Обявените гръмко 15 тона медицински консумативи от ОАЕ за борба с коронавируса се оказаха много по-малко – около 3 тона. В понеделник от Абу Даби с два самолета на България Ер са доставени основно… фурми, показа разследване на Биволъ. Срещу тях фирма на Пеевски и близката до властта Градус са закарали на шейховете 32 тона месо и млечни продукти, като са платили и полетите. Странният бартер изглежда като поредното публично-частно-пропагандно партньорство на депутата Пеевски, но може да има и по-дълбоки причини, свързани с Васил Божков. Преди повече от 2 месеца той намери политически подслон в арабската федерация, след като прокуратурата му повдигна редица от тежки обвинения в пране на пари и криминални деяния, разкрива сайтът за разследваща журналистика "Биволъ".

Публикуваме разследването без редакторска намеса:

Трансферът на стоките до Абу Даби и обратно беше придружен лично от министъра на икономиката Емил Караниколов. Акцията получи огромно медийно покритие, включително и от страна на Националния оперативен щаб. От официалното правителствено съобщение, ретранслирано във всички медии се разбра, че “ОАЕ осигуряват за България 15 тона медицински консумативи – маски, ръкавици, дезинфектанти и облекла, както и храна”./тук/

“Две фирми – “Градус” и “Интръст”, са направили много сериозна сделка с Обединените арабски емирства. Става въпроса за размяна на 32 тона храни с ОАЕ, срещу което сме получили 15 тона медицински консумативи. Транспортът е поет от фирмите, а държавата не е платила нищо. Тази помощ е голяма, защото става въпрос за предпазни средства – маски, ръкавици и облекла” – каза ген. Мутафчийски на редовния брифинг за медиите във вторник, 14 април в Министерски съвет.

Репортер на Биволъ проследи пратката с медицинските консумативи, от Митницата до временния и склад в с. Долни Лозен, където се намира базата на Български червен кръст. Така стана ясно, че те са много по-малко от обявените 15 тона.

“Мистериозно учение на пожарната”

На 13.04 привечер, репортер на Биволъ засне няколко камиона на Противопожарна безопасност на територията на Митницата на “Летище София”. Работници товареха в тях кафяви на цвят кашони. Попитани какво става, служители на Митниците казаха, че пожарникарите провеждат учение.

От пресцентъра на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР обаче отрекоха категорично да е имало каквото и да е било учение на Летище София.

Всъщност камионите на Пожарната са били използвани, за да се извозят медицинските консумативи от ОАЕ в базата на Червения кръст в с. Долни Лозен, където те бяха разтоварени в понеделник късно вечерта. Не стана ясно защо и от кого е било разпоредено да се оповестява някакво мнимо учение и операцията да се обгърне в излишна тайнственост. 

Една от колите на Пожарна безопасност на Летище София след пристигане на полетите от ОАЕ, провеждаща “учение” по транспортиране на фурми и медицинско оборудване.

Потърсени за информация във вторник от централата на БЧК предоставиха подробна справка какво са получили на склад, съгласно писмото, което са изпратили на гл. комисар Николай Николов, директор на ГДПБЗН и разпоредител с получените медицински консумативи.

Медицинските изделия за еднократна употреба са 80 000 броя маски, 49 000 броя ръкавици и 32 000 калцуни. Освен тях има 3 970 бутилки дезинфектант от половин литър и 1 824 бутилки дезинфектант от 250 милилитра.

По елементарни изчисления общо това прави около или малко над три тона товар, много далеч от тържествено обявените “15 тона тона медицински консумативи – маски, ръкавици, дезинфектанти и облекла”. Повече от два тона от медицинските консумативи са дезинфектанти, при положение, че спирт в България не липсва.

“Фурмите са хубава, питателна храна”

Останалата част от пратката според анонса на Министерски съвет се състои от “както и храна”. Според информацията на Биволъ става дума само за сладки фурми.

Тонове от източния плодов деликатес във вторник още чакаха обработка на митницата на Летище София, тъй като трябва да бъдат обмитени.

Биволъ се свърза с министър Емил Караниколов, който се намира под карантина след завръщането си от Абу Даби. Той потвърди, че става дума за фурми, но не можа да каже точното количество.

