Не всичко в политиката ми харесва, но не трябва и всичко да се отрича. Не ми харесва аматьорщината в управлението – най-вече в законодателната дейност. Там липсва професионализъм. Това каза по БНТ бившият служебен премиер, бивш председател на парламента и действащ преподавател в Юридическия факултет на СУ проф. Огнян Геджиков.

Единодушието на прокурорската квота във ВСС около номинацията на Иван Гешев за главен прокурор показва обединение и дава надежда, коментира той.

"Не ми харесва аматьорщината в управлението", относно законодателната дейност, обясни той и добави, че за разликата от преподаването, политиката не му липсва.

В парламента липсва професионализъм, има нужда и от Консултативния съвет по законодателството, който той оглавяваше в НС, коментира Герджиков. "Първо са много малко юристите и след това - политиците много не обичат да бъдат ограничавани от правото, защото не могат да провеждат техните си виждания".

Юристите в парламента са много малко, а и политиците много не обичат да бъдат контролирани от правото, защото не могат да осъществяват техните си виждания, добави той.

Качествените политици у нас не са прекалено много и не могат да доминират. А самият факт, че Народното събрание непрекъснато променя законите, които създава - самото то си пише оценка "слаб". Не може един закон да бъде променян по 3-4 пъти на година. Тези непрекъснати промени дават и несигурност на бизнес средата. Инвестиоторите не обичат такава несигурност. Не само чужди инвеститори се въздържат да дойдат, а и наши бягат в чужбина, посочи проф. Герджиков.

Той коментира и днешната номинация на зам.-главния прокурор Иван Гешев за главен прокурор. Прави ми добро впечатление и ми дава надежда единодушното му издигане от Прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет. Много е важно хората в кадровия орган единодушно да го искат. Това за мен е много добра новина. Не ми се вярва 11 души да бъдат натиснати за тази номинация. Не всеки се поддава на натискане, заяви юристът проф. Герджиков.

По думите му е възможно при избора на нов главен прокурор да има удари под кръста и задкулисие. Това е така навсякъде по света, каза бившият служебен премиер, като отбеляза, че се надява изборът да бъде честен.

Може би най-важното в една държава е да има усещане за справедливост. Това у нас е дефицитна стока, защото не можем да си подредим къщичката. Не можем да се обединим и да преследваме целите си. Дано в перспектива нещата да станат по-добре, посочи проф. Огнян Герджиков.

Имам леки притеснения, че сделката за новите изтребители за армията не е чак толкова изгодна. Предварително плащане на такава голяма сума като юрист не ме прави щастлив. Нормално е да вървят ръка за ръка парите и стоката, заяви още проф. Герджиков.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.