Главният прокурор Иван Гешев стана герой на филм, в който споделя политическите си убеждения. Тийзър от него може да се види от два дни в канала на телевизия "България 24" в youtube. Записът е само минута и 31 секунди, но съдържа важна информация (вижте видеото в края на текста). От началния надпис на фона на архивни партизански снимки, на едната от които се чете "Добре дошли, червеноармейци", се разбира, че телевизията представя филм за рода Гешеви, с който главният прокурор неведнъж е изтъквал колко се гордее, пише "Дневник".

В началото се чува женски глас на диктор зад кадър:

"Във фамилията има и партизани. Най-ярката червена звезда е на Илия Гешев, който е тъст на журналиста Асен Агов и като дете става прототип на култовия герой от соцлитературата - овчарчето Калитко, който помага на партизаните. Тогава е десетинагодишен, днес - над 90. При толкова партизани в рода какви ли са политическите убеждения на главния прокурор?"

След това на фокус се появява главният прокурор в кабинета си. Следва диалог:

- Ами, да ви кажа честно, как да се определа...

- По-скоро ми приличате на ляв човек.

- По-скоро да. Говорих с такъв много известен български политик, чисто приятелски пихме кафе и си говорихме... От него чух определението "християнсоциалист". Аз не знаех, че има такава политическа насоченост. Сега, аз не мога да кажа, че съм социалист. По-скоро имам, да, по-социални виждания за живота. Ако обобща, така накратко, въпроса Ви - християнсоциалист патриот.

Това е съдържанието на разпространеното видео. Дали темата за политическите възгледи продължава и какво още казва Гешев ще се разбере, когато бъде изрълъчен целия филм.

Но откъсът е знаков, защото дава информация по няколко важни въпроса.

Главният прокурор, който непрекъснато се възмущава, че критиките срещу него са "политическо говорене", се оказа с ясно изразени политически възгледи. Това е притеснително, при положение че чл. 6 от Закона за съдебната власт казва, че при осъществяване на дейността си прокурорите са политически неутрални. Висшият съдебен съвет е длъжен да се заинтересува от това.
____________________________

Коментар на Радослав Бимбалов:

КАСКЕТЪТ НА ЧУДОВИЩЕТО

В откровено интервю Главният ни прокурор сподели своята партийна принадлежност, на която по устав няма право. Но преди да го виним, нека пробваме да го разберем.

Той определя себе си като християн-социалист-патриот. Знам, че е трудно да се осмисли този идеологически феномен, но нека се опитаме. Представете си митично животно, с три глави. И всяка се опитва да е по-главна от другите две. Тази триглава шизофрения е тежко бреме и предполага непрекъснати вътрешни конфликти.

Историята помни как това триединство може да бъде обединено под мустака на една цяла, маниакално чиста идеология. Нарича се нацизъм и всъщност подхожда чудесно на всеки комплексиран дребнодушец с фетиш да пипа власт - с голи, треперещи пръсти.

Това сравнение може да е прекалено. Но Гешев е не просто позор, а е опасност - не защото той самият може да се превърне в диктатор, а защото човек с такива разбирания е на практика безконтролно овластен, в служба на едно друго чудовище, което съвсем не е митично.

Казва се Мафия.
_________________________

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.