Народният представител от ПГ на „БСП за България” Николай Тишев, председателят на ОбС на БСП – Бургас Живко Господинов и общинският съветник от БСП Чанко Мирчев представиха днес третия модул от документа „Визия за Бургас” – Устойчива транспортна система.

„Устойчивата транспортна система трябва да е приоритет на всяко едно управление на община. Това, за съжаление, не е факт тук. Системата, която имаме, създава хаос, отколкото някакви правила. Затова считаме, че спешно се нуждае от реформа”, заяви Живко Господинов.

Той коментира едни от основните проблеми в Бургас, а именно  - увеличаване на автомобилния транспорт; задръствания на кръстовища и натоварени булеварди и улици в пиковите часове, скъп и неефективен обществен транспорт, който принуждава още повече граждани да си купят автомобил, липса на паркоместа (само обещания за строеж на паркинги в близост до спирките на обществения транспорт), хаос на улиците и кръстовищата пред училищата в центъра на града в часовете за оставяне и взимане на ученици, платени зони за паркиране, които не решават, а задълбочават проблема.

„Синята и зелена зони за паркиране, по принцип, са един инструмент за регулиране на трафика в централна градска част, както и на паркирането.  За съжаление в Бургас тези зони се използват само за взимане на пари. По никакъв начин трафикът и паркирането не са регулирани. Няма и никакво обяснение защо тази услуга поскъпна и годишният стикер се увеличи от 43 лв. на 60 лв.” , каза Николай Тишев.

Посочените проблеми могат да бъдат решени чрез: въвеждане на нови комуникационни технологии – Интелигентни транспортни системи, които предлагат реални решения за подобряване на транспорта и информация за пътуващите в града; адаптивно променяне на времената за зелен и червен сигнал без намесата на човек; намаляване на закъсненията и спиранията.

По време на пресконференцията бе коментирано, че с интeлигeнтни тpaнcпopтни cиcтeми мoжe дa ce yпpaвлявa тpaфиĸът, гpaдcĸият тpaнcпopт, пapĸиpaнeтo, тpaнcпopтнитe пpoизшecтвия и aвapийни cитyaции, дa ce ocигypи aвтoмaтизиpaнe yпpaвлeниeтo нa мoтopнитe пpeвoзни cpeдcтвa, дa ce инфopмиpaт пoлзвaтeлитe нa тpaнcпopтни ycлyги, дa ce yпpaжнявa ĸoнтpoл нa тpaфиĸa и нa пoлзвaтeлитe нa oбщecтвeни ycлyги чpeз видeoĸaмepи, дa ce ocъщecтвявa мoнитopинг нa въздeйcтвиятa въpxy oĸoлнaтa cpeдa.

Бяха посочени и ползите от системата за управление на трафика - намаляване на времето за пътуване от точка “А” до точка “B” с до 30 %; намаляване на вредните емисии от транспорта с до 25 %; намаляване на разходите за гориво с 7 – 9 %.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.