Имената на бившия изпълнителен директор на „Лукойл България“ Валентин Златев, на члена на надзорния съвет на „Търговска банка Д“ АД Фуат Гювен и на съсобственика на строителната „Каро Трейдинг“ Красимир Караиванов изплуват в скандала между депутата от „Продължаваме промяната“ Александър Дунчев и БСП. Източник на „Биволъ“ твърди, че тези милионери са „задкулисието“ на дървената и ловната мафия, с която Дунчев свърза наскоро зам.-министъра на земеделието, храните и горите Атанас Добрев. Има и предоставена снимка на Добрев на лов в Унгария в една компания с Краси Карото. Пред медията ни Дунчев опроверга земеделския министър Иван Иванов, че зам.-министър от „Продължаваме промяната“ отговаря за ресора „Горите“. В битката му за спасяване на българските гори Дунчев подкрепиха от “За да остане природа в България”. От НПО-тата поискаха „да не се замитат под килима проблемите“ и призоваха БСП да не възприемат борбата с корупцията в горския сектора като „дестабилизиране на управляваща коалиция“.

Това разкрива в свое разследване Биволъ. И продължава по темата с любопитни снимки и документи:

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев, когото депутатът от „Продължаваме промяната“ Александър Дунчев спомена публично като „задкулисието“ зад дървената и ловната мафия, има гръб от страна влиятелни бизнесмени. За това говори и снимката от Унгария, на която ловува със съсобственика на строителната компания „Каро Трейдинг“ Красимир Караиванов – Краси Карото.

Част от ловните стопанства, вкл. тези на Валентин Златев (Източник: Изпълнителна агенция по горите)

Както информираха през май 2021 г. от НПО-то „Зелени закони“, над 470 000 декара земи и гори са обсебени и ограничени за обществен достъп от 107 ловни огради в цялата страна.

Повечето контролирани от 50 частни фирми, сред които тези на Валентин ЗлатевГриша ГанчевЦоло ВутовРумен Гайтански – ВълкаТодор БатковФуат ГювенГео ДундаровЕмил Димитров, като и строителната компания „Каро Трейдинг“ на Вергил Кацов и Красимир Караиванов от Дупница.

С кого ловува ресорният зам.-министър?

„Биволъ“ получи и снимка на зам.-министъра Добрев (на задния план – вляво) в една компания с двама мъже и Красимир Караиванов – Краси Карото (на първия план – вдясно) по време на лов в Унгария. Бизнесменът е съсобственик на строителната компания с многомилионни държавни поръчки „Каро Трейдинг“. Компания е собственик на държавен дивечовъден участък (ДДУ) „Дяк“ в гр. Дупница към Югозападно държавно предприятие.

Лов в Унгария. Стопанистващите ловни стопанства с ресорния министър, който осъществява надзор над дейността им (Снимка: Биволъ / Facebook)

Според източник на „Биволъ“ Краси Карото е „силно приближен“ до бившия министър на енергетиката Румен Овчаров (БСП) и до бившия зам.-председател на ДПС Лютви Местан.

Като тези, които са „гръб“ на Добрев източник на „Биволъ“, пожелал анонимност, споменава и още двама от известните ловци, сред които са бившият изпълнителен директор на „Лукойл“ Валентин Златев и съакционерът и член на надзорния съвет на „Търговска банка Д“ АД Фуат Гювен.                                                                                                                                                                             

“Тера тур сервиз”

Според списъка на „Зелени закони“, фирмата на Валентин Златев – “Тера тур сервиз” стопанисва любимото на експремиера Бойко Борисов ловно стопанство “Паламара” в гр. Шумен (вижте в списъка горе). 

Човекът вляво от Краси Карото е по непотвърдени данни е един от ръководителите на „Дженерали Застраховане“ – Теодор Христов – снимката е вече свалена от неговия Фейсбук профил.

Той според източници на „Биволъ“ е също „приближен“ до шефа на „ЗОК Застраховане“ Александър Личев, който пък е „човек на Христо Ковачки“.

Фирмата, свързана с Христов, Личев и Ковачки „Ви Ай Хънтинг“ стопанисва ДДУ „Мальовица“ към държавното горско стопанство (ДГС) Самоков и още едно ДДУ към ДГС Кости.

„И на този фон ресорният заместник-министър е на лов в чужбина с тези образи!“.

“Каро Трейдинг”

Добрев се е снимал на лов (вижте снимките долу) и с бившия министър на земеделието Румен Порожанов, за чийто заместник е назначен през 2017 г. Интересна е “промяната” на кадъра на БСП, работил преди на същата длъжност в кабинета на ГЕРБ.

Дунчев пред „Биволъ“: Маските падат

По повод наличието на обща снимка на Атанас Добрев с Краси Карото питаме депутата Александър Дунчев: 

„Зам.-министърът е известен с многото си контакти в ловните среди“.

Депутатът е внесъл предложението в ресорната парламентарна комисия в Комисията по земеделието, храните и горите в народното Събрание е подадено предложение за изслушване на министъра на земеделието и храните Иван Иванов от БСП.

Целта е да стане ясно на съответното заседание кой точно защитава дървената мафия. „Започваме да търсим отговорност за нередностите в горите и назначенията чрез парламентарен контрол“, казва Дунчев.

