За правосъдния министър ще предложа Данаил Кирилов, каза премиерът Бойко Борисов на пресконференцията на ГЕРБ след срещата на партията със земеделците.

„В ГЕРБ сме създали стандарт и когато има такива скандали – дали е депутат, председател на парламентарна група, министър на правосъдие, зам.-министър на енергетика или спорт, се подава оставка. Същото бих препоръчал на замесените в тези скандали сега. Понеже има хора и от съдебната система – те не обичат да бъдат слагани под общ знаменател или са много чувствителни, аршинът трябва да бъде еднакъв за всички – или да излязат в дълъг отпуск, докато различни от техните институции направят проверки.

И в КПКОНПИ, и във ВКС, и в следствието – не споменавам имена, защото са много чувствителни, но аршинът и стандартът трябва да бъде един същ“, каза Бойко Борисов, пише ДеФакто.

Той препоръча на замесения в имотен скандал шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев да се оттегли в „дълъг отпуск“ до приключване на проверката заради неяснотите около имотното му състояние и  терасата от над 186 кв. м. , която ту е негова, ту не е .

Под „представители на ВКС“ Борисов има предвид председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, чиято съпруга има апартамент от „Артекс“, закупен преди да се омъжи за магистрата. В следствието името е на Борислав Сарафов, за имотите на чийто син излезе разследване в сайта „Биволъ“ преди няколко дни.

На Данаил Кирилов, който ще бъде избран до края на седмицата за министър, Борисов постави и първа задача. И тя е ремонт именно на антикорупционния закон. Причината – има грама от Европейската комисия, в която се настоява и общинските съветници да подлежат на деклариране и проверка на имущество и конфликт на интереси. Съветниците бяха извадени от закона неотдавна по предложение именно на Данаил Кирилов и Хамид Хамид с мотива, че са твърде много и това затруднява работата на КПКОНПИ.

До скоро Кирилов отказваше да коментира апартаментните скандали на висши фигури от властта

Докато Борисов съобщаваше последните кадрови и политическии решения,  в „президиума“  бе вторият човек на ГЕРБ,  Цветан Цветанов, който постави началото на  „Апартаментгейт“ –  евтини жилища в луксозни квартали в столицата.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.