„Когато полицията започне да правораздава, това е опасно за демокрацията. И винаги води до диктатура. Свободата трябва да победи опита за налагане на абсолютна тъмнина и неприкрита диктатура.
И тези, които представляват правото, трябва да застанат на страната на народа", казва в интервю зa Liberta.bg юристът, председател на Инициатива "Правосъдие за всеки".

Той е от Пловдив. Адвокат с шестнадесетгодишна практика, през която живее и работи в столицата. Има експертиза по конституционно право след курс в САЩ. Бил е общински съветник в Пловдив, народен представител в 38-мо Народно събрание в групата на СДС, един от хората, внесли първите промени в Закона за съдебната власт. Бил е член на временната комисия за промяна на Конституцията в 39-то Народно събрание, която подготви конституционните текстове във връзка с влизането на България в Европейския съюз.
През февруари, 2015 г. е поканен на среща от група ентусиасти, които обсъждат състоянието на съдебната система върховенството на правото. Същите мечтатели месеци по-късно сформират група „Правосъдие за всеки“.
Първата им инициатива е през май 2015 г.,  когато техен гост е Моника Маковей, тогава евродепутат и бивш министър на провосъдието на Румъния, която прокара трасето на съдебните реформи в северната ни съседка. Същата година групата „Правосъдие за всеки“ преминава в Национална гражданска инициатива “Правосъдие за всеки“, а с подписка в градовете са събрани над 7 000 подписа за седемте идеи за съдебна реформа, които са внесени в Парламента. Но там си и остават, без да са са гледани в пленарна зала. Няколко месеца след това е основано сдружение в обществена полза със същото име, на което адвокат Величков е председател.
Велислав Величков прекъсна почивката  и ангажиментите си, за да даде това интервю на Liberta.bg – жест, който оценяме по достойнство.

В тридесет и пет градусовата жега в Бургас, разговаряме за недоволството, за необходимата промяна, за силите, които да я изведат и начините, по които тя да се случи.

-    Моделът „Борисов – Цацаров – Пеевски“ стигна своя апогей, след който следва саморазрушението и с днешна дата сме свидетели на поредната оставка на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев. Как вашето сдружение ще помогне, 'щото тази матрица никога повече да не се възпроизвежда, адвокат Величков?

-    Ние наистина сме в апогея на това, което наричаме изкривяване на демокрацията и правото и откровена злоупотреба с власт и правомощия, но не бих казал, че сме в стадия на неговото саморозрушение. Нашите полукриминални схеми и системи са доказали, че могат да бъдат изключително устойчиви, да мутират от една в друга и нито една от тях не успя по естествен начин да бъде победена от демокрацията и правосъдието. Колкото до българското общество, то на няколко пъти изригваше срещу тази система, но не успя да насочи своя натиск и да формулира своите искания така, че да постигне пробив и промяна. Системата допуска временно изпускане на въздух и пробив, след което се възстановява и става още по-силна. Доказателство е изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС през юни, 2013 г. Всъщност той даде своята оставка, но днес Пеевски е по-силен и по-влиятелен  отвсякога, владее почти всички управленски лостове и в изпълнителната, и в законодателната, и в съдебната власт, като влиянието му в прокуратурата е толкова силно, че се стига до там, че външни за съдебната система фактори определят най-важните фигури - председатели на съдилища и за съжаление са на път отново да избират удобния за тях главен прокурор. Така че, саморазрушение за сега няма, но има един много силен елемент на вътрешно налягане на самата система, което може да е благоприятен фактор за нейния пробив. Страната е бременна с бунт на съвестта и волята на хората и след протеста пред Съдебната палата, през октомври чакайте над 10 000 души в София на жълтите павета.
Разбрах за оставката на Пламен Георгиев и не мисля, че това е някакъв катарзис, някакво осъзнато поемане на отговорност. Мисля, че така му е наредено да направи от системата и, второ, вече има определен човек за неговия пост и оставката му идва навреме, за да материализира следващия председател на КПКОМПИ и с голяма степен на вероятност смея да прогнозирам, че този човек ще е висш прокурор.

-    Като говорим за протести, да вметнем опасенията на някой участници, че не бива да се протестира с кротост, дисциплинираност и  умереност и че това са остарели начини, а трябва да се осъвремени протеста, да се подобри комуникирането и посланията на ораторите. Какво мислите за същността и начина, по който трябва да се протестира?

