Вчера в български медии се появи информация, че България изпраща военни самолети в помощ на Украйна, с които да пази въздушното си пространство. По-късно премиерът Кирил Петков в извънреден брифинг определи новината като "фалшива" и заяви, че няма да бъдат изпращани български войски и самолети в Украйна. Около 03:00 ч. тази сутрин, обаче, от официалната си правителствена страница във Фейсбук Военноморските сили на Украйна благодарят на България, Полша и Словакия за самолетите, които им предоставят.

Може да бъде изображение с текстово съобщениеКой лъже - Кирил Петков българските граждани и избирателите си, или властта в Украйна?

Ето какво пишат на страницата си Военноморските сили на Украйна:

"Приразците на Киев" вече ще стават повече! +70 самолета за украинската армия! Партньорите ни предават Миг-29 и Су-25! При необходимост те ще могат да се базират на полските летища, от които украинските пилоти ще изпълняват бойни задачи. България (Миг-29) - 16 бр.  България (Су-25) - 14 бр. Полша (Миг-29) - 28 бр. Словакия (Миг-29) - 12 бр. Слава на Украйна!".

Информацията от ВМС на Украйна отговаря на излязлата в българските медии, въпреки че премиерът Петков я определи като "фалшива новина".

Кирил Петков: "Не сме поели никакви ангажименти да изпращаме български самолети в Украйна.Това са абсолютни глупости! Това е фалшива новина!"

Още по темата: България прехвърля на Украйна бойната си авиация

По думите му броят машини, който в момента имаме, е недостатъчен да пази нашето небе и затова според Петков е "пълен абсурд" да ги даваме в този момент.

"Ако се прави военно-логистична подкрепа, ще бъде на ниво ЕС и НАТО и няма да бъде изпращана от България към Украйна. Това, за да се случи, първо трябва да бъде гласувано в МС, а след това да бъде обявено в парламента. Така че няма да има скрито покрито и да се случват неща, за които българското население не знае. Оставаме ангажирани да подкрепим хората в Украйна", допълва министър-председателят на България Кирил Петков.

И все пак някой в тази ситуация си служи с неистини, а българските граждани помнят как Кирил Птеков влезе в политиката - с погазване на Конституцията на Република България и подаване на декларация с невярно съдържание към президента Румен Радев. Конститиционният съд по този казус реши: Кирил Петков е бил противоконституционен служебен министър на икономиката.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.