Премиерът Кирил Петков планира да присъства на среща на политическите лидери на групата "Обнови Европа", която ще се състои на 30 май, понеделник. Това съобщи авторитетното издание „Политико“, позовавайки се на информирани източници, цитира БГНЕС. Според изданието това е „най-силният знак, че неговата партия "Продължаваме промяната" се готви да се присъедини към либералната група на европейско ниво“.

Срещата в понеделник е известна като предварителна среща на върха, която се провежда преди Европейския съвет. В него участват национални лидери, като френския президент Еманюел Макрон и нидерландския премиер Марк Рюте, както и европейските комисари Маргрете Вестагер и Тиери Бретон.

Стефан Сежурне, лидерът на групата "Обнови Европа" в Европейския парламент, ухажва Петков, откакто българският новак изненадващо спечели изборите в края на миналата година с антикорупционна платформа. Петков обсъди възможността да се присъедини към групата със Сежурне през януари по време на пътуване до Брюксел, по време на което се срещна и с двамата лидери на Зелените.

Според „Политико“ все още обаче предстои да бъде изчистена една основна пречка пред членството на българския лидер: фактът, че в „Обнови Европа“ членува конкурентната българска партия Движение за права и свободи (ДПС), чийто депутат Делян Пеевски е санкционирал по закона "Магнитски". ДПС многократно е обвинявано в корупция и в миналото Петков е изразявал безпокойство от факта, че то остава в „Обнови Европа“. ДПС има трима евродепутати в групата на евролибералите в Европейския парламент.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.