Засега единственото сигурно за България е, че тя трябва да плати 3,5 милиарда евро вноска към Фонда за възстановяване 

"България ще получи близо 29 милиарда евро от новия бюджет на ЕС", заяви тържествено от Брюксел премиерът на България Бойко Борисов, срещу когото стотоци хиляди българи от страната и чужбина 13-ти ден протестират, искайки неговата оставка заради корупция и липсата на върховенство на закона.

"Това е голям успех за нашата страна, тъй като България получава повече пари за новия период в сравнение с предишния и това при положение, че на ниво ЕС новата финансова рамка е с 62 милиарда по-малко от предишния бюджет, заяви Борисов, който отбеляза, че до 2027 г. ще получим близо 1 милиард евро повече, отколкото през настоящия период", обяви премиерът Бойко Борисов в профила си във „Фейсбук“.

Но реалността е много по-различна от изкривената "истина" в главата на най-неукия и корумпиран според българските граждани премиер в света.

Какво всъщност ще получи България от Фонда за възстановяване и европейския бюджет за финансиране на европроекти, и какво ще трябва да даде

Първо, важно е да се отбележи, че финансовата рамка на ЕС е с 62 милирда евро по-малко от бюджета в предходния програмен период заради излизането на Великобритание от ЕС и онова с милиарда "повече" за България няма нищо общо с незнаещия чужди езици Борисов, който не е участвал активно в преговорите, поради невъзможността му да разбира смисъла и свойствата на проведените разговори и срещи между евролидерите.

Относно отпуснатите средства от Фонда за възстановяване (за справяне с икономическите последици от коронавируса), единственото сигурно към момента е, че за да ползва отпуснатите пари - като грантове и заем, България първо трябва да внесе 3,5 милиарда евро във Фонда, за да има достъп до средствата, които се разпределят на държавите-членки от общите 750 млрд. евро. Известно е, че България няма тези 7 милиарда лева и, за да се сдобие с тях, трябва да изтегли пореден външен заем в този размер. Не случайно депутатите на ГЕРБ, ДПС, НФСБ и ВМРО гласуваха през 2019 г. таванът за теглене на държавен заем да бъде до 10 млрд. лева.

Общо във  Фонда за възстановяване са зачислени 750 млрд. евро при съотношение 390:360 грант/кредит, или около 52% грант към 48% кредит. За България се отпускат 12 млрд. евро, като  това означава, че над 5 млиарда евро са под формата на заем. Така напрактика с предвидените за България 12,3 милиарда от Фонда, българските данъкоплатци вече са задължнели с между 8-9 милиарда евро. А усвояването на останалите средства под формата на грант ще се случва при строг контрол на представен предварително план за възстановяване и при режим на следене за спазване на върховенството на закона в страната, което означава, че България най-вероятно ще бъде наказана и няма да получи цялата сума, така желана от  Борисов и чакащата на "трапезата" мафия и олигархия.

Борисов умишлено говори на ангро за 29 милиарда евро за България от ЕС, вероятно по навик от пачките по 500 евро в нощното му шкафче, които трупа и се изнасят в чужбина, но всъщност нещата не стоят така!

От 29 милиарда евро трябва да бъдат извадени парите от Фонда за възстановяване (12 милиарда евро) и така получаваме сумата от 17 милиарда евро, която е рамката за България в новия програмен период до 2027 г. От тези 17 милиарда евро, които ще се усвояват по европрограми, най-вероятно голяма част от тях няма да стигне до "чекмеджетата", защото, изхождайки по предходните периоди, поради некадърността на калинкизираната администрация на мутрите и мафията в изпълнителната власт и Общините, България успява да усвои едва между 50-60% от евросредствата, предвидени за нея. А освен това много често се налагат и многомилионни наказателни корекции от ЕК за неправилно усвояване и законорушения. Към това трябва да се прибави и годишният членски внос на държавата ни към ЕС, който възлиза на 700-800 милиона евро на година, или 4,9-5,6 милиарда евро за 7 години.

