Няколко дни преди публикацията в “Ел Периодико” за испанското разследване на #КъщавБарселона, нейната обитателка, бившата "Мис Бикини" Борислава Йовчева се е сдобила с нов съпруг. Това е Йордан Христов – индустриалец и хотелиер, приближен с Иван Саздов и в миналото партньор по тенис на Бойко Борисов, и бизнес партньор на сикаджията Илиян Пенев - Мацола.

Това съобщава с пост във Фейсбук главният редактор на Биволъ Атанас Чобанов. Ето какво още разкрива той:

За Йовчева се твърди, че е емоционално свързана с Бойко Борисов, от когото имала дете. Чрез подставени лица той и осигурил луксозен живот в каталунската столица - къща за 3 милиона евро и бизнес за 2,3 млн. евро.

Йордан Христов е разследван, твърдят испанските медии, защото представлява офшорката Palms Enterprises, инвестирала 2,3 милиона евро в луксозен бутик в Барселона, управляван от Йовчева.

Веднага след публикациите в испанската преса бутикът на Scervino затвори. Репортери заснеха как изнасят стоката от помещението на най-скъпата търговска улица в Барселона Paseo de Gracia. През последните месеци управител на магазина е била съпругата на русенския сикаджия Илиян Пенев – Мацола, с когото Йордан Христов е имал общ бизнес в миналото.

В коментарите си за скандала премиерът Борисов каза, че е бил предупреден поне седмица преди публикацията и е очаквал тя да излезе.

Публикацията в “Ел Периодико” е датирана от 21 февруари 2020, а пет дни преди това, на 16 февруари 2020 г., Борислава Йовчева и Йордан Христов стават официално съпрузи. Това се случва точно във времевия диапазон между предупреждението за предстоящата публикация и самата публикация. Йовчева и 38 години по-възрастния от нея Христов сключват брак в режим на разделена имуществена общност. Този факт засилва съмненията, че съпружеските отношения между двамата са фиктивен акт, който трябва да създаде алиби за имуществените придобивки на сем. Йовчеви и да отвлече вниманието на разследващите от евентуална връзка на Борисов в барселонската афера.

Преди години Palms Enterprises е инвестирала в аквапарк в Приморско заедно с Gordon Holdings, фирма представлявана от осъдената за пране на пари Белинда Ланион. Тогава член на УС на фирмата зад аквапарка е Иван Саздов, виден гербаджия и шеф на тенис клуба в Банкя, където има дървен паметник на Бойко Борисов.

Христов има мащабен бизнес - Химмаш, ОМЗ, Перла Турист и др. Фирмите свързани с него са получили над 7 млн. лв. еврофондове и над 16 млн. лв. обществени поръчки.

Съмненията, че част от тези пари са пренасочени за обезпечаване на Йовчева трябва да бъдат проверени от Европейската прокуратура.

По темата интересни неща може да сподели и колегата Димитър Стоянов, завършва Чобанов.

Ето какво разказва Димитър Стоянов от Биволъ на стената си във Фейсбук:

Да срещнеш олигарх.
Съвсем наскоро се срещнах с мъж, който идеално покрива понятието „олигарх“. Той е успешен приватизатор, от онези дето Иван Гешев не ги разследва, който печели обществени поръчки и европейски проекти. Човек, който е обект на разследване от чужди власти, заради участието му е много популярна вече криминална афера. Вълнуващо е да се опиташ да интервюираш публична личност на обществено място във връзка със случай от изключително висок обществен интерес, свързан с евентуална политическа корупция и злоупотреба с публични средства на българския и европейския данъкоплатец. Попитах този господин как вървят разследванията срещу него, както и за връзките му с Бойко Борисов, от което той изпадна в ярост. Въпросите и споменаването на името на медията, която представлявам, доведоха до ескалацията на отрицателните му емоции. Както става най-често в такива случаи, господинът започна първо да ме обижда, после се опита да изтръгне телефона от ръцете ми, защото с него документирах първите мигове на познанството ни. Когато не успя да ми отнеме телефона, което според мен си е опит за грабеж, господинът продължи да сипе обиди срещу мен. В следващия момент овладя афекта си, смени рязко тона и започна „приятелски“ да кани мен и колегата ми, който своевременно се беше появил на местопроизшествието, да пием кафе. Когато отказахме и се обърнахме да си ходим, той тръгна след нас и продължи да се разправя и да ни обяснява подробности насред улицата. Когато колегата вдигна GoPro, за да го снима, той хвана конус, намиращ се пред колата му и тръгна към него, но за щастие конусът беше свързан с верига или въже за близка ограда. Слава Богу, след около десетина минути господинът уталожи „поведенческите си особености“ и отново последва уж „приятелски“ разговор, в който той ни убеждаваше колко е готин у почтен, но същевременно с това ни разказа (на мен и на втория свидетел) за участието си в практики, които намирам за откровено корупционни. След края на срещата ни, адвокатите му и той самият, започнаха да ни притискат и заплашват със съдебни дела. Естествено, нищо необичайно.
Все още не сме решили как да процедираме с материалите, с които разполагаме, по този казус. Но може би решението вече не е наше.
Вчера, докато върших мои дела в района на кв. "Света Троица" в София, от раницата ми изчезна кожен портфейл с 60 лева вътре и с една 64 GB флашка, на която се намират копия от всички материали, с които разполагам по случая. Днес трябва да подам сигнал за тази кражба в СДВР, за да се опитат да установят следил ли ме е някой и да бъде открита липсващата флашка и парите ми.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.