Премиерът Кирил Петков заяви днес, че еднолично не е поемал ангажименти за вдигане на ветото на Република Северна Македония за започване на преговори за членство в ЕС. Относно темата с газа от Русия, той заяви, че Путин не може да си позвили да загуби целия ЕС, но чрез спирането на газа за България е целял да свали правителството му.

Той определи твърденията, че е поел ангажимент да вдигне ветото на РСМ като "фалшива новина".

Петков коментира и заявеното от еврокомисаря по разширяването Оливер Верхаи, че очаква България да даде зелена светлина за преговорите:

„Ако нещо ще се случва по тази тема, то първо трябва да бъде на базата на Министерството на външните работи, то да уведоми правителството, да минем през коалиционен съвет, да влезем в парламента, там да се реши и тогава може да се поемат ангажименти. Така че процедурата е много ясна – стъпките, които ще бъдат следвани“.

„Путин много би се радвал, ако България беше приела неговите условия. Това би показало, че първата държава от ЕС вече се е поддала на това извиване на ръце.
Това му беше първата задача. Другото като цел, може би, беше, че ако не се поддаде и цените на газа се качат много - българското правителство да падне. Това би дало много лош сигнал към другите европейски страни. За наша радост, нито едното не се случи”, заяви премиерът Кирил Петков.

Не мисля, че Русия може да си позволи да изгуби целия Европейски съюз. Твърдата първа крачка на България помогна на целия Съюз да вземе същата твърда позиция. Това коментира премиерът Кирил Петков във връзка с доставките на газа и плащанията в рубли. Той добави, че е получил поздравления за българската позиция от много европейски лидери и плащанията на газа ще се извършват в нормална валута 

"Лично получих поздравления за нашата позиция от много европейските лидери. Бях уверен и от комисията, както вчера и от Германия, че плащанията ще бъдат в нормалната валута. Аз лично не се притеснявам. Не мисля, че Русия може да си позволи да загуби целия ЕС", каза Петков. 

Според премиера България е показала ясна позиция по въпроса с газа. Той беше категоричен, че правителството ще продължи да отстоява интереса на страната ни. „Ние не сме срещу някого, но сме за спазването на договорните отношения. Никой едностранно не може да си претендира някакви условия. Правителството в този състав няма намерение да се поддава на чужд натиск”, посочи министър-председателят.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.