„Много хора не си дават сметка, че толкова е накипяла тенджерата, че дори Гешев да бъде назначен за главен прокурор, при първите му по-радикални действия в противоречие с правото и презумпцията за невинност, той може да предизвика истински катаклизъм с непредвидими последици.
Като мажоритарен избор, и като човек, който трябва да изправя кривиците и на законодателната, и на изпълнителната власт, и да се произнася и по въпроси на съдебната, президентът спокойно може да стъпи не на 2 400 000, а на 6 милиона български граждани, на които той трябва да защити обществения интерес.“

Пореден протест на Инициатива „Правосъдие за всеки“. Залогът е огромен. Завършекът на гражданското шествие е пред Президенството - последната гара на надеждата за справедливост. Адвокат Велислав  Величков ясно очерта пътя, по който трябва да се мине, за да не заприличаме на Северна Корея. Добре е при срещата в сряда да се припомнят на президента Радев заръките на баща му, изречени в нощта на неговия избор - "...да работи единствено за доброто на българския народ!", както й убедеността му, че ще е така.

-    Гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“ организира в сряда пореден протест пред ВСС, който ще продължи до Президенството с искане към държавния глава, по повод назначението на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев. Светлината на абажурите ли не достигна, гражданската маса ли бе недостатъчна, или онова „камъне и дърве“ от последното ви интервю за Liberta.bg е най-верния път, адв. Величков?

-    След последното ни интервю се случиха доста неща и всички потвърдиха думите ми от тогава, а именно - че олигархията напълно е окупирала всички постове в държавата и най-вече съдебната власт и ВСС чрез неговата парламентарна квота, в която бройките са разпределени между отделните партии на принципа на реципрочност, в зависимост от изборните резултати, като никой не е изследвал качествата на кандидатите, нито тяхната работа във ВСС като представители на Парламента. Абсолютно безкритично, с дитирамби и изказвания, тази парламентарна квота единодушно подкрепи кандидата Гешев и така, заедно с прокурорската колегия, гласовете стигнаха. Каквито и лампи да бяха запалвани, каквито и хора да се бяха събрали, залогът в играта е много висок. И онова, което се търси от бъдещия главен прокурор е толкова голямо, че не би могло да бъде спряно от нищо. Именно затова имаше полицейска блокада, като за извънредно положение в София. Имах чувството, че столицата се пази от терористичен акт в деня на избора. Беше ужасно. Поставени бяха КПП-та на пропусквателните пунктове в основни улици около „Екзарх Йосиф“, където е сградата на ВСС и там контролирано се пропускаха протестиращи в подкрепа на кандидата, забележете, в протест организиран от информационна агенция! А полицията не участваше в този пропусквателен режим. Аз лично видях хора с очите си, хора от футболни агитки, които решаваха кой да бъде пропускан и кой не. Агитките, заради които ни разследват по повод на мача с Англия, замениха полицията, която трябва да ги арестува. Това прилича на 30-те години, когато отрядите заместват полицията, за да доведат Хитлер на власт. Това принуди нормалните граждани, тъй като бяха изтласкани от района, да отидат и да блокират "Орлов мост". Явно много хора не си дават сметка, че толкова е накипяла тенджерата, че дори Гешев да бъде назначен за главен прокурор, при първите му по-радикални действия в противоречие с правото и презумпцията за невиновност, той може да предизвика истински катаклизъм с непредвидими последици. И затова светлината няма как да огрее там, където здраво са затворени вратите и мракът е господар.
На няколко пъти ни пращаха провокатори на четирите протеста, които ние направихме. Целта им беше да предизвикат улични протести, или насилие. Гражданите устояха мъдро. Ние успяхме да изолираме тези хора и те не се появиха на последните две инициативи. Но каквото и насилие да имаше по улиците на София, то щеше да бъде приписано на протестиращите. Ако имаше насилие, то бе на прокуратурата над мирните граждани  и техните права, да се събират и изразяват позиции.

-    Президентът е сред малкото, които имат право да сезират Конституционния съд. Ще стигне ли куражът му, според вас, да поиска от този съд тълкуване на въпроса: нарушена ли е Конституцията в частта за разделение на властите, отчитайки „всенародна“ и „всеинституционална“ подкрепа за единствения кандидат?

-    Президентът даде явно да се разбере, че няма да се поддаде на институционален натиск. И въпреки, че в изборния ден бе провокиран от главния прокурор, който го подкани бързо да подпише, или върне кандидатурата, както и от премиера, че едва ли не от държавния глава се решава въпроса с новия главен прокурор, от висотата на положението си даде да се разбере, че ще прегледа всички документи, ще изчете протокола от ВСС и ще напарви своя информиран избор. Нещо повече! Един съветник от правния съвет на президента, бивш политик Борислав Цеков, се опита през уикенда да говори вместо президента и да му даде инструктивни срокове за подписване, или отказ. Резултатът-в първия работен ден Румен Радев освободи този човек от правния съвет, което показва още веднъж, че той няма да се поддаде на натиск и ще вземе самостоятелно това решение. Много грубо, грозно и безцеремонно е в момента други власти да оказват натиск върху него за решение в една, или друга посока. Искам да вярвам, че като държавен глава на всички, той ще вземе решение в интерес на всички граждани, а не в името на прокуратурата, която все повече застрашава правата на гражданите. Дали ще инициира промени в Конституцията, или ще върне кандидатурата, е само негово решение. Но при връщане на кандидатура само с един участник, то би следвало да се върне цялата процедура от етап номинации и да се даде възможност за състезание, а президентът да има информиран избор, по който да се произнесе. Президентът връща становището си с мотиви, по които трябва да се произнесат членовете на ВСС, преди да преминат към следващо гласуване.

-    Това ли е последната гара на надеждата за светлина и дали 2 400 000 гласували за него ще са достатъчен кураж за държавния глава да направи пръв в историята иницииране за промяна на Конституцията?

-    В момента, безспорно, политическата легитимност на президента е най-голяма в страната. Има най-голямото обществено доверие, надпартиен е и доверието в него значително изпреварва недоверието във всички други. Като мажоритарен избор и като човек, който трябва да изправя кривиците и на изпълнителната, и на законодателната власт, и да се произнася и по въпроси на съдебната, той спокойно може да стъпи не на 2 400 00, а на над 6 000 000 български граждани, които имат своя държавен глава и той трябва да защити обществения интерес. Гражданите трябва да бъдат убедени, че ще имат главен прокурор, който ще служи на Републиката, който ще защитава техните права и законни интереси, и който ще води обществено прозрачна борба с престъпността. И именно, президентът е гарант това да се случи. Никой не може да свали от себе си своята отговорност-нито ВСС, който направи тази номинация и  този избор, нито премиерът, който чрез правосъдния си министър отказа да направи номинация и който отказа да провери мотивите на избраните от неговата парламентарна група членове на ВСС за избора на Гешев. И президентът не може да свали своята отговорност ако си измие ръцете с ВСС, или министър-председателя. В момента химикалката е в неговите ръце. Но трябва да се знае, че в историята това ще остане като един общ избор на изпълнителната, законодателната, съдебната власт и президентът, който е подписал, или върнал тази кандидатура.
 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.