Украинският посланик в България Виталий Москаленко е автор на писмото до Народното събрание, а не президентът на Украйна Зеленски. Признание за това направи дипломата на воюващата страна тази сутрин в ефира на БТВ, като посочи, че целта му била да привлече вниманието на българските депутати.
"Писмото, което изпратих до парламента, бе мое лично писмо. То бе предизвикано от необходимостта да бъдат имплементирани договореностите по време на посещението на българския премиер Кирил Петков в Украйна и споразуменията, постигнати с президента Зеленски. Реших да привлека вниманието на българския парламент, за да бъдат имплементирани всички тези договорености, между които ремонт на украинска военна техника в български предприятия", заяви Москаленко.

Припомняме, че след седмици напрежение и поставяне на ултиматуми за напускане на коалицията от страна на БСП, депутатите миналата сряда в крайна сметка решиха, че България няма да изпраща оръжия на Украйна, а само ще ремонтира украинска военна техника. Твърдеше се, че до това решение се е стигнало след като в деловодството на парламента е постъпило писмо от Зеленски. Но днес Москаленко опроверга информацията, че призна, че именно той е автор на писмото, а не е украинският президент.

Бившият премиер и председател на ГЕРБ Бойко Борисов заяви след парламентарното решение, че посланикът на Украйна у нас е взел дейно участие в кризисния PR на Кирил Петков за спасяването на кабинета и скъсва сякакви комуникации и отношения с него.

"С голямо уважение се отнасям към Бойко Борисов. Не съм говорил с него след думите му към мен. Не виждам необходимост да се бъркам в подобни отношения. Не съм разговарял и Корнелия Нинова, но се надявам да имам възможност. Конкретно не мога да отговоря, дали има българско оръжие или патрон в Украйна и ако има как са попаднали", коментира в тази връзка днес Москаленко..

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.