Сметката след чертата

От общо 29 милиарда евро, за които е ясно, че България няма да получи в пълен размер, българските данъкоплатцие трябва да осигурят:

- 3,5 милиарда евро вноска към Фонда (които ще бъдат набавени чрез натрупване на нов външен дълг и върху които ще се начисли лихва):
- 5 милиарда евро са отпуснати под формата на заем, които ще трябва да бъдат възстановени към бюджета на ЕС:
- около 6 милиарда членски внос към ЕС за 7 години,

или: със сигурност над 14 милиарда евро, от общо 29 милиарда евро от ЕС (за които вече се знае, че България няма да усвои в пълен размер), не само няма да влязат в националната хазна, но и от нея ще трябва да бъде извадена значителна част. Ясно е, че и няма да стигнат до гражданите и бизнеса, а само до определен кръг олигарси и обръчите им от фирми с отчисления към чекмеджетата на властта.

Раздробено:

- От 12,3 милиарда евро за България от Фонда за възстановяване, като извадим 3.5 милиарда евро вноска към Фонда и 5 милиарда кредит, грантът за страната ни е само около 3,8 милиарда евро;

- От  16,7 милиарда евро за 7-годишния период, при усвояване на фондовете по европрограми от България в порядъка на 50-60%, остават 8 милиарда евро, на които винаги се налагат корекции  (които изплаща българският данъкоплатец) заради закононарушения на европейското законодателство и харчове не по предназначение, а за реализиране на кражби от правителството на Борисов. След внесен членски вност към ЕС, който средно аритмитично възлиза на 5 млрд. евро, то за усвояване по европрограми, остават едва 3 милиарда евро.

При тези факти и обстоятелства и груби разчети, изобщо не е изключено България да внесе в ЕС повече от това, което ще получи до 2027 година.

И къде тогава са големите успехи на Борисов, след срещата на Съвета на ЕС, за които той говори?! Такива - няма!

Протестите за оставка на правителството продължават!

Долу мафията!

Мутри - вън!

А ето какво споделя писателят Димо Райков, който от дълги години живее в Париж:

"Прочетете внимателно докрая! Защото Денят е исторически, но и тъжен...

От страницата на г-н Емануел Макрон:

"ДНЕС Е ИСТОРИЧЕСКИ ДЕН ЗА ЕВРОПА!"

Félicitations monsieur le président.
Bravo à l’Europe et Bravo à vous pour votre détermination.
Vive la France Vive l'Europe.
Nous sommes européens!

Планът за тотално възстановяване е приет!
Съгласието е постигнато чрез акцента върху получаването на средствата!
Затова обръщам внимание на две основни неща, които, сигурен съм, доста медии и политици у нас, ще подминат.

Най-високият критерий за получаването на милиардите ще бъде спазването върховенството на закона! Ще се следи много стриктно!
Също така контролът върху изразходването ще бъде безкомпромисен!

И още нещо също много важно. Механизмът за получаването на помощите е следният. Една част, доста по-малката, е даром, но основната е заем, който трябва да се връща!

И накрая - понеже съм критичен писател и добре познавам нашенската народопсихология, искам да обърна внимание на един детайл от поведението на Макрон и другите големи ръководители.
Те никъде не се хвалят, че примерно са извоювали за тяхната страна повече помощ. Ето, Франция е получила 40 милиарда безвъзмездна помощ. Безвъзмездна! Тоест нищо няма да връщат.
С цели 10 милиарда повече от поисканото. Но Макрон не се хвали. Така ли е у нас? Аз лично се съмнявам като си зная хората. И бих искал да се знае колко от милиардите са безвъзмездни и колко са заем! Защото не е все едно и също дали ти ги дават даром или трябва да ги връщаш, нали?
По данни от приятел тук разбирам, че заемът, който е отпуснат за България, бил 23 милиарда.
Значи безвъзмездните са 7...
Търсех, но никъде не видях Борисов или официално да се казва това. И затова не съм сигурен.
За сведение пак ще повторя - пребогатата Франция е взела само безвъзмездни 40 милиарда, с 10 повече от поисканите първоначално 30.
А Гърция, която е на нашето дередже, е взела 70 милиарда! Но никъде не съм видял нито Макрон, нито гръцкият премиер да се хвалят.
А и какви хвалби, когато тези пари всъщност са кървави...Колко хора си отидоха мърцина заради тях. Колко страдания бяха причинени...
Затова - да, Денят е исторически. Но и тъжен...

Димо Райков"

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.