"Ако питате мен дали бих постъпила така, аз ще ви кажа: не. Щях да си тръгна от важни управленски позиции". С тези думи кметът на София и зам.-председател на партия ГЕРБ Йорданка Фандъкова коментира пред Нова телевизия скандала с имотите на Цветан Цветанов, след който той подаде оставка от парламента, но не и от зам.-председателското място в ГЕРБ.

На въпроса защо "от името на морала" Цветан Цветанов подаде оставка от парламента и дали от името на същия този морал остана в партията тя отговори: "Моралът не може да бъде различен. Моралът е един и същи. Отново ще кажа, че за мен това, че подаде оставка от политическите позиции, беше правилно, но със сигурност трябва да се дават обяснения на хората. Може би даже беше малко закъсняла реакция. Дълго време нямаше отговор за обществото, но като цяло постъпката беше правилна, но малко закъсняла. "Ако питате мен дали аз бих постъпила така, аз ще ви кажа не", категорична бе Йорданка Фандъкова. На уточняващия въпрос "Щяхте да си тръгнете от партията?", тя отговори: "От важни управленски позиции, да."

Фандъкова обясни запазения пост в ГЕРБ за Цветанов така: "Вероятно причините са в организацията на приближаващите избори. Със сигурност той има много сериозен авторитет сред всички".

Според нея „апартаментгейт” се отразил тежко на ГЕРБ:

"Съгласна съм и с думите на премиера, който каза: "Отвратихме хората". За мен по-страшното е, че минавайки от скандал в скандал, нарушихме доверието на хората в политиката, в политиците и в институциите. Хората не вярват на думи, не вярват дори и на проверки. И затова всички трябва да положим усилия, за да спрем кризата на доверие. А това става само с признаване на грешки и с поемане на отговорност".

Мисля, че г-н Цветанов постъпи правилно като подаде своята оставка от важните политически позиции. Мисля, че това е правилната постъпка за носене на отговорност. Със сигурност трябва да се дават обяснения на хората. Може би беше малко закъсняла реакцията. Дълго време нямаше отговор за обществото, заяви Фандъкова, която също е зам.-председател на ГЕРБ.

Тя коментира и темата със строителството на небостъргача Златен век: "Главният архитект, особено в големия град, е фигура, която е подложена на натиск отвсякъде – от инвеститори, от граждани, от всички, които имат позиция по дадена тема. Той е показал, че независимо от позициите и мненията в SMS-ите, действа последователно. И докато работи така, аз ще стоя зад него".

Аз си имам жилище и то ми е достатъчно – живея в апартамент, който е построен като обезщетения на наследствен терен в „Манастирски ливади” – един от кварталите с недобра инфраструктура, каза Йорданка Фандъкова.

Тя все още не е решила дали ще се кандидатира за следващ мандат за кмет на София.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.