Почти без дебати, парламентът одобри предложените от правителството промени, според които арестът може да остане в тайна до 48 часа. Ако задържаното лице пък е дете, властите имат законово право да не уведомяват родителите до 24 часа. За задържането ще бъде съобщавано на Държавната агенция за закрила на детето.
Поправките са в Наказателно-процесуалния кодекс. Те обаче са прокарани през преходните и заключителните разпоредби на законопроект за промени в Наказателния кодекс, внесен от Министерския съвет, който беше приет днес на първо четене.
 С проекта за промени в Наказателния кодекс се въвежда и понятието конфискация на "непряка облага". Текстовете предвиждат отнемане в полза на държавата на "пряка и непряка облага", която е придобита чрез престъпна дейност.

Ето как коментира бившият шеф на Столична апелативна прокуратура, адвокат Иван Петров, приетите на първо четене от парламента законодателни промени:

Доколкото разбирам, относно предвидената забрана за уведомяване на близките на задържано лице, това е промяна в НПК, значи ще важи за 72 часовото задържане от прокурор, за да се отведе обвиняемия пред съд за постоянна мярка "Задържане под стража". Обикновено това задържане се предхожда от 24 часово задържане по ЗМВР, за което не е предвидено такава забрана за уведомяване, т.е. лицето би могло да се свърже с близките си. Тая малоумщина в НПК тогава защо е?
Освен това, при повдигане на обвинението, "лицето" има право веднага на адвокат! Кой ще е този адвокат, дето няма да се обади на близките или на друг някой, по необходимост да ги уведоми, че човекът е задържан? Най-малко за хонорара! Пълна простотия на ЦветанЪТ на мисълта и БарниръбълЪТ на правото, имаща за цел единствено всяване на страх и репресиране на нетиквобудистите!

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.