Караниколов похвали тази продукция на ОАЕ и увери, че тя също ще бъде предоставена на Червения кръст. “Фурмите са хубава, питателна храна” – каза той. Според министъра те ще бъдат разпределени на социални домове и крайно нуждаещи се групи от населението, но няма да бъдат пуснати за продажба в търговската мрежа.

Цялата сделка е сключена и осъществена между частни субекти, които са платили и за транспорта със самолетите, категоричен беше Караниколов. Той обясни, че неговата роля на посещение е била да заяви доброто отношение на България към ОАЕ и да говори за бъдещи пазари, защото те са стратегически много важен партньор за нас. В официалното прессъобщение се акцентира обаче върху ролята на държавата: “Доставката се организира от българското министерство на земеделието, храните и горите и се осигурява от български фирми”.

На Пеевски, на Градус, до властта

Едноличната фирма на депутата Делян Пеевски “Интръст”, е една от двете български компании, организирали износа на българските стоки под патронажа на Министерството на земеделието. Другата фирма е старозагорската “Градус”, с която пък в миналото е имала тесни бизнес отношения земеделската министърка Десислава Танева. Така и двата частни субекта се оказват тясно свързани с властта.

Справка от Дакси показва, че министър Танева е била в борда на фирма, заедно с шефа на Градус Иван Ангелов.

По оперативна информация на Биволъ част от изнесената продукция е на друга фирма свързвана с Пеевски – “Лакрима”, производител на млечни изделия, който вече присъства на пазара в Обединените Арабски Емирства.  Фирмата е част от портфолиото на бизнес империята на депутата, който в началото на кариерата си декларираше един стар автомобил “Опел”, но за няколко години овладя активи за над милиард и половина, малка част от които е декларирал. Преди 3 години Биволъ направи мащабно разследване за мрежата от фирми и бизнеси, свързани с олигарха. /виж тук/

Не е ясно кои са фирмите, които са изпратили обратно фурмите и медицинските консумативи, но е съвсем очевидно, че сделката не е съразмерна като цена. На борсите на едро килограм фурми се търгува малко над долар, а килограм кашкавал или агнешко месо поне за 3-4 долара на килограм. Още повече, че от България са пратени 32 тона, а в замяна са получени 15 тона, включващи и трите  тона медицински консумативи.

Вероятно обаче масивната пропагандна кампания за успешното сътрудничество с ОАЕ и осигуряването на скъпоценни консумативи – уж цели 15 тона, както и поредното изтъкване на ролята на Пеевски и на собствениците на Градус, са достатъчна компенсация за липсващата търговска логика в тази сделка.

И откуп за гафа с Божков?

Има и друга хипотеза, която обяснява странния бартер с участието на Пеевски и приближени на властта фирми. Не е тайна, че отношенията между България и ОАЕ се влошиха през последните месеци. Планираното посещение в България на шейх Мохамед бин Зайед за 3 март дори беше отменено без обяснения.

В края на февруари наши висши прокурори,  бяха командировани от Гешев до Абу Даби, за да раздвижат сътрудничеството с тамошната прокуратура и в контекста на искането за екстрадиция на Васил Божков и Георги Попов. Малко след това бе публикувана информация, че прокурорите са били придружавани от оперативни работници, които са направили опит да отвлекат Божков и Попов. Те го закопчали, размахвайки интерпол-заповедите, издадени от България. Стигнало се е дори до физически сблъсък с местната полиция. Публикацията за този “каубойски екшън” се появи във Фрогнюз и беше разпространена от информационни медии, но не беше опровергана от нито един официален източник. /виж тук/ Биволъ си позволява да спомене този факт, защото след независимо проучване, по наши запознати оперативни източници, събитието беше потвърдено, че се е случило и е предизвикало дипломатически скандал. 

След този инцидент отношенията между ОАЕ и България са паднали до точката на замръзване. Българският посланик в ОАЕ няколко пъти е бил привикван в тамошното Външно министерство за обяснения.

В България пък се забеляза внезапен спад на ежедневната новинарска активност на главния прокурор Иван Гешев, който се появи отново чак след като избухна кризата с коронавируса.

В този контекст изпращането на два самолета с кашкавал и агнешко много наподобява методите на античната дипломация с дарове, които да умилостивят ядосаните шейхове. Дали този байганьосов подход ще “хване дикиш” предстои да видим.

***********************************************************************************

Още по темата: Измислената операция до Дубай доказва, че тандемът "Борисов & Пеевски" не е мръднал на йота

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.