Огромен медиен интерес предизвика най-новата книга на журналистката Анна Заркова - "Българската мафия, както я видях" (тук). Утре, 22 октомври - понеделник, предстои премиера на изданието, която ще се състои в клуб "СИТИ СТЕЙДЖ" /подлеза на НДК/, от 18.30 часа. Книгата "Българската мафия, както я видях" е отпечатана от издателска къща "Авлига" и ще бъде представена от журналиста и PR-експерт Соня Момчилова

В "Българската мафия, както я видях" говорят прокурори, съдии, депутати, полицаи, министри, „сиви кардинали”, обикновени хора и престъпници. Книгата обобщава и думата „безнаказаност" - извършени престъпления, независимо дали са класически криминални или престъпления на „белите якички”, ощетили и ощетяващи милиони българи през годините. В нея няма нищо измислено. Като ретроспекция на дългия журналистически труд на автора, книгата прави дисекция на анатомията на мафията у нас от последните 30 години до днес. Всичко е документирано, чуто, записано...

Новината за предстоящата премиера на "Българската мафия, както я видях" беше последвана от серия покани и телевизионни участия на авторката, в които тя разкри фрагменти от своята "рожба" - за престъпността, за стабилността, за корупцията, за МВР, за мафията...

LIBERTA.BG избра отделни изказвания на Анна Заркова от ефира на bTV, Bulgaria ON AIRБНТ, ЕВРОКОМ...

За заглавието на книгата и стабилността в държавата

"...за да излезе тази книга по-лесно на бял свят, първоначално мислех да я озаглавя "Убийства по време на стабилност". Това е четвъртата книга за убийства, която издавам. У нас има един медиен постулат - от сутрин до вечер по телевизиите и в пресата се обяснява, въпреки че сме най-бедната и корумпирана страна в Европейския съюз - че тук всичко е стабилно и всяко убийство е битово."

Какво би добавила в книгата

..."Бих добавила за бургаския фоторепортер, на когото му запалиха входа. Човекът каза: "Аз съм мишена". На кого е мишена - на някакъв местен криминален авторитет с прякор "Кюфтето"? Името му всички знаят, но МВР се страхува да го каже. Така и не съобщи полицията - дали някакъв, който е бил арестуван, за да го питат за палежа, е бил това "Кюфте" или някой там от махалата?"

..."Вчера са нападнали ваш екип, който снима адвокатка, която са искали да изнасилят. Като го чух снощи, мислех да напиша във Фейсбук, че вашият репортер и оператор са нападнати в качествиото им на "нахалници", защото ако не го кажете така - на вас ще ви кажат, че очерняте България пред света."

"Бих написала от 1 л. в тази книга, ако тя вече не е излязла от печат, че аз се присъединявам към тези хора, които смятат обратното - че полицията системно не работи както трябва. И че благодарение на това - всяко едно добро момиче, било то Виктория от Русе, било то Вероника от Търново,  било то адвокатката, при която са отишли вашите колеги да я снимат - че всяко едно момиче може да бъде нападнато, където и да е, от някакъв маргинал. Може дори да бъде оставено мъртво след това, без значение къде отива..."

За журналистиката 

"От този занаят ме хвана срам, защото изведнъж стана престижно думите да се заменят с мълчание. Сега за най-висш пилотаж в журналистиката се смята, когато мигаш бавно срещу някакъв човек, който интервюираш, който има власт и който говори откровени глупости. Все едно, че е нормално да се говорят глупости в ефир от хора, които ние сме избрали или са избрани да управляват държавата. Затова реших да не стъпвам в редакцията. И докато си търсих работа, написах тази книга за мафията. Просто, защото не знаех какво друго може да прави човек, ако не ходи на работа."

"Не искам да бъда наричана "разследващ журналист". Напоследък те не са такива, които пишат, тичат. На тях им е оказано доверие да им се дадат едни недодялани разработки от полицията или от фирмените служби за сигурност."

За премиера Борисов, мафията, смеха на корупцията и фейк новините

"Между другото, като слушах вчера премиера, както се изказа от Брюксел, аз за малко да изпадна в разкаяние, че съм написала книга, която има "мафия" в заглавието. Защото, представете си например хипотетично, че тази книга я прочете някой от Държавния департамент на САЩ, който знае български език. Или някой от дипломатическите мисии в България... Така стават "фейк новините", "фалшивите новини", като тази за убийството на Виктория Маринова, от която доста се ядоса премиерът Борисов. И се скара за която на дипломатите, на евролидерите от Брюксел, включително на неговата партия..."

"Не е трудно да се сблъскаш с мафията. Ами вчера я видях на ул. "Алабин", в отсечката преди "Гарибалди", където пропаднах в една плочка, изкривена... И получих видение, че ми се хили корупцията. И ме заболя, даже смятах да съдя кметицата, Общината. Но една съдийка ми каза, че хиляди я съдят и получават обезщетения, обаче тия обезщетения излизат от джоба на хората. За 300 лева и после - от мен да платят за друг като мен. Ето една среща с корупцията"

 "От 1998 година пиша за убийства, за кражби, за проституция. Тичах да снимам и да описвам „пресни“ трупове. През цялото време не вярвах, че у нас има мафия. Тази мафия, каквато е описана в романите - гадна, страшна, отвратителна, но същевременно блестяща, йерархична. Трябваше да видя, че престъпните организации станаха легални. Тези престъпници влизат във важни държавни организации, правят си пресцентрове и от там ми се обаждат, за да правя интервюта с политици, магистрати и т.н.  Мафията се намесва в нашия личен живот с подкупи, с похищение на медии, с терори над журналисти и т.н. Мафията до такава степен се е сляла с държавността , че е станала хомогенна смес като бира с цианкалий, като киселинен дъжд."

За IQ-то на МВР

В тази книга съм събрала дописките си години назад. Но съм стигнала до важни открития. Установявам, че до 2009 г. в МВР са се назначавали хора с коефициент на интелигентност до 80, а до 2011 година до 75. По-нататък вече съм писала, че се назначава който и да е, без да се обозначава процентът. Сега се търсят 4000 човека. 
Провалят се на теста за интелигентност.
Цитирам конкурс за полицаи. Психолог пита кой е главният секретар на МВР. Кандидатът отговоря: „Беше Бойко Борисов, но сега не го знам“. Кой е министър на МВР? Отговорът е: „Не съм сигурен в това“. Какво означава „ОДМВР“?  Отговор: „МВР си е МВР. А „Д"-то, това е "Държавно". За „О"-то не знам“.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.