Според депутата представителите на управляващата коалиция в парламента и правителството не може да продължават „да си извъртат главите“, когато се повдига въпросът за корупцията в горския сектор.

Александър Дунчев (Снимка: БГНЕС)

“Показах им как се създават условия за корупцията в горите чрез спорни назначения. Маските падат!”

Дунчев призна, че е докладвал по казуса лично на премиера Кирил Петков преди месец. Но най-подробно се е опитвал да обсъди темата със земеделския министър Иван Иванов и с един от заместниците му Иван Христанов.

“Търговска банка” АД

По думите му има логика гореспоменатите милионери като Валентин ЗлатевКраси Карото и Фуат Гювен да стоят зад зам.-министъра Добрев.

Според Дунчев част от документите по ДДУ-та са изезнали от открития достъп на официалния сайт на ИАГ:

“Пореден пример за политическите протекции върху частните ловни концесионери е свалянето от интернет страницата на Агенцията по горите на годишните доклади от проверките в дивечовъдните участъци”.

Пред БНТ в петък ресорният министър Иван Иванов отрече всички обвинения за скандални назначения по партиен признак в МЗХГ. “За твърденията си, че мафията дърпа конците в Министерството на земеделието, г-н Дунчев трябва да представи съответните доказателства“, заяви Иванов.

Иван Иванов (Снимка: Actualno.com)

Той дори намекна, че един от заместник-министрите е съпартиец на Дунчев. “В Министерство на земеделието екипът е смесен, в неговия състав влиза зам.-министър от “Продължаваме промяната”, който отговаря именно за Изпълнителна агенция по горите и проверките, които извършва тя“, твърди Иванов.

Дунчев обаче го опровергава. „Иван Христанов е от нашата квота, а Добрев се води от тяхната (БСП – бел. ред.)“, казва депутатът от „Продължаваме промяната“ пред „Биволъ“. Дунчев допълва, че ресорът на зам.-министъра Добрев включва непосредствено стопанисването на „Държавните горски и ловни стопанства“.

„Не замитайте проблемите в горите под килима”

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ призова управляващите

“да не прикриват проблемите в горския сектор”, а да започнат “да ги решават”.

“Кадровите смени в регионалните горски звена от последните седмици поставят под риск декларираните в коалиционното споразумение ангажименти за пълна прозрачност и създаване на консултативни съвети в горския сектор, както и принципната заявка за промяна в държавното управление чрез въвеждане на конкурсно начало и независимост на експертното управление от политически натиск”, пише в позицията.

  

Бившият министър на земеделието Румен Порожанов и заместникът му Атанас Добрев откриват ловния сезон на 12 август 2017 г. (Снимки: МЗХГ)

Без да споменават изрично Дунчев, те го подкрепиха по повод необходимостта от публичност.  “В последните дни народни представители оповестиха публично факти за немотивирани уволнения на професионални кадри в сферата на горите, за отказ да се оповестят имената на новоназначените служители и за продължаващи злоупотреби при добива и транспорта на дървесина от държавните гори”, поясняват от НПО-тата.

“Тези проблеми не бяха отречени от министъра на земеделието Иван Иванов, който все още отговаря за горите”.

Според природозащитниците обаче, вместо разговор по същество, от страна на Министерство на земеделието и БСП последвало “омаловажаване на изнесените данни, изместване фокуса на дискусията и клевети срещу този, който ги представи на обществото”.

Еколозите са на мнение, че за първи път от години насам от висока трибуна се посочва «ясно и точно ключов проблем в горския сектор»:

“политическото кадруване, което унищожава професионализма в горите, води до корупция в сектора и създава сериозна заплаха за състоянието на горите”.

Източник: “Зелени закони”

Неоснователни според тях са и спекулациите, че изнасянето на проблемите е «опит за дестабилизиране на управляващата коалиция»: “Прозрачността и професионалистите в горите са основата на доброто управление и опазване на българските гори”.

По отношение на горите според тях липсва напредък по ангажиментите на коалицията, поети с коалиционното споразумение. “Бавят се заложените в Приложение No7: Земеделие. „консултативни съвети на местно (областно, общинско) и национално ниво към държавни и общински горски структури“,

“Не е изпълнен и ангажиментът за „Прозрачност и спазване на конкурсното начало при провеждане на процедурите за подбор на кадри в административните органи и органите на управление и контрол в предприятията с държавно участие.“

“Липсата на адекватна реакция през изминалите дни подкопава и ангажимента „Възстановяване на доверието в държавните структури“.

Те са на мнение, че “неглижирането на споменатите по-горе проблеми поставя на изпитание и основният принцип при формиране на управляващата коалиция – „нулева толерантност към корупция“.

В тази връзка се цитира т. IV.3: „Всяка номинация за министър или заместник-министър трябва да отговаря на два основни принципа, заложени в програмата на мандатоносителя … а именно нулева толерантност към корупцията и експертен потенциал“.

Прессъобщение на “За да остане природа в България”

“Ще се откаже ли управляващата коалиция от един от основните принципи, около които е създадена?” 

От Коалицията настояха «да се вземат спешни мерки за недопускане на политически обвързани уволнения и назначения на служители по горите и да се пристъпи на практика към осъществяване на залегналите в коалиционното споразумение мерки в областта на горите».

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.