В навечерието на Деня на Ботев и загубилите живота си за свободата на България, родоотстъпници нахлуха в ГД "Национална полиция", за да сплашват новото ръководство на МВР и ДАНС

Акцията на прокуратурата на главния прокурор Иван Гешев късно снощи, на 1 юни, когато прокурори нахлуха в сградата на МВР, предизвика всенародно недоволство и брожения, както пред сградата на силовото ведомство, така и в социалните мрежи. Под предлог "организирана престъпна група за държане и трафик на културно-исторически ценности и за изпиране на пари", държавното обвинение започна обиски и претърсвания в кабинетите. По всичко личи, че действията са насочени срещу служебния министър на МВР и вицепремиер на България Бойко Рашков, който заяви, че ще подаде сигнал срещу Бойко Борисов и направи ужасяващи разкритие в предаването на Сашо Диков по ТВ "Евроком", получени като информация от потърпевш бизнесмен, по домите му заплашван от бившия премиер и председател на ГЕРБ Борисов - "че семейството му може да яде от месото му без да разбере какво яде".

Пред сайта Bird.bg Бойко Рашков в телефонен разговор е съобщил:

"Прокуратурата изисква от МВР информация за новия шеф на ДАНС. Прокуратурата е призовала утре на разпит новия швф на ГДБОП. Правят се лични обиски и обиски на кабинети на членове на групата за проверка на подслушванията. Гешев открито замества Борисов като политически фактор! Разполагаме и с решенията на Специализирания съд от днес, разрешаващи обиските."

За нахлуването в МВР на прокуратурата на Иван Гешев, известен с фолклорния си прякор "Каскета", може да се направи обоснованото предположение, че е нагла мярка за сплашване, отправена към новите шефове във вътрешно министерство и ДАНС, пред които на дневен ред стои разследване за подслушване на политици, протестиращи граждани и журналисти от "режима на Бойко Борисов".

По тази причина от днес в София се възобновяват ежедневните летни протести от 2020 г. за оставката на главния прокурор Иван Гешев, които бяха провокорани от нахлуването му в Президенството.

Протестът започва от 12.00 ч. пред Съдебна палата - София с едноминутно мълчание в памет на великия български революционер, поет, публицист Христо Ботев и убитите за свободата на България. Демонстрациите ще продължат до 19.00 ч., за когато е обявен традиционния протест на Гражданска инициатива "Правосъдие за всеки", под мотото "Прокуратура без каскет".

 "В 12 часа ще бъда пред Съдебната палата, за да чуя сирените за Ботев. Ще мълча за героя, но не за позора на Гешев. За кого ще вият после сирените ще решат гражданите!", написа Арман Бабикян от коалицията "Изправи се! Мутри, вън!".

Малко по-късно Ивайло Мирчев от "Демократична България" (ДБ)обяви на страницата си във Фейсбук: "Когато умира, змията хапе най-силно. Спецпрокуратурата е решила да сплаши новите шефове в МВР и е започнала да ги привиква и да прави обиски. Очевидно е, че това трябва да е знак срещу всички, които са готови да застанат срещу ОПГ-то на Борисов и Гешев в МВР - да се снишат и да кротуват. Това не трябва да бъде допускано. Сега, днес хората в МВР трябва да проявят смелост и да знаят, че имат подкрепата на българите".

"Днес в 19:00 часа пред Съдебната палата има протест. Нека всички подкрепим там хората в МВР, решили да се противопоставят на мафиотизирания кръг около Борисов", написа още Мирчев.

Според съпредседателя на ДБ Христо Иванов "в момента протича широкомащабна операция по сплашване на хората, които проверяват данните за подслушване на политици от опозицията". "Пеевски, Гешев и Борисов се опитват да си върнат инициативата и попречат да излезе наяве това, което се е случвало в службите. Да попречат на хората от службите да излязат от режима на страхуване", коментира Иванов. Той смята, че може да се направи "паралел между нахлуването в президентството след акцията в Росенец миналата година и сегашното нахлуване в МВР, което бе проведено, след като вътрешният министър започна проверка на подслушването".

"Воментално започва тази операция за респектиране, сплашване и запушване на устата“, каза Иванов. И добави: "Прокуратурата се опитва да маскира действията си като акция срещу Черепа".

"Някои неразумни назначения на служебното правителство наистина дава възможност за такива пропагандни внушения. Тия връзки (с Васил Божков) сега ли ги откриха? В случая става дума за мащабна операция срещу всички от службите. Ние се обръщаме към хората в службите. Всички вие, които не сте си цапали ръцете, а и вие, които сте си цапали ръцете, но смятате, че повече така не може, вие, които вярвате в честта на пагона, да знаете, че има политическа сила, която е готова да ви подкрепи. Не се поддавайте на страха, излизайте и говорете. Всички граждани трябва да излезем, да направим голям протест и да поискаме оставката на Гешев. Ние трябва да защитим възможността на истината да излезе наяве", допълни Иванов, пише "Сега".

Протестите за оставката на Иван Гешев ще продъжат до неговата оставка, като по информация на Liberta.bg граждани от различни части на България също обмислят демонстрации пред Съдебните палати на своите градове.

Мощен протест за оставката на Иван Гешев като главен прокурор се очаква да се проведе и при пристигането в София на Главния прокурор на Европейския съюз - Лаура Кьовеши, която вчера обяви, че в най-скоро време ще посети най-корумпираната държава в ЕС - България.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.