-    Моята надежда е, че протестите ще стават многолюдни, многохилядни и ще имат по-ясно изразени искания и силен натиск, който ще се упражни. Мисля, че последният протест, който се проведе, е най-силния протест по темата правосъдие от 2017 година, когато беше Маршът за правосъдие в памет на италианския висш магистрат и прокурор Джовани Фалконе. Тогава събрахме над 3 500 души, сега - също. Видях много енергия и много вяра, която се завърна у хората на протеста. Имаше много млади хора, много млади семейства с техните деца – хора, които безспорно бяха отчаяни и през последната година не се появяваха никъде. Твърдя, че този протест беше успешен, защото той имаше своите искания, които бяха внесени в Народното събрание за отмяна на сегашната процедура за избор на нов главен прокурор и започване на нова, като се даде възможност на граждански организации, съсловни, професионални, научните среди, омбудсмана и адвокатурата да имат свои предложения. Второ, този протест отекна не само в нашите, но и в международните медии. И трето, много ясно се видя, че хората присъстващи там са решени да се върнат отново със своите приятели, роднини и колеги. Така че, очаквайте над 10 000 души следващия път през септември. България е бременна с бунт на съвестта и волята. Колкото до това, как трябва да протичат тези прояви, искам да подчертая, че „Правосъдие за всеки „ не е революционна организация, не е Якубинска организация. Ние не търсим саморазправа с хора, не търсим бесилки, както метафорично спомена един от ораторите. Ние търсим промяна чрез силен граждански натиск, ако трябва чрез гражданско неподчинение, но в предвидени от закона форми на това неподчинение. Искаме промяна и чрез помощ, която ще потърсим от нашите европейски партньори, чрез свободната воля и желанието за свобода на всички хора. Ако това се прояви достатъчно силно, промяната е сигурна. Силната гражданска воля и ясно оформените искания – това е силата на протеста. Вижда се, че в Европа побеждават тези протести, които това правят. Жълтите жилетки във Франция, с насилието, което упражниха не победиха, напротив, намаля тяхното влияние. Бих попитал любителите на по-голямата радикализация те познават ли 1 000 човека, които биха тръгнали да трошат? Защото с 10 човека това не се прави.

-    Обаче, в социалните мрежи се питат: Защо се протестира само срещу личност (в случая Гешев), а не срещу управлението като цяло? И не е ли това бунт срещу следствието, а не срещу причината?

-    Вероятно питат тези, които организираха протеста пред ВСС, не сме Ние. Ние не протестираме само срещу Гешев. Всички на нашия протест чуха речите на двамата оратори - колегата адвокат Емил Георгиев и аз. Ние от самото начало твърдим, че проблемът в прокуратурата е системен. Че който и да стане главен прокурор, положението при тази затворена йерархична система - тайна, непрозрачна, тоталитарна, казармена, ще бъде едно и също. Искаме отваряне на процедурата, за да не е единствена кандидатурата. Искаме конституционна промяна, искаме да отпадне ръководството на главния прокурор върху дейността на всички прокурори, да отпадне единоначалието в прокуратурата, да получи тя своето истинско самоуправление. Да могат прокурорите да се произнасят по закон и вътрешно убеждение, а не по това, което е наредено. Прокуратурата да стане контролна, отчетна. Главният прокурор да може да носи отговорност, да може да бъде разследван и дори съден за незаконни действия. Да има заместник – главен прокурор за борба с корупцията и той да не е подчинен на главния прокурор, за да може да разследва и него, и заместниците му във върховната прокуратура. Ако президентът върне кандидатурата веднъж мотивирано, неговото вето трябва да бъде преодолявано с мнозинство не от две трети, а от три четвърти. Това означава 21 от 25 гласа във ВСС, а не 11 от 17, както е досега. Стои въпросът -  следва ли прокуратурата да бъде в съдебната власт, следва ли прокурорите да бъдат магистрати равни по статут и правомощия на съдиите, след като съдът стои над всички, а прокуратурата е страна в процеса? Следва ли главният прокурор да бъде един от тримата големи, тъй като той ръководи дейността на една от страните в процеса?
Нелогично и неаргументирано е, главният прокурор да стои наравно с председателя на ВКС.
Дали въобще е нужно да има главен прокурор? И кой да го избира? Този дебат трябва да се състои. Но всичко това би довело до Велико народно събрание, ако има воля.Тези неща не могат да се решат от обикновено народно събрание.

-    Победи ли Симеоновската школа Софийския университет, с оглед на предложената кандидатура за главен прокурор?

-    Напоследък има един модерен виц, в който се казва, че България в момента изживява своя нов Симеонов век, защото управляват хората от Симеоново. Влязъл си да учиш във Висшата школа на МВР и искаш да станеш какъв? Полицай. Мечтата на самия Гешев е била да стане полицай. Баща му е бил полицай. Но така, както няма общо между полиция и политика, така няма общо между полиция и прокуратура. Този човек иска да бъде силовак, полицай, но е станал прокурор, по стечение на обстоятелствата. Когато полицията започне да правораздава, това е опасно за демокрацията. И винаги води до диктатура.При победа на школата в Симеоново ще тържествува полицейщината и правообслужването. Само да отбележа, че Данаил Кирилов е завършил СУ.

-    Очаквате над 10 000 души през есента на митинг. Прилича ли ви това на малка гражданска война и страхувате ли се в личен план?

-    Не бих я нарекъл гражданска война. Видях тези хора, разговарях с тях. Гледах записите от протеста. Това не са агресивни и злобни хора, не са войнствено настроени. Те искат свободата си, искат правата си, искат справедливост. Това е граждански бунт на съвестта и волята. И той предстои през септември и октомври. И ако тези хора от ВСС се запънат, този граждански бунт ще се превърне в граждански гняв. До къде може да доведе гражданския гняв в навечерието на избори на 24 октомври ще разберем.

-    Зная, че правистите не обичат прогнози, но приемете питането като аналитично визионерство- кой кого през есента?

-    Аз не бих го поставил така. Мисля си, че и тези хора, които стоят от тъмната страна внимават да не настъпят така светлината, че тя да ги обгърне от всички страни. Те знаят, че когато човек не е сам, когато има свободна воля и енергия на много хора, не е толкова лесно да го отместиш от пътя. Кой-кого? Свободата трябва да победи опита за налагане на абсолютна тъмнина  и неприкрита диктатура. И тези, които представляват правото, трябва да застанат на страната на народа.