Преди година и половина стотици иглолистни и широколистни дръвчета са засадени в един от най-големите квартали на Разград – "Орел". Това става при предишния кмет Валентин Василев от ГЕРБ и е по европроект за 5,5 милиона лева. Но растенията са мъртви, забелязали от Общината при проверка.

Безумие! Пълна идиотщина, каквато не можеш да си представиш, че е възможна – при изпълнението на проекта за благоустрояването на „Орел“ са отбили набързо номера, като са „засадили“ 615 фиданки заедно с пластмасовите кофи!, алармира Екип7.бг.

Шокиращото разкритие за фрапиращо нарушение, граничещо с престъпление, направи вчера кметът на Разград Денчо Бояджиев по време на отчета за работата на администрацията от началото на мандата. То е свързано с реализацията на проекта „Паркоустрояване на зелените площи в квартал „Орел“, град Разград“, който е на стойност близо 6 000 000 лева и бе финансиран по ОП „Региони в растеж 2014-2020“.

Бояджиев първо припомни, че по същия проект, който бе реализиран от предишното ръководство, Община Разград вече е платила 550 000 лева финансова санкция, наложена от управляващия орган за констатирани нарушения.

Най-прясната „находка“ е отскоро. Разкрита е причината за повехналите 615 нови фиданки. Тя е много очевидна – широколистните и иглолистните дървета, както и храстите, не само че са засадени в най-горещите летни месеци, ами са заровени заедно с пластмасовите саксии, с които са закупени от разградски разсадник.

Разкритието е направено от специалисти от ОП „Паркстрой“, а на последващи „разкопки“ е присъствало цялото ръководство на общината, заедно с кмета.

По предварителни изчисления стойността на щетата за Общината /тъй като по проекта тя е длъжна да подмени растителността/ е 43 000 лева.

Кметът уточни, че след събиране и документиране на веществените доказателства, Общината ще подаде официален сигнал в прокуратурата. Той допълни, че въпросът в цялата тази абсурдна ситуация е да се установи кой е контролирал изпълнението на проекта в частта за озеленяването и какво е участието на собственика на разсадника, който е доставил посадъчния материал.

Денчо Бояджиев изнесе данни и от проектосметната документация за „Орел“, от които става ясно, че немалко дървесни видове са закупени на значително завишени цени, в сравнение с тези в търговската мрежа.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.