Имахме готова група и три пъти сме били в готовност да ги изкараме от кораба. Това разказа пред журналисти премиерът Кирил Петков във връзка с евакуацията на българските моряци от кораба "Царевна" в пристанището на Мариупол, Украйна. Пред репортери при комплекса "Марица изток" министър-председателят заяви, че сега моряците са в абсолютна безопасност.

“Дори през моя телефон съм включвал в неделен ден и близки на моряците да говорят с тях. Имахме готова група и три пъти сме били в готовност да ги изкараме от кораба. Едновременно с това говорихме и с украинската, и с руската страна, защото не знаехме коя от двете страни ще завладее пристанището. В момента, щом се упокои боят, реално един от моряците беше отишъл до руската част, и когато те дадоха възможност - прозорец от час и половина, съгласувах го веднага това с военно разузнаване и те ги поеха оттам. Сега хората са в абсолютна безопасност, центърът към МВнР е вече в директна връзка и едновременно с това координираме буквално логистичната задача да ги върнем”, обясни Кирил Петков.

По отношение на напрежението в управляващата коалиция той уточни, че разцепление няма. 

"Няма разцепление в коалицията, но това, което сме обещали е, че ще работим принципно. Тази мантра стабилност на всяка цена, не е при нас. При нас е стабилност, когато спазваме принципите които сме обещали на гласоподавателите, които са ни се доверили". Това заяви министър-председателят Кирил Петков преди разговорите си с работещи и синдикати от „Мини Марица-изток“. 

„Това, което обещах на пътните строители, вчера го подкрепиха 3 от 4 партии. Това означава 655 млн. да се платят веднага, а други 50 процента да се преведат след проверка и санкция на парламента. Това, което се случи вчера е, че това не беше гласувано. Призовах това предложение днес да се вкара на ново. Надявам се всички политически партии, които гласуваха „против”, да премислят и да имаме шанс още веднъж да гласуваме това предложение”, каза още той.

Петков коментира и избора на шеф на БНБ. „За нас не беше добра стъпка, когато нямаме обединение около една личност, да протича гласуване. По-разумно беше всеки да даде крачка назад. Не бързаме за никъде. Най-вероятно днес кандидатурата няма да бъде подкрепена”, каза Петков.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.