ГЕРБ ще преговаря с "Демократична България" и ДПС за съставяне на редовно правителство. Ще предложим разговори на евроатлантическите партии, заяви Делян Добрев. Той уточни, че "Има такъв народ" също е евроатлантическа партия.

Кандидатът за депутат от ГЕРБ Делян Добрев обяви пред Би Ти Ви, че партията ще направи всичко възможно да състави редовно правителство след предсрочните парламентарни избори на 2 октомври. За целта политическата сила била готова на компромиси. По думите му в бъдещ кабинет трябва да участват колкото се може повече партии, но всички да са евроатлантически ориентирани.

"Борим "Продължаваме промяната" в евроатлантическите формации, но не знам кого от тях да ползваме в следващо правителство. ДПС е евроатлантическа партия и с "Демократична България" ще разговаряме", подчерта представителят на ГЕРБ. Той уточни, че "Има такъв народ" също е евроатлантическа партия.

Според него е важно широко коалиционно правителство, което да има хоризонт от поне една година.

Добрев уточни, че вижда ГЕРБ победител в изборите. На второ място според него ще е "Възраждане", с които изключи каквито и да е разговори за управленска коалиция. Кандидатът за депутат постави на трето място ДПС и добави, че ще водят и с тях преговори за съставяне на правителство. "Продължаваме промяната" ще са четвърта политическа сила на изборите. След снощната изява на Кирил Петков в предизборен дебат в Би Ти Ви, те загубиха и София. Страната я загубиха много отдавна", прогнозира Делян Добрев.

Най-много надежди за партньорство той има в "Демократична България", тъй като техните виждания за политиката се припокривали с тези на ГЕРБ. Добрев обаче подчерта, че двете партии имат разминавания по съдебната реформа, но уточни, че това е тема, по която не е специалист.

„Паднало е кръвното на нашата икономика. Трябва да ѝ се помогне. Когато падне кръвното, трябва кафе и кола. По най-бърз начин трябва да започне използването на европейските фондове“

Според него причината за бавното усвояване на средства от ЕС е честата смяна в изпълнителната власт.

„Ако Планът за възстановяване вече работеше, нямаше да падне кръвното на икономиката“, уточни Добрев.

„Първата и основна наша задача в следващия парламент ще бъде да се справим с кризата. Единственият индикатор, който показва дали сме в криза, или не – това е консумацията на електроенергия. В последните три месеца на редовния кабинет имаме спад с до 5% месечно. За август имаме 33% спад на употребата на газ. Това означава, че и производството е спаднало“, посочи той.

"Правителството трябваше да вземе мерки за цените на горивата. Асен Василев отиде в Европа, за да вземе изключение от правилата на ЕС. България е единствената държава с излаз на море, на която се разреши вносът на петрол сорт Урал“, допълни Добрев.

„Аз разбирам да се влачиш в ЕК по корем, за да се ползва руски нефт, ако това беше довело горива в рамките на 2,50 лева. Те не го направиха, за да има евтини горива, а за да има печалби на „Лукойл“. През 1992 година „Лукойл“ е работил с неруски газ“, коментира бившият министър на енергетиката.

Според него в предишните управление цената на нефта от Русия е била по-висока от останалите, но цената не достигнала 3 лева.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.