Светският празник Св. св. Кирил и Методий бележи началото си през Възраждането и се свързва с училищните тържества, които са били организирани на 11 май, когато Църквата отбелязва празника на двамата свети братя.

В деня на Светите братя желязната църква "Свети Стефан" в Истанбул приюти фотоизложбата "Пловдив - Европейска столица на културата '2019" на Евтим Бачев, предава от Турция  Весислава Танчева с текст и снимки от събитието. В криптата на най-изящния български храм са подредени 30 фотографии, всяка уловила по нещо специфично от духа на Града под тепетата.

Изложбата бе открита с камерен концерт на невероятните цигулари от дуо "Туртов" - Андреана Туртова и Николай Туртов и Даниела Стоянова - пиано. 

Сред гостите виждате Ангел Ангелов, почетен консул на Република България в Истанбул, усмихнатата сивокоса дама е Фикрие Бюлюнмаз - архитектката, по чиито планове е възстановен храма, на последния ред седи старейшината на българската цариградска общност Васил Лиазе...

Организатор на събитието е пловдивската галерия "Тракарт". В ролята на куратор е самият Жорж Трак, който е и инициатор на мащабната реставрация на "Св. Стефан", приключила през 2018 г. 

Този храм е не само много красив, той има и съвършена акустика.

Първи известия за празнуването на Св. св. Кирил и Методий на 11 май във възрожденската ни книжнина, намираме в "Христоматия славянского язъка" от 1852 г. на Неофит Рилски. През 1857 г. денят на светите братя е почетен в българската църква "Св. Стефан" в Цариград, заедно със служба и за св. Иван Рилски.

От страниците на Цариградски вестник от 26 април 1858 г. будните ескизаарски граждани научават, че в Пловдив и други градове българите започнали да честват вместо "Три светии" "Св. Св. Кирил и Методий" като училищен празник.

От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. След Освобождението 11 май става общоучилищен празник на славянските първоучители. Тогава се заражда идеята за химн. През 1892 г. в Русе, Стоян Михайловски, тогава учител в Мъжката гимназия, написва "Върви народе възродени". През май 1901г. учителят от Петокласното Ловчанско училище Панайот Пипков написва музиката към стихотворението.

С въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държава и Църква, вече се чества на един ден - само на 24 май. След 1969 г. се провежда изкуствена секуларизация чрез отделяне на църковния от светския календар, затова днес вече си имаме два празника - църковен (11 май) и светски (24 май).

В годините на засилен интерес към историческо ни минало и преоткриване на важни моменти свързани с периоди на възход на българската държава, нашите възрожденци отделят достойно място на ролята на славянските просветители за културно-историческото развитие на Източна Европа. След повече от един век - през 1980 год., това признание ще дойде и от папа Йоан Павел II, който ги обявява за покровители на Европа.

11 май е патронен и професионален празник на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". 

Имен ден празнуват днес Кирил, Кирилка, Киро, Кирчо, Методи и Методий.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.