Очаква се видео приветствие да произнесе държавният глава на САЩ Джоузеф Байдън
На 8 и 9 юли в Националния дворец на културата в София ще се състои шестата Среща на върха на Инициативата „Три морета“, домакин на която е президентът Румен Радев. В рамките на събитието ще се проведе бизнес форум, в който ще участват над 400 представители на българския и чуждестранния бизнес.

Инициативата „Три морета“ обединява дванадесет държави-членки на Европейския съюз – Република България, Република Естония, Република Латвия, Република Литва, Република Полша, Чешката република, Словашката република, Унгария, Република Словения, Република Австрия, Република Хърватия, Република Румъния. Инициативата има за цел да насърчава регионалното сътрудничеството за транспортна, дигитална и енергийна свързаност и постигането на устойчив икономически растеж, който да води към ускорено социално и икономическо сближаване в Европа. Партньори на инициативата са Съединените американски щати, Федерална република Германия и Европейската комисия.

В тазгодишната среща на върха освен държавните глави ще участват и висши представители на изпълнителните власти на държави участнички в Инициативата и представители на международни институции. 

На 9 юли ще се проведе шестата Среща на върха на Инициативата „Три морета“.

В 09.30 часа Срещата ще бъде открита от държавния глава Румен Радев. 

От 09.35 до 11.35 часа ще се проведе Президентският панел в рамките на Срещата на върха на тема „Инициативата „Три морета“: Път към по-силна, обединена и конкурентоспособна Европа“.

Към Срещата на върха на Инициативата на 9-ти юли ще се присъединят президентите на Унгария Янош Адер, на Република Литва Гитанас Науседа, на Румъния Клаус Йоханис и изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестагер.

В 11.45 часа ще започне пресконференцията и ще се състои церемонията по предаването на флага на Инициативата „Три морета“ на следващата държава домакин на форума.

В 12.25 часа ще бъде валидирана пощенска марка по случай българското домакинство на Инициативата „Три морета“.

От 15.10 до 17.00 часа ще се проведе Президентският панел в рамките на Бизнес форума на тема „Инициативата „Три морета“: Път към интелигентен и всеобхватен икономически растеж“.

В Панела на най-високо равнище ще вземат участие ръководителите на делегации, сред които президентите на Република България Румен Радев, на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер, на Република Естония Керсти Калюлайд, на Република Латвия Егилс Левитс, на Република Полша Анджей Дуда, на Република Словения Борут Пахор, министър-председателят на Република Хърватия Андрей Пленкович, заместник-министър председателите на Чешката република Карел Хавличек и на Словашката република Вероника Ремишова, заместник-министърът на външните работи на Република Австрия Петер Лаунски-Тийфентал. Участник в дискусията ще бъде и управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Очаква се видео приветствие да произнесе държавният глава на САЩ Джоузеф Байдън. Гост на инициативата тази година е президентът на Република Гърция Катерина Сакеларопулу. Чрез видео обръщение в президентския панел на Бизнес форума ще се включи и президентът на Република Литва Гитанас Науседа.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.