".

Преди да влезе в специалните полицейски сили, Лонгочев е бил полицай в Пето РПУ. Той има внушителна външност и корпулентност, но не е много висок. Представя се като Саша Белов, герой от сериала „Бригада“, което вероятно е свързано с русофилския му уклон, афиширан в социалните мрежи. Лонгочев-Белов има активен профил в руската социална мрежа „В Контакте„.

Биволъ изпрати снимки на Лонгочев за опознаване до либийската компания. Оттам потвърдиха, че това лице е било предводител на частните гардове, които са придружавали униформените полицаите и служителите на Морска администрация.

От пресцентъра на МВР пък потвърдиха, че Лонгочев е техен служител, но нямаха коментар за факта, че той е предвождал група мутри на 21 декември в един откровено пиратски акт срещу кораб на чужда държава.


Александър Лонгочев – Саша Белов

 

Според разказа на капитана към обед на 21 декември от катерите „Каварна“ на Гранична полиция и Надежда на Морска Администрация на кораба се качват около 30 въоръжени лица. Повечето са с униформи на „Башев Секюрити Груп“. Фирмата се свързва с мутрите на Ивайло Борисов -Ториното, които преди две години се прочуха с побой над граждани на Околовръстния път.

Оказва се, че действащ полицай работи за тази фирма, като засега не се знае дали е единствен или е бил придружаван и от други полицаи, предрешени като мутри.

Според нотариално заверения доклад на капитана (виж по-долу), мутрите-охранители са се държали агресивно и са се ползвали със специално внимание и видими привилегии от страна на държавните служители. Капитанът, помощниците му и моряците са заплашвани, псувани, удряни и насилствено свалени от кораба. Въоръжените с огнестрелно оръжие мъже са се държали като нападатели – демонстративно агресивно и грубо. Те буквално са окупирали кораба и са предупредили всички, че нямат право да се обаждат никому по телефоните си, заплашвайки ги с насочени дула. Инсталирали са и система за заглушаване на комуникациите.

Капитанът е опитал да се съпротивлява на пиратското нападение, но е бил заставен с удари и заплахи да напусне кораба, като той твърди, че е ритан от униформен на МВР. От Министерството на вътрешните работи отрекоха категорично думите му.

В крайна сметка екипажът на танкера е свален насилствено на брега и репатриран от България. На 27 декември корабът напусна българските териториални води под панамски флаг, със сменено име на BDIN и с украинско командване. В началото на годината той се опита да премине Босфора, но беше върнат от турската страна и в момента е закотвен в международни води срещу Бургаския залив.

Всичко това се случи с активното съдействие на българските власти въпреки протестите на Либия пред международните институции и обвиненията в пиратство, които се появиха още на 22 декември и бяха отразени в специализираната преса.

На 24 декември либийската пристанищна служба издаде заповед да бъдат задържани български кораби и кораби с български собственици в либийски пристанища. Проправителствените медии се сетиха за тази заповед едва преди няколко дни, след като стана ясно, че скандалът не може да бъде потулен.

Междувременно излязоха решения на Бургаския окръжен съд и ВАС, с които бяха обявени за незаконни както продажбата на кораба от ЧСО Тотко Колев на „Булгаргеомин“ ДЗЗД, така и ареста на танкера от Морска администрация. Чак днес Окръжна прокуратура – Бургас обяви, че е образувано досъдебно производство срещу ЧСИ Тотко Колев за танкера. Според формулировката на прокуратурата Колев не е изпълнил служебните си задължения и е превишил правата си, за да набави за другиго имотна облага при незаконосъобразна промяна на собствеността на танкер.

Отделно от това прокуратурата се сети пак днес, че е повдигнато обвинение на ЧСИ Тотко Колев за друг случай от преди 10 години, когато той вписал имот на Община Несебър като частна собственост. Делото ще бъде гледано на 14 януари 2019 в Окръжен съд – Бургас.

Няма реакция от прокуратурата обаче на сведенията, че морската ипотека, представена от „Булгаргеомин“ ДЗЗД като основание за смяна на собствеността е фалшифицирана, за което съобщи гръцкия нотариус Йоанна Андреадаки. Тя потвърди в телефонен разговор с Биволъ, че е сезирала гръцката прокуратура, която е започнала разследване. Гръцкият гражданин Георгиос Лапас, който е бил посредник на „Булгаргеомин“ ДЗЗД, е заподозрян за изготвянето на фалшификата. Документите от гръцката прокуратура бяха публикуванивчера в сайта Maritime.bg

Използването на фалшиви документ обаче също се инкриминира по българския закон, както и прикриването на факта, че такъв документ е използван. Точно това направи транспортния министър Росен Желязков преди няколко дни в ефира на БНТ, като кредитира изцяло версията на „Булгаргеомин“ ДЗЗД, че ипотеката е законна и валидна.

Сега на министър Маринов ще му се наложи да се обяснява какво е правил на кораба сред мутрите неговия служител Александър Лонгочев. До момента от МВР постъпва единствено информация, че от силовото ведомство не виждат никакъв проблем, нито нарушения, а всичко със завземането на танкера БАДР се е случило по правилата.

Панама е започнала процедура за оттегляне на флага

На всичкото отгоре БАДР/БДИН може да се окаже без регистрация в близките дни, тъй като Панама е започнала процедура за анулиране на регистрацията на кораба, научи Биволъ от добре осведомени източници. Това става след протест от либийската страна и формални нередности открити в сертификатие на кораба.

Друга причина за отнемането на флага може да стане фактът, че новозаявилият се собственик „Булгаргеомин ДЗЗД“ е наел и качил на кораба мутрите от частната охранителна фирма „Башев Секюрити Тийм“ без да получи изрично разрешение за това от панамската морска администрация, която има стриктни правила и списък с одобрени компании за такава охранителна дейност.

Ако БАДР/БДИН остане без регистрация той се превръща в кораб-пария, който не може да влезе в никое пристанище. Тъй като корабът ще се води отвлечен, по международното морско право всеки военен кораб има право да го превземе и в международни води.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.