Сборникът е издаден с финансовата подкрепа на Община Бургас и Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси

Най-добрите есета от петте издания на националния ученически литературен конкурс на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” са събрани в сборник. Книгата е със заглавие „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, което е и названието на конкурса. Тя излезе от печат и ще бъде официално представена на церемонията по награждаване на победителите в шестата литературна надпревара на 9 май в Културен център „Морско казино” от 18.00 часа. На церемонията ще присъстват  номинираните автори в тазгодишния конкурс,  както и представители на държавната и местната власт, на бизнеса, общественици и граждани.

Сборникът съдържа 25 наградени ученически творби. Есетата са на  различни теми. Всяко от изданията на конкурса е подчинено на определена идея, свързана с годишнина на историческо събитие или актуална за нашето съвремие тема. Учениците представят своите виждания и възприятия за съдбоносните години на Втората световна война и Холокоста, за героизма и единението в името на Отечеството през Първата световна война, за наднационалността на изкуството и неразривната връзка на еврейските творци и българската култура. Заявяват, че могат да променят света, като следват идеите на големия миротворец и политик Шимон Перес и се връщат назад във времето, за да съпреживеят страховете и надеждите на евреите и техните спасители от лагерите на смъртта през 1943 г.

Изданието съдържа 203 богато илюстровани страници. То представя литературния конкурс от неговото възникване през 2013 г. досега.

„Създадохме конкурса като нематериален паметник на благодарността. Фактът, че участниците в него се множат с всяко следващо издание, ми дава вяра, че това, на което сме се посветили, има смисъл – доброто няма да бъде забравено, в сърцата на младите хора покълва семенцето на любовта към човека”, казва основателката на конкурса и председател на ЦЕБС „Алеф” Алберта Алкалай.

В сборника е включена и  оценката на журито – Михайлина Павлова, Румен Леонидов и Асен Йорданов,  които през петте години са имали трудната задача да се запознаят с общо над 800 ученически творби, за да отличат най-добрите. Специално внимание е обърнато на  церемониите по награждаване, които всяка година събират в Бургас 20 отличени автори от цялата страна. Тук младежите намират нови приятели, споделят емоциите и опита си, подготвят се за следващи големи успехи на литературното поприще. Отделени са страници и за впечатленията на носителите на голямата награда – едноседмично участие в световен младежки конгрес в Израел.  В книгата са включени още и отзиви за конкурса от участници, институции и  граждани, съпричастни на идеята.

„Темата на конкурса е изключително сериозна и със сигурност провокира въображението на ученици с подчертано хуманно отношение към останалите хора и социална ангажираност. При всичките си досегашни издания конкурсът привлича за участие човеколюбиви млади хора с големи сърца, които могат да оценят величието и героизма зад святата мисия за СПАСЯВАНЕ НА ЧОВЕШКИ ЖИВОТ. Изключително съм щастлив, че тези ценности имат толкова голяма стойност за днешните деца и ги вдъхновява да творят”, пише в обръщението си кметът на Бургас Димитър Николов.

Сборникът с ученически есета доказва, че конкурсът „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” изпълнява основната си цел – да възпитава младите в човеколюбие и хуманизъм, да развива творческите им заложби, да ги превръща в достойни и толерантни възрастни.  

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.