"Все още е рано да търсим големи схеми зад случилото се"

Явно има политически мотив в причините, подтикнали извършителя на покушението срещу словашкия премиер Роберт Фицо.

Това мнение изрази в интервю за БНР чешкият журналист от български произход Веселин Вачков, главен редактор на вестник "Лидове новини".

Като отбеляза профила на извършителя на покушението – възрастен мъж на 71 г., симпатизант на формации с консервативни възгледи, каквито са и тези на простреляния Роберт Фицо, журналистът изтъкна:

"По всичко изглежда, че става дума за човек, който е действал самостоятелно. Няма търсен ефект от политически партии или някакви други сили. Това е негово решение. Дали е повлияно от настроенията в страната, не е ясно. Все още е рано да търсим големи схеми зад случилото се."

В навечерието на наближаващите европейски избори Вачков изрази опасения, че това събитие ще задълбочи и без това големите разделение и поляризация в Словакия.

"Първите коментари са свързани с това, че словашкото общество е силно разединено, мина през две много яростни изборни кампании", посочи той.

Може да се очакват някакви мерки за засилване охраната на висшите държавни чиновници, допуска Веселин Вачков. По думите му, до момента на поредния изстрел – четвърти или пети, би следвало бодигардовете на словашкия премиер вече да са реагирали, за да спрат нападателя.

"Групичката от хора, между които е бил стрелецът, е била наистина малка – по-малко от 10 човека са били, така че явно е имало подценяване на ситуацията. Това ще бъде една от темите следващите дни, след като Фицо излезе от болницата."

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.