Ще бъдат ли оповестени онези 27 магистрати и 11 политици, които имат сметки и имоти в чужбина, но не са ги декларирали по надлежен ред изискван от КПКОНПИ и ИВСС? Това пита журналистът Сашо Диков в писмо, с което търси съдействие информацията да стане публична от президента Румен Радев и 10 политически партии и формации.

Оповестяването, че за 38 лица са установени такива нарушения, лъсна след проверка дали Иван Гешев има банкови сметки в Швейцария и Монако, припомня "Фрог нюз".  

Писмото на журналиста е изпратено още до ГЕРБ, БСП, ВМРО, НФСБ, "Атака", ДПС, "Воля", "Има такъв народ", "Изправи се БГ" и Обединение "Демократична България".

Ето какво се казва в него:

На 23.10.2019 год. Прокуратурата на Република България, ръководена от г-н Сотир Цацаров, съобщи, че е получена справка от Държавна агенция „Национална сигурност“, съдържаща информация за:

- Магистрати, притежаващи банкови сметки и недвижими имоти в чужбина. От прокурори от ВКП е извършена допълнителна проверка на публикуваните от ИВСС декларации на посочените от ДАНС лица, за това дали тези обстоятелства са декларирани от магистратите по съответния ред пред ИВСС в изпълнение на изискванията на чл. 175а - чл. 175в от ЗСВ. Установено е, че общо 27 съдии, прокурори и следователи не са декларирали установените от ДАНС банкови сметки и имоти на магистратите в чужбина.

- 11 лица, заемащи висши публични длъжности в органи на законодателната и изпълнителната власт, притежават лично или чрез свързани или подставени лица, банкови сметки в чужбина, недвижими имоти и/или друго имущество на значителна стойност в чужбина, участие в търговски дружества в чужбина, включително в офшорни компании, и са извършили разходи и инвестиции в чужбина, които не са декларирани по надлежния ред.

Въпреки писмата, които съм изпращал до прокуратурата и лично до настоящия главен прокурор Иван Гешев с призив да бъдат разкрити имената на тези 38 личности, отговор няма.

Подкрепяте ли мнението ми, че разкриването на тези имена на ключови позиции в обществено-политическия живот и в съдебната система би допринесло за борбата с корупцията?

Подкрепяте ли желанието ми информацията да достигне до широката българска общественост и с какво бихте могли да съдействате?

С уважение, Сашо Диков, журналист
______________________________________

Пълният текст на съобщението от Прокуратурата може да видите ТУК.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.