Проф. Боян Дуранкев коментира по радио „Фокус“  безработицата, нивото на работна сила и новия ресор на българския еврокомисар:

Зад търсенето на работна сила, се оказа, че в повечето случаи се търсят простo изпълнители, като започнем през бармани, масажистки, сервитьори, преминем през работници в железниците, и т.н., и т.н. Тоест търси се предимно прост труд и много по-малко сложен труд. А там, където се търси сложен труд, има несъответствие между кадрите, предлагани от образователната ни система, и самото търсене на друг тип по-високо квалифицирана и опитна работна сила.

Президентът наскоро се обърна с послание към всички българи по света да се връщат в България. Това е хубаво като морално послание, като интелектуално даже послание. Но да не се получи бумеранговият ефект – ние ги каним да се връщат в България, те идват и след това напускат още по-скандално нашата страна. Затова другите неща, които трябва да бъдат огледани, това е растежът на минималната работна заплата, на средната работна заплата, и на самото търсене, дано някога се случи, на предимно по-сложния труд, висококвалифицирания труд, високоплатен труд, който създава по-добра среда, не само икономическа, социална, ако щете, даже политическа. И това нещо изисква допълнителни усилия.

Бизнесът трябва да превключи от търсене на екстензивно развитие, екстензивно – в мащабите на едно и също предприятие, все едни и същи машини, малки подобрения и продължава натам, интензивно развитие, замяна на техниката, на технологиите, с модерни, характерни за 21 век, които са свързани с търсенето на по-високо квалифициран труд. Така че проблемите са, досадно е да се каже, но все пак е факт, комплексни. И трябва да се решават както отгоре, от главния мозък, от централното управление, така и от, образно казано, гръбначния мозък – отделните фирми и техните браншови организации.

Въобще предстои много работа, тъй като конкурентите – другите страни в Европейския съюз, бързат или са достигнали такива нива, от които ни гледат с леко пренебрежение, най-малкото, в този момент на тези показатели, като безработица и растеж на брутния продукт. Много, много е голяма разликата, ако позволите, даже между България и Германия, между България и Румъния в много отношения вече, и трябва да се наваксва. Иначе ефектът на магнита на по-добрите условия за живот, за работа, за развитие на семейството, за жилище и т.н., този ефект на магнита ще продължава да изсмуква млади интелигентни кадри от България към центъра на Европейския съюз най-вече.

Условията в България ще се променят, а промяната ще засяга все повече и повече бюджета на страната, бюджета на пенсионния фонд, бюджета на здравния фонд, тъй като ги натоварва за по-възрастните хора – нещо, което означава, че в недалечно бъдеще, след няколко години, или ако щете даже до 10 години тези балони ще се пукнат и тогава решение няма как да се намери. Бих казал, че пропуснахме много време, бих казал също така и ще добавя, че не само пропуснахме време, но и не търсихме защита на националните интереси заедно с другите страни, но ги проиграхме и при последните евроизбори с тезите, с които пратихме нашите евродепутати там в Европейския съюз.

Много хубаво е, че ще имаме еврокомисар по иновациите и младежта, само че иновациите в България вървят трудно, а младежта изтича. Явно доста са мислили саркастично по отношение на това, какъв ресор да ни дадат в Европейския съюз, за да ни дадат точно този. Това е сарказъм – така го разбирам.

*Заглавието е на Liberta.bg

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.